Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co wybrać jadąc do Chorwacji- kierunek Austria czy Węgry?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2009 06:36

Tak patrzę na Twoje zestawienie - nie liczysz w Dubrovniku wejściówek na mury, muzeum morskiego, akwarium, czy do Fort Lovrijenac ?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.05.2009 07:43

JacYamaha napisał(a):Tak patrzę na Twoje zestawienie - nie liczysz w Dubrovniku wejściówek na mury, muzeum morskiego, akwarium, czy do Fort Lovrijenac ?

Nie znam cen wstępu :(.
Generalnie licze tu dojazdy wszelakie (Dubrownik - parking) i noclegi. Czyli to co każdy z 4 uczestników obligatoryjnie musi zapłacić .
Nie wliczam wstepów (podaje tylko ponizej tabeli te drozsze ktorych ceny znalazłam na necie) bo nie moge narzucic 4 niezaleznym osobom (ni ebędącym rodziną) z wyjazdu ze bedą gdzies wchodzic i cos zwiedzać a tym samym ponosić wydatki z tym związane. Dlatego tez wycieoczki są wliczane osobno (wyróznione kolorem) bo moze ktos z nas bedzie chciał 12 dni leżeć bykiem na plaży ;)

Tak samo jak nie wliczam jedzenia - jeden naje się za 30zł dziennie (mnie starczy rano bułka z serem, na plaze owoc, a obiadokolacja spagetti własnoreczne) inny potrzebuje do tego 100zł.

Generalnie jesli macie info o kosztach wstępu do tych miejsc ktore przydałoby sie zwiedzić to podajcie :) mnie sie bardzo przydadzą.

A juz sobie notuje te miejsca w Dubrowniku ktore warto obejrzeć (na razie brałam pod uwagę mury i fort na 100%). Nie czytałam jeszcze przewodników wiec nie orientuje sie co tam warto jeszcze zobaczyć w ciagu 12 h pobytuw tym pięknym mieście (mury ze 3 h, fort [2h - starczy?], spacery po starówce 2 h to troche jeszcze zostaje ;) do zagospodarowania).
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2009 07:58

Wejściówka na mury to:
50 HRK za dorosłego
20 HRK za dziecko

Fort
20 HRK za dorosłego
20 HRK za dziecko

Jak wchodzisz na mury i do fortu tego samego dnia to bilety do fortu są tańsze (po okazaniu tych z murów).

Akwarium
20 HRK za dorosłego
10 HRK za dziecko
o ile dobrze opamiętam takie były ceny w 2008
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.05.2009 08:00

Dzięki ci serdecznie. Mysle ze ceny będa podobne. Póko co na necie spotykałam sie z cenami archaicznymi.

Czy orientujesz się czy ten bilet na mury mozna kupić rano a skorzystac np w drugiej połowie dnia?
Pewnie nie ma tak dobrze ze jak kupie bilet to moge latać po murach o 9:00 a potem 2 raz po 17? Pewnie by ludzie biletami handlowali gdyby tak było ;) PYtanie moze głupie ale jestem z zamiłowania fotoamatorem i uwielbiam robić zdjecia ;) a czasami cos popołudniu wyglada inaczej niz rano.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 12.07.2009 20:20

Z tego co pamiętam, to jak zejdziesz z muru, to już nie ma powrotu... Ale w przeciągu tych 2 godzin narobisz tyle zdjęć,że Ci się znudzi :) Starówkę obejdzisz wokoło, więc jeśli potrafisz (a wiem z Twoich zdjęć że tak), to wydusisz światło jak cytrynę........
ps. W 2007 roku byłem w Dubrowniku na początku października. Pogoda super, słonecznie - 30stC i pustooooooo............... Dlamnie w fotografii większą zmorą od braku ciepłego, wieczornego światła jest tłum wycieczkowiczów.
mirszam
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirszam » 13.07.2009 06:16

piotrulex napisał(a):Nie na tylko DO Chorwacji :wink:

To naprawde fajne forum i ciekawie sie je czyta. Poswiec kilka godzin a zobaczysz, ze wszystkiego sie dowiesz a jak zlapiesz bakcyla to nawet przed wyjazdem do Grecji czy Wloch bedziesz tu zagladal. O srodku zimy nawet nie wspomne 8)

Chylę czoła przed tak doświadczonym cromaniakiem.
Masz rację - czytam forum przez cały rok. Jeszcze wszystkiego nie przeczytałem. Żona mówi, że zdradziłem "naszą klasę" dla CRO.PL
Pozdrawiam
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 13.07.2009 07:25

mirszam napisał(a):... Żona mówi, że zdradziłem "naszą klasę" dla CRO.PL
Pozdrawiam

To zdrada poszła w dobrym kierunku. :)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 13.07.2009 21:26

CinnamonGirl przegięłaś pałę z tym excelem, naprawdę. Powaliłaś mnie na kolana. Do tej pory byłem pewien, że nie ma na świecie większego pedanta ode mnie, ale mój excel, to przy Twoim się chowa ze wstydu :):):)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Co wybrać jadąc do Chorwacji- kierunek Austria czy Węgry? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone