napisał(a) krzych222 » 03.06.2009 21:44
cromaniaczek napisał(a):Witam nie chce zakładać nowego tematu więc postanowiłem "wskrzesić" ten temat.
Mam kilka pytań odnośnie Miejscowości Rab.
Jaki jest największy market na tej wyspie?
Czy brać ze sobą jedzenie kupione na lądzie (zanim wypłynę na wyspę)?
Jest tam jakiś rynek gdzie mógłbym kupić np. winka domowej roboty i jakieś owoce?
Myślicie że jaka będzie średnia temp. wody i powietrza od 23 czerwca do 2 lipca?
Jak ktoś był to podobało wam się tam?
Czy w samej miejscowości Rab jest jakaś ładna plaża (żwirowa nie koniecznie musi być piaszczysta)?
Z góry dziękuje za odpowiedź
w Rabie jest Cash AND Carry czy jakoś tak - w tym markecie można doatać praktycznie wszystko - niedaleko jest również targ rybny - rano można dostać świeże ryby i owoce morza. Wogóle to polecam zakupy wcześnie z rana bo potem trudno o miejsce parkingowe.
Jak chcesz zaoszczędzic na jedzeniu to bierz nasze polskie. Tam jest drożej nawet na lądzie.
Między Rabem a Supstarską Dragą jest winiarnia przy drodze -przyjeżdżasz z własną butelke i nalewja Ci z beczki, oczywiście butelkowe też mają - polecam również ichniejsze nalewki.
Jek dobrze trafisz to dostaniesz u gospodarza - nasz gospodarz uzupełniał nam wino za free - codzienie pytał czy flasze puste ?
Stragany z owaocami są wszędzie , z tym że w czerwcu owoce to porażka drogie i bez samku. Smakiem owoców możesz się rozkoszować dopiero w sierpniu.
Z temperaturą nigdy nie wiadomo, w zeszłym roku końcówka czerwca to był istny ukrop między 13tą a 18tę - ponad 40 st w cieniu. Nie wiem ile miała woda ale była w sam raz - moja dwuletnia wówczas córka potrafiła w niej siedzieć bez przerwy. Gdyby było zimno to zawsze można pojechać na plaże wokół Loparu - są płytkie wiec woda zawsze będzie ciepła
W Rabie na plaże nie chodziłem ale podejżewam że nie ma nic ciekawgo bo jest dużo taksówek wodnych które pływają na inne plaże.