Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja zachodnia - ciekawe plaże

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroGoGo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroGoGo » 24.07.2025 12:54

Cześć Wszystkim, w końcu dotarłem i tu, gdyż na Bałtykiem cienko, cienko i myślimy o szybkim wypadzie na ok. tydzień do zachodniej Chorwacji. Proszę o wsparcie i wskazanie co wybrać - Senj, czy dalej Pacostane? A może coś jednak bliżej? Czytam, że na zachodzie o deszcz dużo łatwiej, a w praktyce przełomu lipca i sierpnia? oraz czy znajdę wolny pokój dla 2 osób na miejscu, choćby parę km od wybrzeża? Z góry dzięki za wskazówki :)
mchrob
Cromaniak
Re: Chorwacja zachodnia -ciekawe plaże

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 24.07.2025 16:55

W szczycie sezonu to nie najlepszy pomysł szukanie noclegu na miejscu. Chyba że jedziecie z namiotem to na kempingach zawsze jakieś miejsce na namiot się znajdzie. A co do miejscówki to rejon okolic Zadaru to najmniej atrakcyjne w Chorwacji. To już lepiej na Pag pojechać albo gdzieś na Istrię
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 24.07.2025 18:09

CroGoGo napisał(a):Cześć Wszystkim, w końcu dotarłem i tu, gdyż na Bałtykiem cienko, cienko i myślimy o szybkim wypadzie na ok. tydzień do zachodniej Chorwacji. Proszę o wsparcie i wskazanie co wybrać - Senj, czy dalej Pacostane? A może coś jednak bliżej? Czytam, że na zachodzie o deszcz dużo łatwiej, a w praktyce przełomu lipca i sierpnia? oraz czy znajdę wolny pokój dla 2 osób na miejscu, choćby parę km od wybrzeża? Z góry dzięki za wskazówki :)

Pakostane. Język chorwacki jest językiem słowiańskim.

A dlaczego nie zastanawiałeś się nad plażami Chorwacji Wschodniej?
CroGoGo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroGoGo » 24.07.2025 21:30

To 1szy wypad samochodem do Cro, nieplanowany wcześniej i chcemy dotrzeć bez noclegów tranzytowych, stąd cz. zachodnia - najkrótsza droga. Ma być ciepła wodą a przelotne deszcze nam nie szkodzą.
Na Booking widzę wolne miejsca, zresztą mogą one być nawet kilka km w ląd,, ew. zakupimy przed wyjazdem, ale sek w tym, że poszukujemy wręcz dzikich plaż, nieskomercjalizowanych, może być żwir i kamienie :)
Ale zdaje sobie też sprawę, że Wasze ulubione odkrycia macie dla siebie :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.07.2025 22:23

O co chodzi z tą Chorwacją wschodnią i zachodnią? Przecież Chorwacja ma wybrzeże tylko na zachodzie. Wschodnia Chorwacja to Slawonia (na upartego jeszcze Krajina)- tam nie ma ani morza, ani tym bardziej plaż!

mchrob napisał(a):. A co do miejscówki to rejon okolic Zadaru to najmniej atrakcyjne w Chorwacji. To już lepiej na Pag pojechać albo gdzieś na Istrię

To zależy dla kogo.

Wiele osób (w tym ja) uważa rejon Zadaru za niezwykle atrakcyjny. Nie ma tam co prawda tak spektakularnych gór jak na Riwierze Makarskiej, ale zwiedzania jest mnóstwo, widoków dużo, plaże też ładne, a miejscowości z typowo dalmatyńskim klimatem.
CroGoGo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroGoGo » 25.07.2025 05:51

marekkowalak napisał(a):...Wiele osób (w tym ja) uważa rejon Zadaru za niezwykle atrakcyjny...plaże też ładne...
I o to mi chodziło Marek, nie oczekuję zbyt wiele, ma to być krótki wypad w rejon raczej na zachód od Zadaru, oczywiście z możliwością zwiedzania nawet +/-150 km -dlatego dałem przykładowo Senj bo mobilnie poza kilkugodzinnym plażowaniem obskoczę i do Zadaru, jak i Istrię. Sęk jednak w tym, że wolałbym wybrać miejsce nie całkiem w ciemno. Co proponujesz/cie? :)
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 25.07.2025 05:58

Hmmm, co mamy na zachód od Zadaru? Są wyspy Ugljan, Veli Iż, Dugi Otok, od biedy także mniejsze - Sestrunj, Molat. Senj, jakby się nie napinał, leży na północ od Zadaru.

No, ale ja po starej geografii jestem, może teraz nowe aplikacje pokazują coś innego :D

Ja bym jednak celował we wschodnią Chorwację, ew. w zachodnią Czarnogórę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.07.2025 07:16

dekoder napisał(a):Hmmm, co mamy na zachód od Zadaru? Są wyspy Ugljan, Veli Iż, Dugi Otok, od biedy także mniejsze - Sestrunj, Molat. Senj, jakby się nie napinał, leży na północ od Zadaru.

No, ale ja po starej geografii jestem, może teraz nowe aplikacje pokazują coś innego :D

Ja bym jednak celował we wschodnią Chorwację, ew. w zachodnią Czarnogórę.

Po jakiej geografii by nie był i jakiej aplikacji by nie używał, to we wschodniej Chorwacji żadnego morza nie ma.

Vukovar, Osijek, Vinkovci... Mówią ci coś te nazwy? To są miasta wschodniej Chorwacji.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.07.2025 07:24

CroGoGo napisał(a):
marekkowalak napisał(a):...Wiele osób (w tym ja) uważa rejon Zadaru za niezwykle atrakcyjny...plaże też ładne...
I o to mi chodziło Marek, nie oczekuję zbyt wiele, ma to być krótki wypad w rejon raczej na zachód od Zadaru, oczywiście z możliwością zwiedzania nawet +/-150 km -dlatego dałem przykładowo Senj bo mobilnie poza kilkugodzinnym plażowaniem obskoczę i do Zadaru, jak i Istrię. Sęk jednak w tym, że wolałbym wybrać miejsce nie całkiem w ciemno. Co proponujesz/cie? :)

Akurat to wybrzeże Chorwacji od Novi Vinodolski do Zadaru jest mi mniej znane - przejeżdżałem tamtędy ze 3 czy 4 razy, ale nigdy tam nie stacjonowałem. Senj nie jets miejscowością bardzo popularną turystycznie, podobnie jak inne miejscowości tego kawałka wybrzeża. Turyści najczęściej jadą albo na Kvarner (Crikvenica, Novi Vinodolski, Selce) albo na południe od Zadaru (Biograd, Pakostane, Vodice, Rogoznica, Primosten) albo na wyspy (Pag lub Rab).

Ten obszar pomiędzy to domena mniejszych wiosek no i oczywiście spektakularnych widoków. Jadąc Jadranką od Zadaru do Rijeki trzeba mocno się skupiać na drodze, bo piękne widoki mocno rozpraszają. Jest piękna zatoka Zavratnica, jest Park Velebit. Jest tam co robić. Natomiast w kwestii wyboru miejscówki w tamtym rejonie niestety nie pomogę.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 25.07.2025 07:28

Jak by ci ironią strzelił w buzię, to byś chyba też nie rozpoznał :D

Wyjmij kij z .... :D

marekkowalak napisał(a):
Po jakiej geografii by nie był i jakiej aplikacji by nie używał, to we wschodniej Chorwacji żadnego morza nie ma.

Vukovar, Osijek, Vinkovci... Mówią ci coś te nazwy? To są miasta wschodniej Chorwacji.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.07.2025 07:35

Spoko, ironię znam bardzo dobrze! Sporo jej u nas rośnie. Mój teściu robi z tego dobrą nalewkę, a teściowa dżemy :mg: :mg: :mg:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.07.2025 08:12

CroGoGo napisał(a):Cześć Wszystkim, w końcu dotarłem i tu, gdyż na Bałtykiem cienko, cienko i myślimy o szybkim wypadzie na ok. tydzień do zachodniej Chorwacji. Proszę o wsparcie i wskazanie co wybrać - Senj, czy dalej Pacostane? A może coś jednak bliżej? Czytam, że na zachodzie o deszcz dużo łatwiej, a w praktyce przełomu lipca i sierpnia? oraz czy znajdę wolny pokój dla 2 osób na miejscu, choćby parę km od wybrzeża? Z góry dzięki za wskazówki :)

Obróć mapę, to pomoże w dyskusji.
Jeśli chcecie głównie plażować i nie jechać daleko na południe, możesz też łaskawie spojrzeć na wyspy z mostami: Krk czy Pag. Pakostane jest dobre jako baza do zwiedzania, bo w zasięgu masz chorwackie must see czyli Split, Trogir, Szybenik, Krka czy Zadar albo rejs na Kornaty, do plażowania są lepsze miejsca, np. na Pagu. Zależy na czym zależy Ci bardziej.
Nie szukaj pokoju czy apartamentu na miejscu, to bardzo ryzykowne w szczycie sezonu. Przeszukaj internety, to coś znajdziesz wcześniej. Poza boo... i air... masz np.:
https://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl ... smore=3000
Co do pogody, jeśli jedziesz last minute to po prostu sprawdź prognozy. Inaczej to wróżenie z fusów.
Hvar ma ponoć najwięcej dni słonecznych, ale musiałbyś dojechać do Splitu i popłynąć promem. :oczko_usmiech:
Good luck, have fun.
CroGoGo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroGoGo » 25.07.2025 10:16

Dzięki wszystkim! Mówiłem wsch/zach myśląc o wybrzeżu. Nie wiedziałem, że o CRO mówi się północ i południe, bo nawet wydawało mi się ,że położenie tego pasa jest <45st do równika i stąd użyłem "zachód/wschód", a tak naprawdę to pewnie powinno być poł-zach. i poł.-wsch.:)
No to zapewne będę odkrywał te mniej uczęszczane ścieżki i dzikie plaże, bo takich właśnie szukam, a nie zgiełku i setek turystów/plażowiczów. Mam nadzieję, ze nam to ostatecznie spasuje... :)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 25.07.2025 11:57

To tak samo jak w analogicznie położonych Włoszech. Nikt nie powie że Palermo leży na wschodzie Włoch mimo że jest bardziej na wschodzie niż np Wenecja.

A co do spokoju i ciekawych plaż to łatwiej znaleźć to na chorwackich wyspach. Pewnie na pierwszy raz tam nie wylądujecie ale jeśli kraj was wciągnie to sami to wkrótce odkryjecie.
CroGoGo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroGoGo » 25.07.2025 18:40

Hihi, ale północna Chorwacja to przecież jest na wysokości Maribor (SLO)... :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone