Chodzi mi o to żeby bylo dobre i żeby dało się coś dowiedzieć o sytuacji na drodze.
Zestaw będę wykorzystywał sporadycznie w ciagu roku.
Wszedłem na forum CB ale poziom zaawansowania technicznego użytkowników mnie tam mocno przerasta
.png)
.png)
el_guapo napisał(a):Uniden 520xl + Wilson Little Will
.png)
.png)
papse napisał(a):Koledzy polecają konkretne modele, a ja powiem tak kup antenę 5/8 fali.
Jest to jeden z parametrów anteny, znajdziesz w opisie każdej przyzwoitej anteny.
Anteny te mają bardziej "poziomą" propagację, a więc większy zasięg.
pzdr
.png)
jasio napisał(a):Długość fali pasma CB to 11 m wiec antena 5/8 to około 7 m, fajnie by wyglądał z taką anteną![]()
To co piszą w parametrach anten samochodowych to pic na wodę...

.png)
papse napisał(a):jasio napisał(a):Długość fali pasma CB to 11 m wiec antena 5/8 to około 7 m, fajnie by wyglądał z taką anteną![]()
To co piszą w parametrach anten samochodowych to pic na wodę...
Jasio oczywiście miałbyś rację gdyby chodziło o fizyczną długość anteny, ale ponieważ przy antenach samochodowych CB jest to parametr niewykonalny (głupio wyglądający), stosuje się długość falową anteny poprzez jej skrócenie cewką. Oczywiście skrócona fizycznie antena charakteryzuje się niższym zyskiem energetycznym, ale coś za coś
szerokości
.png)
krzyspvfr napisał(a):A ja polecam Sirio ML-145. Jest moim zdaniem duża różnica do AS-100, oczywiście na korzyść ML-145.
.png)
.png)
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi