Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bezplatna droga do cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ispradomsko
Autostopowicz
Bezplatna droga do cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ispradomsko » 26.02.2009 00:11

Witam Przeszukalem chyba cale forum ale zadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazlem wiec pytam i prosze o porady w sprawie bezplatnej trasy z radomska do splitu Dlaczego bezplatna -otoz takia jest moja opcja i nie zamierzam je zmieniac Prosze o porady mam zamiar jechac przez slowacje i wegry
osito1963
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osito1963 » 26.02.2009 06:27

Ależ to bardzo proste!!
Jedziesz (jak chcesz) przez Słowację i Węgry omijając autostrady i już!! :D Nic prostszego :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2009 06:48

Ispradomsko napisał(a):....Przeszukalem chyba cale forum ale zadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazlem .....

Słabo szukasz 8) :lol:

A np. to widziałeś:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17803
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17814
Jedyną korektę opisu w ww. wątkach jaką robisz to patrzysz na mapę gdzie jest wjazd na drogę równoległą do płatnej i jedziesz.
100 % opisu jazdy równoległymi trasami do autostrad to raczej nie znajdziesz - takie trasy są nieprzewidywalne.
Trudno określić czas przejazdu choćby równoległa do autostrady trasa balatońska - życze zdrowia: jedynka, dwójka hamulec, jedynka, dwójka hamulec :roll: :lol:

Dobrą odpowiedź masz w poście osito1963 - skoro nie masz zamiaru jechać autostradami to w czym problem ?
Jedziesz przed siebie i po kłopocie :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.02.2009 08:40

Jedziesz przed siebie i po kłopocie
tyle, ze nie masz gwarancji, że wyjdzie ci taniej (jesli to jest powodem omijania autostrad), K.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.02.2009 09:02

Jako kiciuś forumowy mogłbyś na wkupne sam opracować projekt takiej trasy. A wtedy dziadki łaskawie ale konstruktywnie :!: go skrytykują :wink:
Piotrek_B już Ci podesłał materiały do nauki własnej, ja dodam jeszcze www.viamichelin.pl tam w opcjach możesz ustawić sobie omijanie bramek i winiet.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2009 09:05

Ispradomsko napisał(a):Witam Przeszukalem chyba cale forum ale zadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazlem wiec pytam i prosze o porady w sprawie bezplatnej trasy z radomska do splitu Dlaczego bezplatna -otoz takia jest moja opcja i nie zamierzam je zmieniac Prosze o porady mam zamiar jechac przez slowacje i wegry

Radomsko - Split wg via Michelin ok.1500 km, ok.24 h

PS Nazwy państw i miast piszemy dużą literą (tak jak Radomsko w profilu) oraz stosujemy polskie literki (patrz regulamin forum) :lol:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 26.02.2009 09:13

Janusz Bajcer napisał(a):
Ispradomsko napisał(a):Witam Przeszukalem chyba cale forum ale zadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazlem wiec pytam i prosze o porady w sprawie bezplatnej trasy z radomska do splitu Dlaczego bezplatna -otoz takia jest moja opcja i nie zamierzam je zmieniac Prosze o porady mam zamiar jechac przez slowacje i wegry

Radomsko - Split wg via Michelin ok.1500 km, ok.24 h

PS Nazwy państw i miast piszemy dużą literą (tak jak Radomsko w profilu) oraz stosujemy polskie literki (patrz regulamin forum) :lol:

Święte słowa Janusz , kolega przed pisaniem musi wcześniej poczytać regulamin
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.02.2009 09:30

Krystof napisał(a):... tyle, ze nie masz gwarancji, że wyjdzie ci taniej (jesli to jest powodem omijania autostrad), K.

Hm.. przerabiałem to już kilka razy... :D
Najtaniej byłoby na rowerze lub hulajnodze, a zdecydowanie za darmo, to byłoby pieszo... No, ale nie każdego stać na taki luxus! :P

Kolego/żanko Ispradomsko!
Jest kilka opcji, żeby jechać taniej. Ale nie ma opcji "ZA DARMO"!
Pamiętaj o zasadzie: "co tanie to drogie" i spróbuj pokonać naszą wrodzoną narodową cechę, czyli cwaniaczkowate "oszczędniactwo". Sam musiałem to zrobić, ale najpierw ze wstydem musiałem się do tej cechy przyznać, by ją potem pokonać.. :P
Więc lepiej spytaj o tańsze sposoby dojazdu, o bardziej oszczędne itp., a nie pytaj o sposoby "ZA DORMO"! Za darmo to możesz.. wiesz co... A jak nie wiesz, to pomyśl.
Jeśli jesteś ciekaw jak taniej dojechać to chętnie się z tobą podzielę na prive, by nie powielać wątków, których na ten temat jest kilka.
pozdro
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 26.02.2009 09:39

Ja jeszcze dopowiem, ze ominiecie autostrad prawdopodobnie bedzie drozszym rozwiazaniem niz jazda autostradami.
Np. za siedmiodniowa winiete austriacka - zaplacilem ok 7 euro - wtedy okolo dwudziestu paru zlotych. Byla to rownowartosc 5-6 litrow paliwa. Tyle pali moj Opel na 100 km poza terenem zabudowanym.
Dosc sporo wyniosla mnie winieta slowenska - 35 Euro co stanowilo rownowartosc ok. 115 zl. Wtedy za te pieniadze moglbym kupic 24 litry paliwa. Za te 24 zl moglbym przejechac ok 400 km. I tak wlasnie bylo, bo jechalem od przejscia granicznego w Sentilj do okolic miasta Koper. Wedlug mapy jest to 248 km. w jedna strone.

Tak jak Ty kalkulowalem co sie bardziej oplaca - jazda autostrada czy tez nie. Pomimo koszmarnie drogiej winiety Slowenskiej jazda autostrada wydala sie tansza niz jazda z jej pominieciem.

Pozdrawiam

P.S. Januszu B. Nie mam polskich liter, bo zostawilem je w domu ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.02.2009 09:51

Kolego/żanko Ispradomsko!
Jest kilka opcji, żeby jechać taniej. Ale nie ma opcji "ZA DARMO"!
Pamiętaj o zasadzie: "co tanie to drogie" i spróbuj pokonać naszą wrodzoną narodową cechę, czyli cwaniaczkowate "oszczędniactwo".

Alo, alo, może zostawmy te kąśliwe uwagi do momentu, gdy wypowie się sam autor pytania - przecież w jego poście nie ma mowy o oszczędzaniu - jest jedynie informacja, że chce ominąć płatne drogi i jakieś tego pokrętne wyjaśnienie ("Dlaczego bezplatna -otoz takia jest moja opcja i nie zamierzam je zmieniac").

Krystof

ps. to "on", nie "ona" :wink:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 26.02.2009 10:34

Moim zdaniem trop który podał Gospodarz jest dobry.Zerknij jeszcze na :
http://map24.interia.pl/
http://mapy.google.pl/
Wpisz trase a w opcjach ustaw "pomijaj płatne drogi"

Motywy Twojego postanowienia to Twoja sprawa,ale powiem Ci ,że mnie kiedys też korciło :D . Kiedy jednak okazało sie ,ze wszystkie mapy internetowe podaja wtedy koszmarny czas przejazdu i przeważnie o wiele wiecej kilometrów to mi przeszło :D
Czego i Tobie życze :D
Ispradomsko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ispradomsko » 26.02.2009 19:37

Witam Koledzy
Tak sobie to przemyślałem i doszedłem do wniosku ze na pewno macie racje widocznie przemawia przeze mnie skąpstwo i tyle tak pewnie myślicie -To dobrze myślicie Wydaje mi się że jednak będzie rozsądniej wykupić te winiety w Słowacji i na Węgrzech ,Natomiast Chorwację zostawię sobie na podziwianie widoków Myślicie, że to sensowniejszy wybór?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2009 19:46

Ispradomsko napisał(a):....Wydaje mi się że jednak będzie rozsądniej wykupić te winiety w Słowacji i na Węgrzech ,Natomiast Chorwację zostawię sobie na podziwianie widoków Myślicie, że to sensowniejszy wybór?

Moim zdaniem to już lepsza koncepcja :wink:
Ja bym tylko dokonał małej korekty.
Jadąc przez Węgry prawdopodobnie granicę bedziesz przekraczał w Letenye/Gorican.
Ten odcinek w HR od Gorican do Karlovaca pogonilbym na Twoim miejscu autostradą (na okrągło 60-kilka HRK za ten odcinek).
Na tym odcinku (moim zdaniem) akurat nie ma nic co widokowo "powala" a czasowo nadgonisz :lol:
Od Karlovaca na południe odcinkiem bezpłatnym to już inna bajka - jak najbardziej godna polecenia
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.02.2009 19:56

Ispradomsko napisał(a):...Wydaje mi się że jednak będzie rozsądniej wykupić te winiety w Słowacji i na Węgrzech ,Natomiast Chorwację zostawię sobie na podziwianie widoków Myślicie, że to sensowniejszy wybór?

No, i to są właśnie korzyści płynące z forum :lol:
Niestety ja musiałem kwestie "oszczędzania" przerobić na własnej d...,
Słuszna decyzja Ispradomsko!
Hm.. gdy pierwszy raz byłem w Chorwacji to nie było autostrady i całkiem dobrze nam się jechało Jadranką i bocznymi drogami. Nie są łatwe, ale są piękne!
poza tym popieram propozycję Piotrka B.
pzodro
Ostatnio edytowano 26.02.2009 19:57 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Ispradomsko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ispradomsko » 26.02.2009 19:56

Piotrek_B napisał(a):
Ispradomsko napisał(a):....Wydaje mi się że jednak będzie rozsądniej wykupić te winiety w Słowacji i na Węgrzech ,Natomiast Chorwację zostawię sobie na podziwianie widoków Myślicie, że to sensowniejszy wybór?

Moim zdaniem to już lepsza koncepcja :wink:
Ja bym tylko dokonał małej korekty.
Jadąc przez Węgry prawdopodobnie granicę bedziesz przekraczał w Letenye/Gorican.
Ten odcinek w HR od Gorican do Karlovaca pogonilbym na Twoim miejscu autostradą (na okrągło 60-kilka HRK za ten odcinek).
Na tym odcinku (moim zdaniem) akurat nie ma nic co widokowo "powala" a czasowo nadgonisz :lol:
Od Karlovaca na południe odcinkiem bezpłatnym to już inna bajka - jak najbardziej godna polecenia

Na samym początku miałem właśnie taką opcje przejazdu i z tego co widzę raczej do niej powrócę a jeśli chodzi już o CRO to jaka trasę alternatywną proponujesz?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone