Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baśka Voda, Promajna, Tucepi - co robić oprócz plażowania?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kopter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopter » 06.07.2011 22:09

Drodzy parafianie Cromaniacy.

Po raz czwarty przypadnie mi spędzić urlop w Chorwacji. Zostałem zmuszony przez rodzinę do pobytu na Rivierze Makarskiej, choć moje marzenia były zupełnie inne. Muszę się z tym pogodzić, a nie chcę zmarnować wypoczynku.

Jedziemy w dwie rodziny, z dziećmi 10 i 15 lat. Podróż samochodami, w ciemno. Rejon opisany w temacie.

Pomóżcie i zaproponujcie mi efektywne spędzenie czasu i przeżycie jakiejś przygody. Może ktoś poleca jakieś miejsce warte obejrzenia, szlak, punkt widokowy, wycieczkę promem lub kutrem itp.
W grę wchodzi również czynny wypoczynek, sporty wodne, a wieczorem jakaś nietuzinkowa knajpka, miejsce rozrywkowe.

Chodzi mi co coś, co wykracza poza standard: spanie - plaża - spacer - spanie i wycieczka Dubrovnik, Plitvice.
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 06.07.2011 22:36

i to nie jest głupi temat.
jutro wyjeżdżam do Baski na 6 dni i też przydałoby się spędzić je nie tylko na brzegu.
wszyscy wiemy... sv. jure , split, stara baska, spacery do breli, ale może ktoś coś znalazł ciekawego i się podzieli 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2011 22:46

1. Wioska Bast nad Promajną - spacer pieszy około 1g w górę
1a. Budowa tunelu Zagvozd-Bast -
2. Wioska Topići nad Baska Voda - spacer pieszy jak wyżej
3. Sv. Ilija - spacer górski całodniowy
4. Przełęcz Motika - spacer górski na 2/3 dnia
5. Z Bast do Makarskiej szlakiem wzdłuż Biokova - 2/3 dnia
6. Vosac - 3 1/2 godziny z Makarskiej
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.07.2011 06:18

SUTVID - 1155 m npm - z Zivogosce Blato
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 07.07.2011 10:42

Całodniowy rejs statkiem Bibe .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2011 11:03

arek71 napisał(a):Całodniowy rejs statkiem Bibe .

To chyba najgłośniejsza łajba w tej części wybrzeża... :)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.07.2011 12:53

Do listy przebojów Interseala dodam:

1. Kotisina nad Makarską (z dojazdem max 2H. - najlepiej zaraz z rana lub wieczorkiem);
2. przechadzka lasem między Tucepi, a Makarską (ewentualnie po drodze "nudna" :wink: plaża NUGAL - auto bezkarnie można zostawić przy Jadranie w Tucepi);
3. OMIS - bardzo lubię to miejsce, za atmosferę, Cetinę i twierdzę; na Gatę niestety nie dojechałem - bo robią tam drogę; na rynku koło katedry jest ulubiony przez moje dzieci sklep z pamiątkami - obok typowej masówy jest dużo oryginalnych rzeczy, taniej niż na MR.

Oprócz Splitu - warto jeżeli chcecie poświęcić cały dzień pomyśleć o:
A. Bośni (Mostar, Pocitelj, wodospady, Medjugorje);
B. Bracu - promem do Sumartinu (Selca, Vidova Góra, Skrip, Supetar i powrót drogą wzdłuż północnych wybrzeży wyspy);

Sveti Jure - im wcześniej (najlepiej przed tuż przed 7.00.) tym lepiej - pogoda lepsza i busy jeszcze na trasę nie wyjechały :wink: (mijałem je o 9.30. pod knajpą "Vrata Biokova");

Pozdrav i miłego pobytu
W.
kopter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopter » 07.07.2011 17:38

Dziekuję za sugestie.
Muszę teraz to wszystko przestudiować. Robi się ciekawie.

Buber - Bośnię mam już zaliczoną:
Wypad 1-dniowy do BiH - Medjugorie, Mostar, Kravice - 2010r.

Proszę o jeszcze :!: :lol:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.07.2011 20:12

kopter napisał(a):Buber - Bośnię mam już zaliczoną:
Wypad 1-dniowy do BiH - Medjugorie, Mostar, Kravice - 2010r.

Zapoznałem się - ciekawie i wyczerpująco napisane.
Uczciwie śmiem twierdzić, że chyba najdokładniejszy przewodnik (zwłaszcza drogowy) na forum.

Ja w Mostarze po lekturze relacji Kira i Rysia byłem 1-szy raz w 2007.
Co nie przeszkodziło mi tam być jeszcze 2 lata później.
I dalej odczuwam niedosyt.
Szkoda że w tym roku nie wyszło :( .

Tu jest jeszcze słów parę od naszej forumowej koleżanki, ale to pewnie już znasz.

Miłego zwiedzania 8) .
W.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 09.07.2011 01:55

Interseal napisał(a):

To źle?
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 09.07.2011 06:02

Buber napisał(a):2. przechadzka lasem między Tucepi, a Makarską (ewentualnie po drodze "nudna" :wink: plaża NUGAL - auto bezkarnie można zostawić przy Jadranie w Tucepi)

Zapraszamy na plażę Nugal

forum/viewtopic.php?t=21895&highlight=
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 09.07.2011 06:12

Buber napisał(a):3. OMIS - bardzo lubię to miejsce, za atmosferę, Cetinę i twierdzę; na Gatę niestety nie dojechałem - bo robią tam drogę; na rynku koło katedry jest ulubiony przez moje dzieci sklep z pamiątkami - obok typowej masówy jest dużo oryginalnych rzeczy, taniej niż na MR.

forum/viewtopic.php?t=30897&postdays=0&postorder=asc&start=0
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 09.07.2011 21:12

Interseal napisał(a):

Łajba nie jest zła a i rejsik jest super pożywienie nawet nawet i cena jak na tutejsze rynki promowe nie jest wygórowana
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta
Re: Baśka Voda, Promajna, Tucepi - co robić oprócz plażowani

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 10.07.2011 09:44

kopter napisał(a):Drodzy parafianie Cromaniacy.

Po raz czwarty przypadnie mi spędzić urlop w Chorwacji. Zostałem zmuszony przez rodzinę do pobytu na Rivierze Makarskiej, choć moje marzenia były zupełnie inne. Muszę się z tym pogodzić, a nie chcę zmarnować wypoczynku.

Jedziemy w dwie rodziny, z dziećmi 10 i 15 lat. Podróż samochodami, w ciemno. Rejon opisany w temacie.

Pomóżcie i zaproponujcie mi efektywne spędzenie czasu i przeżycie jakiejś przygody. Może ktoś poleca jakieś miejsce warte obejrzenia, szlak, punkt widokowy, wycieczkę promem lub kutrem itp.
W grę wchodzi również czynny wypoczynek, sporty wodne, a wieczorem jakaś nietuzinkowa knajpka, miejsce rozrywkowe.

Chodzi mi co coś, co wykracza poza standard: spanie - plaża - spacer - spanie i wycieczka Dubrovnik, Plitvice.

-Banan, skuter wodny, tuby...
-rejs statkiem Bibe na Hvar i Brać

Plitvice to akurat są daleko ale rozumiem że zwiedzacie to po drodze.

Nic więcej bym nie polecał... no chyba że lubicie jeździć jak niektórzy szaleńcy, to owszem - odwiedźcie Primosten, Trogir, Korcule, Wodospady Krka i Opatije na Istrii.
Niektórzy tu polecają jakieś wsie... ale nie wiem co to ma na celu. Równie dobrze mogę polecić moją wieś - możecie ją odwiedzić jeśli pojedziecie przez województwo śląskie....
Buber
Cromaniak
Re: Baśka Voda, Promajna, Tucepi - co robić oprócz plażowani

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 11.07.2011 22:24

WolfAtTheDoor napisał(a):Niektórzy tu polecają jakieś wsie... ale nie wiem co to ma na celu

Polecają, bo tam byli i im się tam podobało.
Poza tym polecają, bo kolega pyta o:
kopter napisał(a):... miejsce warte obejrzenia, szlak, punkt widokowy...

Wiesz już ... co to ma na celu ?????

WolfAtTheDoor napisał(a):Równie dobrze mogę polecić moją wieś - możecie ją odwiedzić jeśli pojedziecie przez województwo śląskie ...

No to na co czekasz ...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone