Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baśka Voda, Promajna, Tucepi - co robić oprócz plażowania?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slowdown
Autostopowicz
Jaskinia - Kotlenice

Nieprzeczytany postnapisał(a) slowdown » 12.07.2011 14:25

Jak w temacie - Baaaardzo polecam tę jaskinię.

Właściwie nie było o niej wzmianki w żadnym przewodniku, była zaznaczona tylko na mapce poglądowej, którą otrzymaliśmy w agencji turystycznej.

Droga do jaskini dość wąska i kręta, niezabezpieczona, ale ruch znikomy. Wprawdzie to dość daleko od Makarskiej, ale jak ktoś zamierza zwiedzić Split i Klis, to jaskinia jest blisko tych miejscowości.

Jaskinia jest prywatna, wszystkie niezbędne prace do jej zwiedzenia poczyniła jedna rodzina, zresztą pan, który się opiekuje jaskinią, o wszystkim opowiada (po ang.).

Dość powiedzieć, że jest piękna, stalagmity, stalaktyty, przeróżne kształty. Baaardzo nam się podobało, porównałabym ją do polskiej jaskini Raj.

Wejście - 30 kun os. dorosła, 20 - corka 7 lat. Synek 3 lata bezpłatnie. Pan policzył nam ceny wycieczki grupowej :) więc nie wiem, jakie są indywidualne, ale pewnie można negocjować.

Znalazłam stronę jaskini, można obejrzeć, ale zdjęcia nie powalają. W rzeczywistości jest dużo ładniejsza.
http://vranjaca.blog.hr/

aha, bo to ważne - ostatnie wejścia są o 18.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 12.07.2011 14:52

Za dwa dni będę płynoł "BIBĄ" ale w Promajnie nie trzeba rzadny ch atrakcji .Promajna jest SUPER :P :P :P
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 13.07.2011 15:14

Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 13.07.2011 15:18

Omiś-spływ pontonami.Rewelacja!!!
kopter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopter » 13.07.2011 20:49

Aisza napisał(a):A może tak rowery?

Czy można gdzieś wypożyczyć rowery i ew. jaki to koszt ?

Na razie mam w planach:
- rafting Cetiną w Omiszu
- wjazd samochodem na szczyt Sv.Jure
- wejście na Voszac

Myślę dalej, bo w niedzielę wyjazd :)
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 14.07.2011 14:47

Nie bardzo pamiętam,ale zeszłoroczna cena wypożyczenia roweru(góral)opiewała na ok.160-180 kun za dzień(w Baśkiej Vodzie).:roll:
Ja miałam możliwość zabrania własnych rowerów.I szczerze powiem,że tam jest gdzie pojeździć!Albo trasą nabrzeżną,albo trasą górską..
W każdym razie rowerki osobiście bardzo polecam! :D
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 19.07.2011 11:22

Jest gdzie pojeździc. Ja korzystałem z rowerów z wypożyczalni z hotelu w Tucepi. Można fajnie poskakać po górkach.
Między Makarską i Tucepi jest trochę sciezek w lesie.
Dla bardziej wymagajacych z Makarskiej w kieunku Tucepi można pojechać scieżką wzdłuż wybrzeża . Trochę ekstremalny zjazd zakończyłem na jakiejś plaży naturystycznej w ładnej zatoczce i musiałem zawrócić bo dalej nie było ścieżki.
Można wjechac na Sv. Jure. Ja nie dojechałem na sam szczyt, zabrakło kilku km, wody i sił. no i dobrego roweru bo te hotelowe to trochę małe :lol: Zacząłem w Tucepi, jadranką do Makarskiej , skręt na Vrgorać i kilka km pod górke do Parku Biokovo. Bilecik trzeba kupic za 20 kun i w góre. Powrotna droga to modlitwy o to by hamulce wytrzymały. :lol:
Do Parku Biokovo można tez podjechac drogą z Podgory.
kopter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopter » 21.07.2011 00:57

Wylądowałem w Igrane.
Od początku Riwiery Makarskiej nie było wolnych apartamentów (same niedobitki + cena z kosmosu).
Tak więc plany troszkę się zmienią.
Macie jakieś propozycje?
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 24.07.2011 12:00

mało znane.. ale warte uwagi... byłem zwiedzałem.. jestem zachwycony...
forum/viewtopic.php?t=9936

na prawdę warto...
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Baśka Voda, Promajna, Tucepi - co robić oprócz plażowania? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone