.png)
.png)
Też żałuję, że nie napisałaś relacji z Barcelony, bo gdybyś napisała, to mogłabym z niej skorzystać przygotowując się do naszego wyjazdu.wiola2012 napisał(a):megidh napisał(a): A kiedy byłaś w Barcelonie ?.
Relacji chyba nie napisałaś ?.
Byliśmy w 2021 na początku czerwca. Nie napisałam relacji i w sumie żałuję, bo to był jeden z fajniejszych wyjazdów. Twoją relacja przypomina mi szczegóły, które uleciały z pamięci:).
Najpiękniejszą rzeźbę z piasku widziałam na plaży w Gatteo Mare.Kapitańska Baba napisał(a):Piękna rzeźba z piasku![]()
Podziwiam ludzi którzy potrafią wyczarować takie cuda
My w marcu też właśnie taki przekrój ciepło i zimnolubnych mieliśmy, chociaż zimno tego dnia nie było. W głębi miasta, podczas pływania łódką w Parku de la Ciutadella, byłam w samej koszulce z krótkim rękawkiem i było mi ciepło. Ale na plaży mocno wiało od morza, więc przeprosiłam się z kurtką. Myślę, że gdybyśmy położyli się na piasku, to ten wiatr nie byłby odczuwalny i można by się opalać.Nefer napisał(a):Gdy byłem kiedyś w Barcelonie, a był to styczeń, to na plaży Barceloneta można było i spotkać rozebranych i kąpiących się plażowiczów, ubranych tylko w koszulę (to byłem np. ja), jak i poubieranych w kurtki, czapki, kaptury. Jak widać więc cały przekrój ciepło/zimnolubności.
.png)
Nefer napisał(a):Gdy byłem kiedyś w Barcelonie, a był to styczeń, to na plaży Barceloneta można było i spotkać rozebranych i kąpiących się plażowiczów, ubranych tylko w koszulę (to byłem np. ja), jak i poubieranych w kurtki, czapki, kaptury. Jak widać więc cały przekrój ciepło/zimnolubności.
.png)
piotrf napisał(a):Nefer napisał(a):Gdy byłem kiedyś w Barcelonie, a był to styczeń, to na plaży Barceloneta można było i spotkać rozebranych i kąpiących się plażowiczów, ubranych tylko w koszulę (to byłem np. ja), jak i poubieranych w kurtki, czapki, kaptury. Jak widać więc cały przekrój ciepło/zimnolubności.
Nie wiem jak było w Barcelonie , ale na początku stycznia 2024 w Maladze mieliśmy identyczne warunki , jak nad Bałtykiem w sierpniu![]()
Pozdrawiam
Piotr
" nie jest jednoznaczne. Mogło być ciepło i słonecznie, ale mogło też być deszczowo i zimno. .png)
.png)
megidh napisał(a):Określenie "jak nad Bałtykiem w sierpniu" nie jest jednoznaczne. Mogło być ciepło i słonecznie, ale mogło też być deszczowo i zimno.
megidh napisał(a):A dlaczego nie napisałeś relacji z tego wyjazdu ?.
Może następny wyjazd ( tym razem północna część ) mnie zmobilizuje , przy okazji obraz tego kraju będzie pełniejszy .png)
Pięknie było. No ale jak na styczeń to nawet w Hiszpanii chyba nietypowa pogoda była.piotrf napisał(a):megidh napisał(a):Określenie "jak nad Bałtykiem w sierpniu" nie jest jednoznaczne. Mogło być ciepło i słonecznie, ale mogło też być deszczowo i zimno.
Było ciepło i słonecznie , woda pozwalała na kąpiele![]()
To się mocno zmobilizuj, a ja będę cierpliwie czekać na relację.piotrf napisał(a):megidh napisał(a):A dlaczego nie napisałeś relacji z tego wyjazdu ?.
Gosiu , nie napisałem relacji z żadnego mojego wyjazdu do Hiszpanii , kiedyś był plan , żeby te wyjazdy poskładać w jedną relację i nawet część już przygotowałem , ale jakoś czasu brak . . .Może następny wyjazd ( tym razem północna część ) mnie zmobilizuje , przy okazji obraz tego kraju będzie pełniejszy
![]()
.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
..png)
piekara114 napisał(a):Myślałam, że w marcu w Barcelonie jest bardziej zielono...a na tym zdjęciu prawie jak u nas...
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):Świetna jazda tą kolejką. Widoki z wagonika świetne. Dobrze popatrzeć na miasto z góry
Przejazd tą kolejką jest niesamowity i pomimo tego, że podczas przejazdu strach zajrzał mi w oczy, to i tak pojechałabym nią kolejny raz.piotrf napisał(a):Wspaniałe widoki z kolejki , inna , pełniejsza , bo szeroka perspektywa![]()
Tylko że to są zupełnie inne kolejki. My wybraliśmy przejazd kolejką Aeri, bo przejazd nią wydawał nam się bardziej atrakcyjny. Ale porównania nie mam, bo tą drugą nie jechaliśmy.wiola2012 napisał(a):Widzieliśmy te wagoniki i budynek stacji kolejki. Nawet nas kusiło (bardziej chłopców), żeby pojechać, tylko, że następnego dnia mieliśmy jechać na Wzgórze Montjuic tą kolejką.
Co do pogody, to zrobiła nam psikusa i od chwili, gdy zaczęliśmy spacer plażą, czarne chmury zaczęły napływać nad Barcelonę. Podczas jazdy kolejką już wcale nie było widać słoneczka nad nami. Jedyna korzyść z tych chmur była taka, że mogliśmy robić zdjęcia z wagonika kolejki przez szyby, bez odbijania się refleksów.wiola2012 napisał(a):My nie mieliśmy takiej słonecznej pogody.
piekara114 napisał(a):
![]()
Myślałam, że w marcu w Barcelonie jest bardziej zielono...a na tym zdjęciu prawie jak u nas...
Zdjęcie było zrobione w momencie, kiedy nad Barceloną wisiały bardzo ciemne chmury, więc słońce nie miało żadnej szansy na przebicie się przez nie. Dlatego zdjęcie jest ponure. Ale faktem jest, że widoczne na tym zdjęciu drzewa są bez liści. Te drzewa to platany, które rosną na całej długości La Rambli. A na platanach liście rozwijają się dopiero na przełomie kwietnia i maja, więc w pierwszej połowie marca nie było opcji na oglądanie zielonych koron platanów.piotrf napisał(a):Również zwróciłem uwagę na brak zieleni , bo w Maladze było bardzo zielono , ale ona leży jednak sporo na południe od Barcelony
.png)