Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady - Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
1makow9
Plażowicz
Autostrady - Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1makow9 » 18.07.2007 23:41

Mam małe pytanko czy na autostradach w Chorwacji można płacić euro?? Jaka jest prowizja?? Jakie są ceny autostrad?? Wilelkie dzięki. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2007 06:21

1makow9 napisał(a):Mam małe pytanko czy na autostradach w Chorwacji można płacić euro??...

można, tylko po co ?
1makow9 napisał(a):... Jaka jest prowizja?? ...

za co ?
1makow9 napisał(a):....Jakie są ceny autostrad?? ....

nie ma sensu poraz n-ty o tym pisać. Jakby Ci sie chciało poszukać to nawet na stronie startowej www.cro.pl masz zakładkę "Drogi i transport" i tam jest odpowiedz na to pytanie
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 19.07.2007 06:37

1makow9 napisał(a):Mam małe pytanko czy na autostradach w Chorwacji można płacić euro?? Jaka jest prowizja??

O tym już wiele razy pisano - użyj wyszukiiwarki na forum.

Generalnie można płacić w kunach, w euro (resztę dostaniesz w kunach, więc lepiej mieć drobne banknoty), można kartą.

1makow9 napisał(a): Jakie są ceny autostrad??

http://www.hac.hr/index.php?
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 19.07.2007 06:42

Można płacić w euro, ale myślę że lepiej jest wymienić trochę kun na granicy. Opłaty będą wtedy przebiegały sprawniej. A na odcinku Gorican - Karlovac trochę jest tych cestarin ( sama nie wiem po co, oni chyba też, bo już dalej to płaci się normalnie przy zjeździe z autostrady).
Nie wiem którędy jedziesz ale jeżeli przez Gorican to radze wymienić trochę kaski i po kłopocie. Tylko nie wymieniaj po stronie węgierskiej, bo tam jest taki mały kantorek z kursami z księżyca :/ A po przejechaniu granicy z Cro jest jeszcze kantor i kurs już lepszy (aczkolwiek nie tak dobry jak w splicie czy trogirze).
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 19.07.2007 06:49

Anusia napisał(a):Można płacić w euro, ale myślę że lepiej jest wymienić trochę kun na granicy. Opłaty będą wtedy przebiegały sprawniej.

Nie wiem jak tam u was w stolicy, ale u nas można kuny nabyć w kantorze przed wyjazdem - kurs nie jest najlepszy (rzędu 60zł/100kn) ale za to na granicy nie trzeba szukać kantoru.
farenhajt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farenhajt » 19.07.2007 06:53

Przejechałam ostatnio całą autostradę od granicy słoweńskiej po Sestanovać i były jedynie dwie "castariny", więc nie rozumiem dlaczego jest ich dużo? Chybo oczywiście, że ktoś zjeżdza i ponownie włącza się do ruchu.Najwygodniej chyba jest płacić kartą, zdecydowanie najszybciej.I dlaczego płacenie euro ma być wolniejsze od płacenia kunami?
Za przejazd całą autostradą wyszło coś dwadzieścia parę euro.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.07.2007 09:19

jdubowski napisał(a):
Anusia napisał(a):Można płacić w euro, ale myślę że lepiej jest wymienić trochę kun na granicy. Opłaty będą wtedy przebiegały sprawniej.

Nie wiem jak tam u was w stolicy, ale u nas można kuny nabyć w kantorze przed wyjazdem - kurs nie jest najlepszy (rzędu 60zł/100kn) ale za to na granicy nie trzeba szukać kantoru.

W Gorican zaraz za szlabanem (100m) jest kilka kantorów i wcale nie trzeba ich szukać :D :D Kurs też niezbyt opłacalny bo 1 lipca było 7.02 za euro przy kursie nad morzem 7.15-7.20. :papa:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 19.07.2007 13:45

farenhajt napisał(a):Przejechałam ostatnio całą autostradę od granicy słoweńskiej po Sestanovać i były jedynie dwie "castariny", więc nie rozumiem dlaczego jest ich dużo? Chybo oczywiście, że ktoś zjeżdza i ponownie włącza się do ruchu.Najwygodniej chyba jest płacić kartą, zdecydowanie najszybciej.I dlaczego płacenie euro ma być wolniejsze od płacenia kunami?
Za przejazd całą autostradą wyszło coś dwadzieścia parę euro.

Najszybciej jest gdy się płaci kunami i ma się wyliczoną kwotę. Ale do tego trzeba się przygotować. Tabelka na stronach
http://www.azm.hr/?en/static/page/cjenik
http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=page2 ... 412&lan=en :D

Równie szybko jest płacąc kartą. Jakież oni muszą mieć szybkie terminale. Płaciłem na A1 zjazd Skradin wszystko trwało parę sekund tak jakbym dał wyliczone kuny. 130Hrk dało kwotę 70.29zł. Czyli 1kuna=0.54zł. :D

Gorzej jest gdy podjedzie się do bramki z grubumi banknotami HRK i obsługa musi wydać resztę. :?

Najgorzej jest gdy płacimy w Euro. :(
lechupe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechupe » 19.07.2007 15:09

2/3 bramek na zjazdach jest bezobslugowych (automatycznych) na karte.
Jezeli ktos chce placic gotowka, moze po prostu dluzej odstac do bramki z obsługą.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.07.2007 16:47

"Na chorwackich autostradach podczas ostatniego weekendu zarejestrowano 527.260 pojazdów.
Z opłat za autostrady podczas ubiegłego weekendu uzyskano 21,25 mln kun, czyli prawie 11 mln PLN."
To info zdziś :wink: od N.O.I.T.R.Ch.

Przynajmniej 12 z nich to "nasi" :lol:
To info z "Kalendarza wyjazdowego..."

Pozdraviam
volare77
Croentuzjasta
autostrady

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 24.07.2007 19:06

Hej! A nie było w INFO co się dzieje z tą forsą ?
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 24.07.2007 19:19

Ja płaciłem i kunami i ojro i kartom no problem za każdym razem.Ale mnie raz w bambuko kolo zrobił bo zapłacołem w ojro a ten mi wydał w kunach twierdząc ze brak mu ojro machnełem reką.Straciłem :D :roll: :wink:
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 24.07.2007 20:32

Przejechałam ostatnio całą autostradę od granicy słoweńskiej po Sestanovać i były jedynie dwie "castariny", więc nie rozumiem dlaczego jest ich dużo? Chybo oczywiście, że ktoś zjeżdza i ponownie włącza się do ruchu.

No właśnie, a jak sie jedzie z Gorican(granica z Węgrami) do Zagrzebia i kawałek dalej, to cestarin jest więcej. A później to faktycznie są głównie przy zjazdach.
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 24.07.2007 20:51

Wróciłem po 16 dniach w HR- byłem w rejonie Gradaca.Wszystkie bramki podają ceny w Kn i Euro,kurs jest bardzo dobry i wcale nie trzeba wymieniać jak np.komus się bardzo śpieszy na granicy.Kurs był np.7,14-7,21 a w kantorze miałem 7,09, to i tak groszowe kwoty(różnica).W każdym bądź razie zazdrościć Chorwatom trzeba organizacji budowy autostrad i systemu pobierania opłat. Wczoraj wyjechaliśmy i był korek przed tunelem Mala Kapela na kilka kilometrów w stronę morza a nie było wypadku.Radio i Tv w HR ogłasza przed każdym weekendem ,że są korki po kilka km w sw.Rochu i Małej Kapeli,ja nigdy nie jechałem przez HR w weekend więc nie wiem co to korek.Jedyny korek wczoraj to tylko 10 minut stania przed bramkami tuż przed Zagrzebiem.Super jazda,średnia prędkość ok.125-140km/h,spalanie 9,07-9,59 (1,6 megane)
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 26.07.2007 14:39

wojan napisał(a):
jdubowski napisał(a):

W Gorican zaraz za szlabanem (100m) jest kilka kantorów i wcale nie trzeba ich szukać :D :D Kurs też niezbyt opłacalny bo 1 lipca było 7.02 za euro przy kursie nad morzem 7.15-7.20. :papa:

... a urzędowy bankowy kurs był 7,26HRK za euro.

... czy nie lepiej więc płacić w euro , nie mówiąc już o plastiku .
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone