Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne wieści z Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 01.04.2026 05:25

A dziś Chorwacja na czerwono

Ambasada RP w Zagrzebiu / Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu

·Ostrzeżenie przed bardzo silnym wiatrem w Dalmacji, Istrii, zatoce Kwarnerskiej i paśmie Welebitu❗️
Chorwacki Państwowy Instytut Hydrometeorologiczny (Državni hidrometeorološki zavod) wydał ostrzeżenie czwartego , najwyższego stopnia na najbliższe dni z powodu bardzo silnego wiatru , osiągającego prędkość nawet do 165 km/h!
Prognozowane warunki pogodowe są skrajnie niebezpieczne i stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, w szczególności dla osób przebywających na morzu. Istnieje wysokie ryzyko uszkodzenia infrastruktury przybrzeżnej oraz dla bezpieczeństwa osobistego ze względu na powalone drzewa, połamane gałęzie i latające odłamki. Przewiduje się rozległe uszkodzenia konstrukcji, utrudnienia w ruchu drogowym i przerwy w dostawie prądu.

Zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności, śledzenie aktualnych prognoz i komunikatów meteorologicznych oraz bezwzględne stosowanie się do wydawanych zaleceń. Rekomendujemy unikanie podróży oraz powstrzymanie się od przebywania w rejonach narażonych na działanie silnego wiatru, zwłaszcza na obszarach przybrzeżnych.

Należy pamiętać, że promy najprawdopodobniej nie będą kursować, a niektóre odcinki dróg, szczególnie autostrad, będą zamknięte, dlatego osoby planujące podróż powinny na bieżąco monitorować informacje dotyczące ruchu drogowego i komunikacji: https://www.hak.hr/info/stanje-na-cesta ... nost-cesta
zczegółowe informacje dotyczące pogody: https://meteo.hr/naslovnica-upozorenja. ... ozorenja...
Apelujemy o ostrożność
Przypominamy ważne numery telefonów w Chorwacji:
Telefon alarmowy – 112;
Pogotowie ratunkowe (hitna pomoć) – 194;
Straż pożarna (vatrogasci) – 193;
Policja – 192;
Pomoc drogowa (pomoć na cestama) - 1987.

Zrzut ekranu 2026-04-01 062223.png
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.04.2026 07:49

Piękna bora wieje :tak:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.04.2026 17:45

marekkowalak napisał(a):
ziemniak napisał(a):No onet to bardzo wartościowe źródło...

Coś na poziomie pudelka czy faktu... :lol: :lol:

małe litery zamierzone

Czy można w to wierzyć? :oczy:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 25.04.2026 08:07

Też to widziałem , ale jestem ciekaw jak to będzie praktykowane i kontrolowane, póki co mój gospodarz w Tucepi nic nie wspominał o zmianach (zaliczkę na czerwiec wpłaciłem mu w sierpniu :) ) , ale kilka razy już pisałem do niego i nic nie wspominał o tym.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.04.2026 09:05

Martini2000 napisał(a):

Też to widziałem , ale jestem ciekaw jak to będzie praktykowane i kontrolowane, póki co mój gospodarz w Tucepi nic nie wspominał o zmianach (zaliczkę na czerwiec wpłaciłem mu w sierpniu :) ) , ale kilka razy już pisałem do niego i nic nie wspominał o tym.

Są trzy opcje. Albo nie wie, albo udaje, że nie wie, albo jest sprytny na swój sposób.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 25.04.2026 09:24

romuald22 napisał(a):
Martini2000 napisał(a):

Są trzy opcje. Albo nie wie, albo udaje, że nie wie, albo jest sprytny na swój sposób.

Może jest sprytny , ale przelew poszedł na konto więc może legalnie wynajmuje , może w jakimś procencie ujawnia liczbę gości, :lezekwicze:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 26.04.2026 13:29

Martini2000 napisał(a):Może jest sprytny , ale przelew poszedł na konto więc może legalnie wynajmuje , może w jakimś procencie ujawnia liczbę gości, :lezekwicze:

No nie wiem z czego tu się śmiać. Jak ktoś powiedział - w życiu są pewne dwie rzeczy. Śmierć i podatki. Kto lubi płacić podatki? W każdym razie jestem pewien, że właśnie tak jest. Moi "starzy" gospodarze gdy mnie nie znali też domagali się zaliczki, przelewu. Kiedy poznaliśmy się i zaprzyjaźnili to żadnego śladu cyfrowego. Gotówka z ręki do ręki. Wiedzieli, że ich nie zdenuncjuje. I jeszcze mieszkałem w pokoju ich domu to w razie czego zawsze można powiedzieć, że ma się gości. Każdy z nas może mieć gości i tego nigdzie nie zgłasza.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.04.2026 08:39

Bardzo moralne, takie zachowanie, prowadzenie działalności gospodarczej i niepłacenie podatków.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.04.2026 13:26

Marlowe1994 napisał(a):Bardzo moralne, takie zachowanie, prowadzenie działalności gospodarczej i niepłacenie podatków.

Bardzo inteligentne. Płacą podatki za wiele rzeczy które ja też zużywam. Prąd, woda, zakupy itd. Emerytura. Ty płacisz podatek za swoich gości? Czy są jedną noc lub siedem?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.04.2026 21:04

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Bardzo moralne, takie zachowanie, prowadzenie działalności gospodarczej i niepłacenie podatków.

Bardzo inteligentne. Płacą podatki za wiele rzeczy które ja też zużywam. Prąd, woda, zakupy itd. Emerytura. Ty płacisz podatek za swoich gości? Czy są jedną noc lub siedem?

W swoim wpisie przyznałeś, że płacisz gospodarzowi z ręki do ręki i go nie zadenuncjujesz, on ma z tego zysk bez podatku. Uczestniczysz w tym procederze. Żeby nie było podejrzeń, śpisz u niego a nie w apartmanie. Ale jesteś klientem a nie gościem bo płacisz za to. I wszystko w temacie. Teraz próbujesz siebie i jego wybielić, pisząc o jakiś podatkach za wodę. No ale ma jakieś wartości i zgodnie z nimi postępuje.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.04.2026 21:51

Marlowe1994 napisał(a):W swoim wpisie przyznałeś, że płacisz gospodarzowi z ręki do ręki i go nie zadenuncjujesz, on ma z tego zysk bez podatku. Uczestniczysz w tym procederze. Żeby nie było podejrzeń, śpisz u niego a nie w apartmanie. Ale jesteś klientem a nie gościem bo płacisz za to. I wszystko w temacie. Teraz próbujesz siebie i jego wybielić, pisząc o jakiś podatkach za wodę. No ale ma jakieś wartości i zgodnie z nimi postępuje.

Uczestniczę w jakimś procederze? :roll: To zabrzmiało jak oskarżenie prokuratora. Płacę za to co zużywam i nie wiem ile on z tego bierze dla siebie, a ile odprowadza podatku z tego tytułu. Zagląda ktoś prócz pracodawcy do twojego PIT czy CIT? Jakieś podatki za wodę? No skoro ty nie płacisz podatku za wodę to jesteś wyjątkowy. Wspomnę, że pieniądze które płacę zostały już wielokrotnie opodatkowane. W Polsce i Chorwacji. O wybielaniu to raczej trzeba zwrócić się do malarza lub dentysty. Zgłoś w Urzędzie Skarbowym, że masz gości i honorowo postanowili zrekompensować koszty pobytu.Gotówką. Nie chcieli przelewem i kartą bo albo niemożliwe lub mało eleganckie. Ale rozumiem, że ty wszędzie płacisz kartą i robisz przelewy.Za rybę w chorwackim porcie i pomidora na targu również. Powodzenia.
I wszystko w temacie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.05.2026 19:40

Co do nowego numeru rejestracyjnego
Za CroLove:
Nowy numer rejestracyjny dla wynajmu w Chorwacji? Sprawdzam fakty

W sieci pojawiło się ostatnio sporo szumu dotyczącego rzekomego obowiązku posiadania nowego „numeru rejestracyjnego” przez właścicieli apartamentów w Chorwacji już od 1 czerwca 2026 roku. Sprawdziłem skąd to całe zamieszanie, co się zmieni w 2026 roku, kiedy zmiany realnie wejdą w życie i jak to przekłada się na turystów.

Brak zmian w 2026 roku: Wbrew medialnym plotkom, od 1 czerwca 2026 r. nie wchodzi żaden nowy obowiązek posiadania dodatkowego numeru rejestracyjnego dla wynajmu w Chorwacji.
Twoje wakacje są bezpieczne: Wszystkie rezerwacje na sezon 2026 pozostają w pełni ważne. Nie ma żadnego ryzyka anulacji z powodu "braku numeru".
Skąd to zamieszanie? Plotki wynikają z unijnego rozporządzenia 2024/1028, które ma ujednolicić najm krótkoterminowy w całej UE. Chorwacja dopiero pracuje nad wdrożeniem tych przepisów do swojego prawa.
Kiedy realne zmiany? Nowy system (prawdopodobnie powiązany z eVisitor) ruszy najwcześniej na przełomie 2026 i 2027 roku. Przewidziane będą okresy przejściowe.
Obecne zasady bez zmian: Aby legalnie wynajmować w 2026 roku, gospodarz nadal potrzebuje tylko:
- Ważnej kategoryzacji (Rješenje).
- Numeru OIB.
- Rejestracji gości w systemie eVisitor.

Wniosek: Na ten moment nowy numer fizycznie nie istnieje, więc nikt nie może go wymagać ani wpisać w ogłoszenie.

https://www.facebook.com/share/p/18WJTvNGMy/
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 06.05.2026 16:09

Pierwszy raz byłem na majówkę w CRO , nawet nie wiedziałem że chorwaci też mają majówkę wolną , dopiero kumpel chorwat jak dowiedział się że wracam 3 maja to powiedział żebym wcześnie rano startował bo będzie piekło i faktycznie . Wyjechałem z Zaton k.Zadaru ok. 9.00 to w stronę Zagrzebia już był konkretny ruch aut (większość rejestracji ZG i dużo Słoweńców) , ale Lućko udało się przejechać na strzała (płatność kartą - prawy pas - na głównych bramkach jak potem ich mijałem było trochę więcej aut , ale tez nie było tragedii - max 10 aut do bramki) .
Natomiast wieczorem widziałem posty że CRO sparaliżowana przez wracających z majówki.

I ciekawostka : kolejny raz wyjeżdżając na bramkach bez obsługi policzyło mnie jak osobowy <1,9m , a jak siedzi obsługa to zawsze wbijają mi Kat wyższą +50%, moje auto ma na pograniczu 1,9 m Multivan więc ludek w budce liczy jak busa a automat mierzy i jednak się łapię na <1,9 . Nie mogę się kłócić bo musiałbym mieć papiery z homologacji że auto ma <1,9 a faktycznie ma chyba 1,906 :) pewnie po dociążeniu schodzi poniżej 1,9 .

Pewnie jak uruchomią Crolibertas to będzie trzeba wybrać wysokość pojazdu (kategorię) no i co mam wybrać ? :)
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC