Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne wieści z Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2026 14:03

Na FB trafiłam na kilka filmików jak morze atakuje Kasztele. W Trogirze podobno morze prawie dotarło do placu przed Katedrą.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 07.02.2026 17:09

Znalazłem tego więcej - masakra :

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/f ... o-20260206

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/s ... o-20260205

Jak kogoś zainteresuje to jest tam więcej wątków i relacji ,

Ja wiem że to morze , ale kurcze to nie jest otwarte jakoś bardzo morze, są tam zaraz wyspy , i taki żywioł ich zaatakował --- dla mnie to szok , oni pewnie przyzwyczajeni że co jakiś czas Neptun się odzywa ale ja jestem w szoku :bojesie:
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 09.02.2026 15:26

na grupie 4lifeTechTv są nowe filmiki jak obecnie wygląda Peljeszczak. Mówiąc delikatnie jest grubo...
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.02.2026 08:37

Widziałem jego filmik

Widziałem też jego inny filmik - awaria na bramkach

na węźle Dugopolje (k. Splitu) jest zamknięty kawałek A1 , trzeba zjechać na bramkach w kierunku Splitu i na rondku zawrócić i wjechać ponownie na bramki w kierunku Dubrownika, on i kierowca przed nim miał niemiły incydent z bramkami (nie wydało mu biletu jak wjeżdżał ponownie na A1, a przy zjeździe z A1 gdzieś już poniżej na południu kazali mu zapłacić 70 Euro za brak biletu , dali mu druk do złożenia reklamacji (miał filmik z kamery jak zjeżdża (płaci) i wjeżdża na A1 , na ale to zabawa w składanie reklamacji ).
Z drugiej strony skoro wiedzą że na węźle Dugopolje jest A1 zamknięta to raczej nie ma opcji żeby wjechał na A1 gdzieś wcześniej :) - no ale takie pewnie mają procedury ...

Takie głupie pytanie : jak Wam nie wyda biletu na bramkach to co wtedy (jeśli nie ma obsługi) ? - chyba jechać dalej i bawić się w składanie reklamacji pozostaje .

z tego co patrzyłem wg HAK droga zamknięta do 10.06.2026

Zrzut ekranu 2026-02-10 082201.jpg
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 21.02.2026 11:55

Leżaki w tym roku będą jeszcze droższe :) to są już jaja : przetargi na koncesje leżakowych mafii

"Tak więc za pakiet 16 leżaków niektórzy licytujący są gotowi zapłacić nawet do 20 tysięcy euro."
Czyli 1 leżak 1250 Euro
- jeśli będą je wynajmować przez 100 dni (biorąc pod uwagę że wszystkie leżaki im zejdą każdego dnia ) to sam koszt licencji na 1 leżak to 12,5 Euro a gdzie zarobek ? - myślicie że leżaki poszybują do 25-35 Euro za dzień ?

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gra ... 64213.html

Ja na szczęście nie korzystam z leżaków bo na plaży spędzam max 3-5 h i nie potrzebuję leżaków , wolę wodę i ręcznik na kamyczkach.

Kiedyś pisałem już o mafii leżakowej - jeśli ktoś chce to podeśle mu pismo w jęz. HR i PL odnośnie jak leżaki mają być składowane na plaży , ja już korzystałem bo denerwuje mnie że są puste leżaki rozstawione na plaży przy linii brzegowej i z dziećmi nie ma się gdzie rozłożyć ... leżaki powinny być złożone na kupce i jak ktoś chce skorzystać to wtedy obsługa powinna wydać leżak i rozłożyć w wolnym miejscu - ale rzeczywistość bywa różna i najgorzej co widziałem to BaśkaVoda - tam jest tragedia
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.02.2026 20:43

Wrzucaj, może komuś się przyda. Ja plażuję na dzikich plażach, więc mafia leżakowa mnie nie dopadnie ;)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.02.2026 08:36

Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 22.02.2026 10:09

Odnośnie leżaków - wrzucam ponownie :

" Znalazłem kilka artykułów na chorwackich portalach i przetłumaczyłem sobie - krótko mówiąc - leżaki powinny być złożone w miejscu przechowywania aż do momentu kiedy zgłosi się Klient i bezie chciał wypożyczyć leżak czy parasol !!!

Rekwizyty należy przechowywać w magazynie do czasu wypożyczenia!
Osobom posiadającym zezwolenie koncesyjne nie wolno ustawiać leżaków na całej plaży w celu wymuszenia płacenia za korzystanie, regulowane przepisami szczególnymi, takimi jak rozporządzenie w sprawie gospodarczego użytkowania, użytkowania lub wznoszenia budynków oraz szczególnego użytkowania mienia morskiego na terenie żupani splicko-dalmatyńskiej.

Zgodnie z art. 13 tego dokumentu rekwizyty plażowe (parasole, leżaki, kabiny, urządzenia do przechowywania rzeczy osobistych itp.) muszą być ujednolicone i pod względem jakości, stanu, przeznaczenia i wyglądu muszą odpowiadać standardom plaż zorganizowanych i nie może stwarzać zagrożenia dla użytkowników, a wszystko zgodnie z decyzją właściwej jednostki samorządu terytorialnego.

Ilość wynajmowanych rekwizytów oraz konkretny obszar, na którym rekwizyty są wynajmowane, ustalane są w umowie koncesyjnej i rozmieszczone zgodnie z Planem użytkowania i w żadnym przypadku nie mogą zakłócać korzystania z plaży zgodnie z jej przeznaczeniem. dobro publiczne, lecz musi być odpowiednio zmontowane i ułożone w wyznaczonym miejscu przechowywania, do chwili rozpoczęcia żądania korzystania z niego przez gości.

po chorwacku brzmi to tak - wydrukowałem sobie i wezmę na wypadek kłótni :)

Rekviziti moraju biti složeni u skladišnom prostoru do iznajmljivanja!
Da onaj, tko ima koncesijsko odobrenje ne smije postaviti ležaljke duž cijele plaže kako bi vas natjerao da platite korištenje, reguliraju i posebnih propisa, poput Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Prema članku 13. ovog dokumenta, plažni rekviziti (suncobrani, ležaljke, kabine, uređaji za pohranu osobnih predmeta i sl.) moraju biti unificirani te kvalitetom, stanjem, namjenom i izgledom odgovarati standardima za uređene plaže i ne smiju ugrožavaju korisnike, a sve sukladno odluci nadležne jedinice lokalne samouprave.

Količina rekvizita koja se iznajmljuje, kao i konkretan prostor na kojem se rekviziti iznajmljuju određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za korištenje istih od strane gostiju.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.03.2026 09:31

Aktualność raczej słaba. Bo film/dokument sprzed 6 lat. Jednak może kogoś zainteresuje. Wiele się tam nie zmieniło. Pora nie dla wszystkich do oglądania odpowiednia. Jednak jak ktoś ma czas i ewentualnie możliwość nagrania. Dla tych którym Chorwacja nie tylko kojarzy się z plażą, wschodami i zachodami słońca.

TVP 1
12:55
Rzeki Chorwacji film dokumentalny, Chorwacja, Hiszpania 2020
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Aktualne wieści z Chorwacji - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone