Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne przewodniki, mapy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 26.05.2009 11:07

Czekam od 14 maja :cry: Nic nie dostałam :x
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 26.05.2009 11:11

Ja zamawiałam 15.05.
Po dacie wysyłki widać że wysłali dopiera 23.05.09 otrzymałam 25.05.
Kris@#
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris@# » 26.05.2009 19:37

mia741 napisał(a):Witam

Ja również zamówiłem z podanej strony i otrzymałem co następuje (wszystko opatrzone nadrukami 2009 - naprawdę aktualne):
- mapa drogowa Chorwacji, mapę traktować można jako mini przewodnik po krainach chorwackich oraz jako orientacyjną mapkę poglądową
- przewodnik po kampingach łącznie z aktualnym cennikiem
- przewodnik po hotelach plus aktualny cennik
- przewodnik po Chorwacji, opisujący w podstawowy sposób wszystko co nurtuje początkującego turystę
- super mini kompedium wiedzy o podstawowych sprawach dotyczących Chorwacji (taka broszurka)
- przewodnik po kwaterach prywatnych, według klucza, że podawane sa strony internetowe, gdzie i w jakiej miejscowości te kwatery znaleźć

Reasumując, nie ma sensu kupować przewodnika w księgarni, sam się przymierzałem ale to co otrzymałem oraz zasób wiedzy na tym forum całkowicie wystarczają.

Pozdrawiam.

Witam. Wybieram się razem z rodzinką (4 osoby) pierwszy raz do Chorwacji. Od pół roku czytam to forum i na swój pierwszy raz, zgodnie z wieloma radami, wybraliśmy:
- wczasy zorganizowane,
- okolice Makarskiej, a konkretnie Baska Voda
- zrezygnowalismy z dojazdu autokarem, dostaliśmy zniżke od biura turystycznego w cenie minus 800 zł i jedziemy autem.
Zaopatruję się w wiele rzeczy podanych jako niezbędne. W zasadzie brakowało mi tylko przewodników i skorzystałem z rady wysyłając prośbę na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Maila wysłałem 17 maja i dziś dostałem kopertę, a właściwie ponad kilogramową paczkę z materiałami jak w cytowanym poście. Paczka była oklejona taśmą i opieczętowana informacją, że z Warszawy nadeszła uszkodzona. Na szczęscie niczego nie skradziono.
Jestem bardzo zadowolony z zawartości i za chwilę zagłębię sie w lekturze.
Należy podziękować Chorwatom za tak wspaniałą promocję swojego kraju i ukłon do polskich turystów.
Polecam niezdecydowanym początkującym cromaniakom skorzystanie z prośby o materiały. To działa i na dodatej dostaje się coś "cieplejszego" niż najnowsze polskie wydania map i przewodników. Jako początkujący jestem bardzo zadowolony.
Ciekawe, czy Polska też tak potrafi?
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 26.05.2009 19:50

Otrzymałem pakiet broszur i mapę po upływie tygodnia od zamówienia. Ośrodek Informacji Republiki Chorwackiej poważnie traktuje polskich turystów :) Swoją drogą raz taką prośbę pięć lat temu wysłałem do Austriackiego Ośrodka Informacji Turystycznej i od tego czasu co roku mam świeże materiały.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 26.05.2009 19:53

Dodam jeszcze, że koperta mojej przesyłki również była poważnie uszkodzona :?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 07:05

Wczoraj miałem w skrzynce - mejla wysłałem 14 maja. Koperta mocno sfatygowana, poklejona szara taśmą ale za to w środku... :)
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 27.05.2009 20:25

Ja dostałem przesyłkę po ok 1,5 - 2 tygodniach. Mapka i foldery. Potwierdzam, u mnie także koperta zniszczona, ale całość na poczcie zapakowano w foliowy worek. Grunt że doszło.
damian50000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian50000 » 27.05.2009 20:36

Ja od dziś również jestem szczęśliwym posiadaczem materiałów promocyjnych :)

Bardzo fajny pomysł, polecam zamówić sobie ten folderek :)

Aa.. i koperta również sfatygowana :? Ale to wina zbyt ciężkiej zawartości w stosunku do wytrzymałości koperty :) Ważne, że nic nie zginęło po drodze :)
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 27.05.2009 21:04

Koperta zmarnowana niesamowicie, ale doszło :wink:
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 27.05.2009 21:32

Właśnie wysłałem wiadomość z prośbą o mapę. Teraz oczekuję z niecierpliwością na materiały... :D
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 27.05.2009 22:07

A co - też sobie zamówiłem , teraz pozostaje tylko czekać.
Jeżeli chodzi o mapy to korzystam z atlasów Marco Polo , są dosyć dokładne , zaznaczono na nich szereg atrakcji , jak kąpieliska , zamki , pałace , ruiny , także większe kampingi. Poza tym są wygodne w użyciu , zwłaszcza te bindowane , wystarczy otworzyć odpowiednią stronę i spokojnie można trzymać na kolanach (pasażerki - pilotki). 8)
Zaś przewodniki z których korzystam to tylko "Pascal" jakoś najbardziej mi podchodzą.
:D
Yarpen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yarpen » 29.05.2009 12:44

A ja do dziś nie dostałem :(
No cóż poczekam jeszcze trochę i wyślę jeszcze raz.
Wyjazd 12.06 więc mam coraz mniej czasu ...
chester66
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chester66 » 30.05.2009 10:31

witam , a moze ktos zna inne linki na bezplatne broszurki oraz mapki z chorwacji? :)
Mago
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mago » 03.06.2009 17:14

Maila z prośbą o broszurki wysłałam 26 maja, a dzisiaj otrzymałam przesyłkę. Koperta porozrywana, całośc zapakowana na poczcie do foliowego worka, ale zawartość zgadza się z tym co podała mia741.
kepi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kepi » 06.06.2009 18:47

Witam
Chyba rzeczywiscie porozrywana koperta z informatorami jest regułą gdyż ja również takową otrzymałem. Ciekawe czyja to sprawka ale sądzac po renomie to chyba niestety Poczty Polskiej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC