napisał(a) Dan_78 » 29.04.2014 08:56
Byłem 5 lat temu w 2 połowie czerwca i naprawdę woda była przyjemna, nie mierzyłem, ale myślę, ze 22-24 st. C. spokojnie było. Było kilka dni, że pojawiły się jakieś dziwne prądy i woda układała się temperaturowo pasami. Np., około 20 metrów od brzegu była rześka, potem wpływało się w kilkumetrowy pas gdzie odczuwalnie była 2-3 st. C. cieplejsza i tak na zmianę. Dotyczyło to zarówno temperatury przypowierzchniowej jak i niżej powiedzmy poniżej 1,5 metra od powierzchni. Co ciekawe w pasie "cieplejszym" była chłodniejsza poniżej 1,5 m niż w pasie chłodniejszym, ale może takie odczucie dawała właśnie różnica temperatur.
W zeszłym roku jadąc nad północne M.Egejskie dokładnie w połowie czerwca też miałem obawy co do temp., internet pokazywał poziom temperatury 20 st. C. gdzieś pod koniec maja, aby w ciągu tygodnia dosłownie skoczyć na 23 st. C. W realu natomiast wg mnie woda miała nie mniej niż 24-25, a w zatoczkach nawet 26-27.
Więc spokojnie będzie dobrze, chyba, że bora się uprze i będzie sobie dmuchać, wtedy na pewno na 3-4 dni schłodzi.