Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

69 Rajd Polski 28-30 września 2012

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fasi
Cromaniak
69 Rajd Polski 28-30 września 2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.10.2012 12:42

Witam po dłuższej przerwie, a w szczególności fanów motorsportu :D
Za nami 69 Rajd Polski, który odbył się w ubiegły weekend. Ktoś z cro maniaków był na mazurskich szutrach?
Impreza w mojej opinii z roku na rok robi się coraz bardziej zepsuta, nastawiona na uciechę VIPów i mediów aniżeli szarego kibica, który za najtańszy karnet wstępu zmuszony był zapłacić 79 zł.

Pierwszym odcinkiem, na który uderzyłem były znany z ubiegłego roku SS1 Miłki, z hopą na której pewna firma kurierska miała prowadzić pomiar odległości. Doświadczony ubiegłorocznym oglądaniem tego odcinka nie spodziewałem się jakichś fajerwerków ale w duszy liczyłem, że może jednak ktoś skoczy, bo to pierwszy OS i wypadałoby cisnąć na maksa. Wyszło jak rok temu, czyli praktycznie zero skoków i wielki wk.... nie tylko na zawodników ale i organizatorów, którzy "popisali" się w tym roku jeszcze bardziej i dbając o bezpieczeństwo kibiców przesunęli zielone taśmy jeszcze dalej od trasy przez co fotoamatorzy mieli kiepskie warunki na "ustrzelenie" w locie samochodów, które i tak nie skakały. W przyszłym roku jeśli powtórzą ten OS to powinni strefę kibica zrobić jeszcze dalej od trasy i ustawić jakiś telebim. Na pewno będzie bezpieczniej, a i każdy z zainteresowanych wszystko zobaczy.
Parking przy tej miejscówce zorganizowany był nieco bliżej niż w roku ubiegłym i nie trzeba było używać napędu nożnego, ale wk... się można w sytuacji, kiedy przyjeżdża się tam na godzinę przed odcinkiem a osoby odpowiedzialne za obsługę tego parkingu są w powijakach - nerwowo biegają z kołkami i taśmami, żeby jakoś wytyczyć sposób w jaki kibice powinni parkować.
Podsumowanie organizacji tego punktu widokowego: dwa minusy - jeden za parking, drugi za chorą strefę kibica. W przyszłym roku za ch... tam nie pojadę!!!

Poniżej kilka strzałów z OS01 Miłki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.10.2012 12:48

Cześć fasi - kopa lat...

Niestety w tym roku RP beze mnie :(

Z drugiej strony patrząc na listę startową, oraz na tabelę nie spodziewałem się fajerwerków.
A Kronika w TV jakby nie było najważniejszej imprezy w kalendarzu jak zawsze poniżej wszelkiej krytyki.

Masz jeszcze jakieś fotki?

Pozdrawiam
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.10.2012 13:11

Cześć Jack :oczko_usmiech:
Masz fotki i jeszcze będą (nawet te latające) :wink:
Po obejrzeniu 21 załóg na Miłkach stwierdziłem, że nic tam po mnie i czas na wizytę na kolejnym OS. Szybki look w program rajdu i "oferowane" tam punkty widokowe - jedziemy na SS3 Sady.
Parking bajka, ostrzyżone pole, jest gdzie parkować, obsługa w miarę możliwości ustawia samochody - plus dla organizatora.
Szybki marsz w kierunku odcinka i lekka załamka. Strefa kibica umiejscowiona na wyjściu z szykany (IMHO "zajebiście bezpiecznie"), widok tej partii odcinka na większości odcinka przysłonięty jakimiś krzaczorami. A po drugiej stronie drogi metrowa skarpa i zaorane pole - idealne i bezpieczne miejsce do oglądania zmagań, no ale tam mogły być tylko media i osoby spoufalone z safeciarzami...

Foty z OS3 Sady

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.10.2012 13:52

Kolejną miejscówką odwiedzoną tego dnia był SS5 Kruklanki i znana mi z ubiegłego roku miejscówka widokowa (organizator zapewnił tylko jeden punkt widokowy na tym OS, za to kilka więcej opcji dla VIPów i mediów, którzy mogli dojechać w inne partie odcinka zamkniętymi drogami - żenada...).
A na parkingu przy odcinku tradycyjnie już jak w ubiegłym roku kongo przez duże K...o wyjechaniu stamtąd w czasie trwania przejazdów można było zapomnieć, parking skutecznie zakorkowany a osoby odpowiedzialne za niego z rozbrajającą szczerością rozkładały ręce. Plus za miejscówkę, minus za klasyczne kłopoty z parkowaniem i małą ilość miejsc parkingowych.

Kilka fot z tego OS:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Super stage i reszta jutro...
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.10.2012 11:15

Po całym dniu w polu a przed wizytą na kwaterze przyszedł czas na SS7 na torze w Mikołajkach i wizytę w serwisie.
Aż sam nie mogę uwierzyć, ale tutaj było wszystko naprawdę dopięte na ostatni guzik :D

Fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to by było wszystko na zakończenie pierwszego dnia prawdziwych zmagań.
c.d.n.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.10.2012 11:32

Obrazek jeszcze 15 punktów i będzie musiał się o prawko od nowa starać, pirat jeden ;)

fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.10.2012 11:39

Oj tam oj tam :)
Przeszarżował Cristos wczoraj na "ścigaczu" i już afera jest ;)

A co do jego dyspozycji na Polskim to nie wiem czy to już nie te lata, czy ta impreza przygotowana wg fińskiej specyfikacji mu nie leżała, ale oglądając poszczególnych zawodników na danym zakręcie cisnęło się na usta.. K... co jest Holo?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.10.2012 11:42

weldon napisał(a):\ jeszcze 15 punktów i będzie musiał się o prawko od nowa starać, pirat jeden ;)

[/color]

Chyba 18, od 24 zabierają podobno
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.10.2012 11:56

fasi napisał(a):A co do jego dyspozycji na Polskim to nie wiem czy to już nie te lata, czy ta impreza przygotowana wg fińskiej specyfikacji mu nie leżała, ale oglądając poszczególnych zawodników na danym zakręcie cisnęło się na usta.. K... co jest Holo?

Czyli normalka, jak co roku...

:wink:

Przynajmniej do mety dojechał.

:lol:

Dla niego starty w RP to przetarcie przed innymi zawodami.

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.10.2012 12:05

fasi napisał(a):Przeszarżował Cristos wczoraj na "ścigaczu" i już afera jest ;)

"Ścigaczu" :lol:
Maciek1956 napisał(a):Chyba 18, od 24 zabierają podobno

Kurcze, w takim razie żyć nie umierać :D
Miałem, z pięć lat temu, jeden i już trochę nie pamiętam co te przepisy mówią :)

W sumie, to ja w ogóle nie pamiętam, co przepisy mówią 8O

:lol:

Jacek S napisał(a):Dla niego starty w RP to przetarcie przed innymi zawodami.

Tym razem się nie przetarł, a jeszcze sobie palec złamał :D

Pamiętam, że, zdaje się, Fittipaldi, połamał sobie żebra jadąc ... ciągnikiem rolniczym :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.10.2012 12:31

Swoją drogą ciekawe...220 zł. mandatu...jak oglądam Pirata to tylko 300/400/500
???
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.10.2012 12:32

80 mu odjęli w rozliczeniu za autografy :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.10.2012 12:35

Jacek S napisał(a):Swoją drogą ciekawe...220 zł. mandatu...jak oglądam Pirata to tylko 300/400/500
???

Z relacji świadków wynika, że z miejsca kolizji zabrała Hołowczyca żona.

Pewnie utargowała ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.10.2012 12:39

fasi napisał(a):80 mu odjęli w rozliczeniu za autografy :lol:

Dobrze, że nie musieli dopłacać :arrow: 0:48:30 - 0:49:18

:mrgreen:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.10.2012 13:07

Drugi dzień - pierwszy na tapetę idzie SS8 Tałty.
Podjazd na odcinek i pierwsza załamka: teren wskazany przez organizatora jako miejsce parkingowe jest kawałkiem zarośniętego na 0,5m wysokości pola. Strach tam wejść a co dopiero wjechać samochodem. No ale rydwan trzeba gdzieś zostawić, inni wjechali to ja też :) Szybkie parkowanie i szybkie przemieszczenie w napędzie nożnym na odcinek. Strefa kibica przy długiej prostej, myślę sobie idę na jej koniec w stronę zakrętu z którego będą "wypadali". Oczywiście strefa kibica tak jak i parking zarośnięta totalnie. Szanowne kierownictwo rajdu decydując się na tworzenie "profesjonalnych" w ich oczach stref kibica powinni zadbać o nie bardziej aniżeli rozwieszenie zielonej taśmy. Nic to... Walę w kierunku upatrzonego spotu, a pod nogami coraz bardziej grząsko. Nie ma co.. ale jakbym płacił za karnet wstępu, który miałem za free to byłbym lekko wk... takimi warunkami. Po kilku przejazdach, decyzja o przemieszczeniu na kolejny OS. Wpadam na parking i nie ma opcji, żeby wyjechać. Samochodu pozastawiane jak okna podczas okupacji, a 3 delikwentów odpowiadających za parking ma na to totalnie wy......ne. Po jakichś 15 minutach rozmowy z szanownymi funkcyjnymi i tłumaczeniu im, że to oni są organizatorem a nie ja, i to oni powinni pilnować porządku a nie kibice, znalazł się jeden z właścicieli pojazdów które tarasowały wyjazd i udało się stamtąd uciec.

Miejscówka mierna stąd też mało fot - dwa minusy za zarośnięty punkt widokowy i parking.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w następnej części łapki oderwą się już lekko od ziemi :wink:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone