marob napisał(a):Dziękuję za pomoc.
Znalazłem coś niedrogiego
Mam pytanie czy w środku sierpnia da się wytrzymać

bez klimatyzacji.
Jadę z 3 letnim dzieckiem i obawiam się o tem. głównie w nocy
pozdr.
Robert
Witam wszystkich!
Wróciłam z Mlini w sobotę. Mlini i Dubrovnik przepiękne!
Co do kwatery to warunki mieliśmy super, bardzo czysto i miło, niesamowity widok z balkonu na morze i góry.. Minus to brak klimy. Następnym razem pojadę raczej w czerwcu albo pokój z klimą, bo upały straszne. Ale wszystko rekompensuje wspaniałe morze i widoki.
Mlini bardzo polecam. Jednak wszystkim szukającym kwatery sugeruję zapytać o odległość od jardanki bo ta droga jest strasznie głośna. Przez pierwsze 2 noce prawie w ogóle nie spaliśmy. Nie wiem czy jednak nie lepszym rozwiązaniem jest znalezienie kwatery w Srebrenie (kilka minut pieszo od Mlini) jeżeli tylko będzie dalej od tej drogi. Poza tym nie ma tam tych schodów (które potrafią być jednak okrutne zwłaszcza gdy na plaży okaże się, że trzeba się wrócić po olejek do opalania 200m pod górę w 38 stopniowym upale

).. Jak braknie nam wody do picia to trzeba znowu zasuwać na górę do sklepu. Albo kupić dużo drożej w kanobach.
No i w Srebrenie jest supermarket gdzie mozna sporo zaoszczędzić. Ale w Chorwacji chyba tańsze niż w Polsce są tylko banany

Mieliśmy 20m do piekarni gdzie były przepyszne strudle z wiśniami i jabłkami i wspaniałe pieczywo..
Dubrovnik jest cudowny i romantyczny. Panuje niesamowita atmosfera zwłaszcza wieczorem, dużo ludzi, przeróżnych narodowości zapełnia kafejki. My siedzielismy na schodach w jednej w licznych wąskich uliczek, popijaliśmy piwko i słuchaliśmy Pana grającego na gitarze...
Polecam na ochłodę super lody na głównej ulicy (chyba Placa) idąc od wejścia na stare miasto, pierwsza lodziarnia po prawej stronie. Mega gałka za 5 kun, Pan w dodatku stara się mówić po polsku
Ostatni autobus z Dubrovnika do Cavtat przejeżdzający przez Mlini jest o 1:30 takze jest to duzy plus bo Mllini o godz. 23 zamiera..
Bardzo polecam wyprawę z portu w Dubrovniku na wyspę Locrum. Koszt w obie strony: dorośli 35kun; dziecko do 14 lat 15 kun. Polecam zabrać ze sobą jedzenie i picie bo na miejscy drogo.
Na miejscy przepiękna roślinność, pawie spacerujące po wyspie i plaży i wszędzie rozbrzmiewają cykady....
Można poplażować bez tłumów, moje dziecko trochę się złościło bo wszędzie było bardzo głęboko ale jest też na wyspie słone jeziorko gdzie dzieci mogą popływać bezpiecznie.
Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś tam wrócę! Życzę wspaniałych wakacji wszystkim, którzy wyjeżdżają do Chorwacji![/img]