Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

6 osób i tylko15 lat

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2014 11:28

bluesman napisał(a):
Vjetar napisał(a):
bluesman napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/smiertelny-wypadek-w-gdyni-kierowca-byl-pijany/hm2rs

Ciekawe ....... czy agresywny pościg prowadzony przez Policję nie przyczynia się do podobnych tragedii ............... bo moim zdaniem tak

W tym konkretnym przypadku raczej nie bo:
W pewnym momencie od strony Rumi nadjechał seat ibiza. Auto zwolniło, ale w momencie, kiedy policjanci chcieli je zatrzymać, kierowca przyśpieszył i jechał z ogromną prędkością w kierunku Estakady Kwiatkowskiego. Policjanci od razu zaczęli pościg za kierowcą. Niestety, zanim udało im się go dogonić, doszło do tragedii.

Zauważ, że nie odniosłem się do tego akurat konkretnego przypadku mimo,
iż go przytoczyłem

Odczytałem to także (przede wszystkim) do przytoczonego przez Ciebie newsa.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.01.2014 11:32

bluesman napisał(a):Jak widać nie zmieniasz się. Napisałem swoje zdanie i oczekiwałem zdania kogoś innego, nie oceny tego co napisałem, a konkretnych argumentów za lub przeciw.

Na zmiany bym nie liczył.

Wyraziłeś swoje zdanie.
Ja wyraziłem swoje, czyli stwierdziłem, że piszesz pierdoły (jak zwykle zresztą).

Ktoś inny też wyraził swoje zdanie, jakbyś nie zauważył.
Tożsame z moim, jakbyś nie zauważył.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.01.2014 11:33

rodaivuk napisał(a):
bluesman napisał(a):Zauważ, że nie odniosłem się do tego akurat konkretnego przypadku mimo,
iż go przytoczyłem

Co za nielogiczne stwierdzenie. Przytaczać przykład i się do niego nie odnosić...
I podaj cechy nieagresywnego pościgu. Oraz agresywnego, jeśli umiesz.

Jak najbardziej logiczne :) przeczytaj to co napisałem jeszcze raz :) chodziło mi w przytoczonym artykule o efekt finalny, że ginie ktoś niczemu niewinny.
Owszem odpowiem Ci nieagresywny pościg to wg. mnie bardziej operacyjny polegający na kontrolowaniu sytuacji, nie traceniu kontaktu ale nie powodujący wzrostu agresji i ew. paniki u osoby ściganej co może doprowadzić do krytycznej sytuacji, kiedy patrzy on we wsteczne i boczne lusterka, a nie skupia się na tym co z przodu. Doprowadzający do wyprowadzenia ściganego w bardziej bezludne miejsce gdzie można go ew. przy pomocy dostępnych środków i bez ryzyka dla innych zatrzymać go.

P.S. kolejny przykład jak podchodzisz do dyskusji stwierdzenie "jesli umiesz " gratuluję :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.01.2014 11:34

anakin napisał(a):
bluesman napisał(a):Jak widać nie zmieniasz się. Napisałem swoje zdanie i oczekiwałem zdania kogoś innego, nie oceny tego co napisałem, a konkretnych argumentów za lub przeciw.

Na zmiany bym nie liczył.

Wyraziłeś swoje zdanie.
Ja wyraziłem swoje, czyli stwierdziłem, że piszesz pierdoły (jak zwykle zresztą).

Ktoś inny też wyraził swoje zdanie, jakbyś nie zauważył.
Tożsame z moim, jakbyś nie zauważył.

Brawo :) nic dodać nic ująć :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.01.2014 11:35

Nie śledzę od początku dyskusji.
Macie dane, ilu z tych prawie 200k nietrzeźwych miało więcej, niż 0,05%

I jeszcze jedno. Dlaczego pijani PIESI, jako uczestnicy ruchu drogowego, łażący po ciemku poza terenem zabudowanym, nie są karani?
Tylko nie piszcie, że brak § w tej kwestii...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.01.2014 11:36

bluesman napisał(a):nieagresywny pościg to wg. mnie bardziej operacyjny

Sorry, ale ja wymiękam....nie dam rady po prostu. :roll: :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.01.2014 11:37

Vjetar napisał(a):
bluesman napisał(a):
Vjetar napisał(a):
bluesman napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/smiertelny-wypadek-w-gdyni-kierowca-byl-pijany/hm2rs

Ciekawe ....... czy agresywny pościg prowadzony przez Policję nie przyczynia się do podobnych tragedii ............... bo moim zdaniem tak

W tym konkretnym przypadku raczej nie bo:
W pewnym momencie od strony Rumi nadjechał seat ibiza. Auto zwolniło, ale w momencie, kiedy policjanci chcieli je zatrzymać, kierowca przyśpieszył i jechał z ogromną prędkością w kierunku Estakady Kwiatkowskiego. Policjanci od razu zaczęli pościg za kierowcą. Niestety, zanim udało im się go dogonić, doszło do tragedii.

Zauważ, że nie odniosłem się do tego akurat konkretnego przypadku mimo,
iż go przytoczyłem

Odczytałem to także (przede wszystkim) do przytoczonego przez Ciebie newsa.

Napisałem "podobnych tragedii" nie ma tu nic o tym konkretnym pościgu jest mowa o efekcie finalnym czyli tragedii (śmierci niewinnej osoby) :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.01.2014 11:38

anakin napisał(a):
bluesman napisał(a):nieagresywny pościg to wg. mnie bardziej operacyjny

Sorry, ale ja wymiękam....nie dam rady po prostu. :roll: :papa:

Dzięki za jak najbardziej merytoryczną wypowiedź :) Argumenty przez ciebie przedstawione są nie do zbicia :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 08.01.2014 11:46

anakin napisał(a):
realista2 napisał(a):Policyjne alkomaty też nie są dokładne.

Na jakiej podstawie tak sądzisz?.

Instytut Ekspertyz Sądowych w Krakowie opublikował dokument zatytułowany „Zasady przeprowadzania pomiarów stężenia alkoholu oraz opiniowania w sprawach trzeźwości”, w którym opisał  czynniki mogące wpływać na wyniki badań trzeźwości kierujących samochodem lub rowerem przez Policję przy użyciu alkomatów podręcznych. W konsekwencji Instytut Ekspertyz Sądowych zaopiniował, że dodatnie wyniki badania alkomatem podręcznym powinny zostać zweryfikowane badaniem przy uzyciu alkomatu stacjonarnego lub poprzez analizę krwi.
Alkomaty stacjonarne to np. Alkomat, Alcometr A 2.0 lub Alcotest 7110, znajdujące się w komisariatach Policji. Wyniki badania alkomatami stacjonarnymi stanowią wiarygodny dowód w postępowaniu karnym pod warunkiem przeprowadzenia dwóch badań, których wyniki są do siebie zbliżone.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.01.2014 11:47

Ktoś się nie zatrzymuje do kontroli jakie można przyjąć założenie?:

zagapił się-mało prawdopodobne ale możliwe
jest pod wpływem alko albo innych środków
nie zabrał ze sobą dokumentów auta
ma orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów
nie posiada zapłaconego oc,
ukradł samochód
etc.

mam pytanie, który z powyższych przypadków wart jest poświęcenia życia ludzkiego ?

P.S. Pomijam zatrzymanie związane ze 100% informacja np dot. zatrzymania groźnego przestępcy

Czy ktoś z Was potrafi po prostu podyskutować ? tak jak wynika z definicji dyskusji ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.01.2014 11:53

realista2 napisał(a):
anakin napisał(a):

Instytut Ekspertyz Sądowych w Krakowie opublikował dokument zatytułowany „Zasady przeprowadzania pomiarów stężenia alkoholu oraz opiniowania w sprawach trzeźwości”, w którym opisał  czynniki mogące wpływać na wyniki badań trzeźwości kierujących samochodem lub rowerem przez Policję przy użyciu alkomatów podręcznych. W konsekwencji Instytut Ekspertyz Sądowych zaopiniował, że dodatnie wyniki badania alkomatem podręcznym powinny zostać zweryfikowane badaniem przy uzyciu alkomatu stacjonarnego lub poprzez analizę krwi.
Alkomaty stacjonarne to np. Alkomat, Alcometr A 2.0 lub Alcotest 7110, znajdujące się w komisariatach Policji. Wyniki badania alkomatami stacjonarnymi stanowią wiarygodny dowód w postępowaniu karnym pod warunkiem przeprowadzenia dwóch badań, których wyniki są do siebie zbliżone.

Ależ dokładnie w ten sposób się postępuje.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 08.01.2014 11:54

Test alkomatów przeprowadzony przez "Fakt" http://www.fakt.pl/Wielki-test-kieszonk ... 717,1.html

Alkomat policyjny - 0,67 promila
ALC NOSE AT128 - 0,3 promila (59 zł) 
AlcoScan AL6000 - 1,13 promila (229 zł)
Alkohol Breath Tester AT5000 - 0,46 promila (169 zł)
Digital Breathalyzer DA5200 - 0,65 promila (199 zł) 
Alcoscent DA3000 - 0,5 promila (109 zł)

Zero wiarygodności, tak wykazał test. Więc po co używać coś co nie ma żadnej wartości ?
Aż strach pomyśleć jaki wynik dałby alkomat za 10 zł. Taki jak proponował premier.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 08.01.2014 11:56

anakin napisał(a):
realista2 napisał(a):
anakin napisał(a):

Ależ dokładnie w ten sposób się postępuje.

To po co zadałeś pytanie skoro wiedziałeś, że są niedokładne ?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 08.01.2014 12:02

bluesman napisał(a):Jak najbardziej logiczne :) przeczytaj to co napisałem jeszcze raz :) chodziło mi w przytoczonym artykule o efekt finalny, że ginie ktoś niczemu niewinny.
Owszem odpowiem Ci nieagresywny pościg to wg. mnie bardziej operacyjny polegający na kontrolowaniu sytuacji, nie traceniu kontaktu ale nie powodujący wzrostu agresji i ew. paniki u osoby ściganej co może doprowadzić do krytycznej sytuacji, kiedy patrzy on we wsteczne i boczne lusterka, a nie skupia się na tym co z przodu. Doprowadzający do wyprowadzenia ściganego w bardziej bezludne miejsce gdzie można go ew. przy pomocy dostępnych środków i bez ryzyka dla innych zatrzymać go.

P.S. kolejny przykład jak podchodzisz do dyskusji stwierdzenie "jesli umiesz " gratuluję :)

Napisałem "jesli umiesz" bo widzę, że jednak zgodnie z przewidywaniem, nie umiesz.
Po pierwsze, delikwent nie zatrzymał sie do kontroli więc o jakimkolwiek działaniu operacyjnym nie ma już mowy, karty są na stole, działanie w toku. Ktoś kto nie zatrzymuje się do kontroli wykonywanej przez oznakowany patrol podpada pod uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstaw i powinien być jak najszybciej zatrzymany i sprawdzony. W przypadku jechania i "śledzenia" (nie podejmowania próby zatrzymania) takiego kogoś i spowodowania prze takiego kogoś w tym czasie wypadku, policjanci są do ujeb...
Po drugie, co w przypadku gdy taki operacyjnie śledzony delikwent nie chce wyjeżdżac w pole tylko jeździ po centrum, bo tam łatwiej sie zgubić?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 08.01.2014 12:06

realista2 napisał(a):Test alkomatów przeprowadzony przez "Fakt" http://www.fakt.pl/Wielki-test-kieszonk ... 717,1.html

Alkomat policyjny - 0,67 promila
ALC NOSE AT128 - 0,3 promila (59 zł) 
AlcoScan AL6000 - 1,13 promila (229 zł)
Alkohol Breath Tester AT5000 - 0,46 promila (169 zł)
Digital Breathalyzer DA5200 - 0,65 promila (199 zł) 
Alcoscent DA3000 - 0,5 promila (109 zł)

Zero wiarygodności, tak wykazał test. Więc po co używać coś co nie ma żadnej wartości ?
Aż strach pomyśleć jaki wynik dałby alkomat za 10 zł. Taki jak proponował premier.

Należałoby zrozumieć do czego ma być użyty rzeczony alkotest. Do stwierdzenia, czy ktos może jechać czy nie. A nie do tego jak jest nawalony.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone