Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

6 osób i tylko15 lat

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 21:57

kinga35 napisał(a):
rodaivuk napisał(a):
kinga35 napisał(a):Chodzi o mandaty dla kierowców samochodów zagranicznych nie posiadających alkomatu we Francji ?

Tak.

Można mieć taki jednorazowego użytku, za 1- 1,5 euro kupiony na stacji.
I takie prowizorki będą w Polsce, jeżeli ten nowy pomysł wejdzie w życie. Nikt nie zmusi kierowcy do kupowania profesjonalnego alkomatu za kilkaset złotych. Większość będzie kupować jakąś lipę za parę złotych.

Gdyby doszło do realizacji tego pomysłu w co wątpię, to będzie wybrany model takiego urządzenia. Lub kilka modeli. I taki alkotest nie ma pokazywać wyniku do drugiego miejsca po przecinku w miligramach tylko dać ci sygnał żeby sie zastanowić i iść do autobusu. Alkotest za 1000 zeta nikogo nie odwiedzie od jazdy po pijaku tylko dlatego, że tyle kosztuje.
A co do Francji to Konwencja mówi jasno jakie wyposażenie jest obowiązkowe w samochodzie. I nie jest ważne czy taki alkotest kosztuje euro czy 50.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2014 21:58

kinga35 napisał(a):I takie prowizorki będą w Polsce, jeżeli ten nowy pomysł wejdzie w życie.

Caly czas tłumaczę, że wiarygodność takiego urządzenia jest ŻADNA :!:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:00

anakin napisał(a):Każdy kto ma trochę oleju we łbie, a podejrzewa, że może mieć jeszcze "pozostałości" idzie do najbliższej jednostki polciji, gdzie może sobie takie badanie zrobić za free....

Ilu pójdzie a ilu się zbada tym co ma przy sobie? Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna.
I weź pod uwagę czy chciałbyś mieś rano kilkunastu czy kilkudziesięciu delikwentów na ladzie...
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:01

anakin napisał(a):
kinga35 napisał(a):I takie prowizorki będą w Polsce, jeżeli ten nowy pomysł wejdzie w życie.

Caly czas tłumaczę, że wiarygodność takiego urządzenia jest ŻADNA :!:

Nie musi być profesjonalna. Wystarczy , że będzie miało dwie lampki, jedź i nie jedź. Dla kogoś z mózgiem to wystarczy.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 07.01.2014 22:05

rodaivuk napisał(a):To krok ku temu aby wzmóc świadomość tego, że można być na fleku.

Bociek chyba wiesz ty czy ktoś normalny że jak wywalił 2 browary to nie pojedzie, albo że wywaliłeś przez noc litra wódy to rano będziesz miał więcej niż 0.20 tak :!:

Ale jak będziesz chciał to wsiądziesz i pojedziesz chociaż wiesz że nie powinieneś, i tyle w temacie :!:
Nie powinno tak być, i zastanówmy się jak ten temat rozwiązać :?:

Nie jest problemem dopuszczalny stan zawartości w wydychanym , bo nawet te 0,5 to nie jest jakaś dawka (nie dla większościowi)uniemożliwiająca jazdę,ale wynik 1,5 albo 2 promile to sorry ale to nie są 2 piwa :!: i posiadacz takiego wyniku wie w 100% że nie może kierować w tym stanie :!: a wsiada i wiemy w 80% co się dzieje.
I to jest problem.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2014 22:05

rodaivuk napisał(a):Ilu pójdzie a ilu się zbada tym co ma przy sobie? Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna.
I weź pod uwagę czy chciałbyś mieś rano kilkunastu czy kilkudziesięciu delikwentów na ladzie...

Cały czas próbuję powiedzieć, że "indywidualne badanie" można sobie w buty wsadzić.
Przykład?
Nie dla Ciebie oczywiście, tylko dla mniej zorientowanych.
Nasz alkomat "pokaze" nam 0,19 mg/l, a więc spoko....możemy śmigać.
Przy konrtoli jednak "zonk" bo policyjny "pokazał" nam 0,22 mg/l.
I?
No właśnie.....
Oczywiście, wiem, że nikt przy zdrowych zmysłach, któremu "objawił" się taki wynik, itd...itp.
To tylko przykład.

Co do drugiej części pytania - odpowiedź znasz. :mrgreen:

rodaivuk napisał(a): Dla kogoś z mózgiem to wystarczy.

A my tu rozmawiamy o rozumnych stworzeniach?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:14

anakin napisał(a):Cały czas próbuję powiedzieć, że "indywidualne badanie" można sobie w buty wsadzić.
Przykład?
Nie dla Ciebie oczywiście, tylko dla mniej zorientowanych.
Nasz alkomat "pokaze" nam 0,19 mg/l, a więc spoko....możemy śmigać.
Przy konrtoli jednak "zonk" bo policyjny "pokazał" nam 0,22 mg/l.
I?
No właśnie.....
Oczywiście, wiem, że nikt przy zdrowych zmysłach, któremu "objawił" się taki wynik, itd...itp.
To tylko przykład.

To odwoływanie sie do samokontroli. Ilu jest takich co jakby mieli sie czym zbadać albo nie mieliby do Fabryki 5km to by się zbadali? Wielu. I nie chodzi o niuanse czy 0,19 czy 0,22. Urządzenie powinno pokazywać jedź albo nie jedź.
anakin napisał(a):A my tu rozmawiamy o rozumnych stworzeniach?

A na Zloty jeżdżą sami jebnięci? O takich zwykłych ludzi jak my, nasi znajomi chodzi. Każdy pije (minus jara :) ) mniej, więcej, na imieninach czy imprezach innego typu i tu właśnie chodzi o to, że jak nie jest pewien to ma przy sobie urządzenie które powinno go odwieść od jazdy. Jak będzie miał do komendy zapierd... to oleje takie badanie.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:16

hrupek666 napisał(a):
Bociek chyba wiesz ty czy ktoś normalny że jak wywalił 2 browary to nie pojedzie, albo że wywaliłeś przez noc litra wódy to rano będziesz miał więcej niż 0.20 tak :!:

Jesteś tego pewien? Ja nie jestem. A jakbym miał alkotest to byłbym pewien. I dyżurnemu doopy nie zawracał.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.01.2014 22:21

rodaivuk napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

Jesteś tego pewien? Ja nie jestem. A jakbym miał alkotest to byłbym pewien. I dyżurnemu doopy nie zawracał.

Mój kolega tak robi. Ma wysokiej klasy alkotest. Byliśmy na imprezie w innym mieście, coś nie bardzo się czuł, więc nie pił jak inni. Ok. 3 rano, gdy się zbieraliśmy na chatę, poszedł do auta, dmuchnął w ustnik, wrócił i powiedział: jadę z tobą. Ale on ma mózg.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2014 22:23

rodaivuk napisał(a): Urządzenie powinno pokazywać jedź albo nie jedź.

Znasz takie urządzenie?
Wiarygodne?
rodaivuk napisał(a):A na Zloty jeżdżą sami jebnięci?

Poniekąd... :mrgreen:
rodaivuk napisał(a): O takich zwykłych ludzi jak my, nasi znajomi chodzi. Każdy pije (minus jara :) ) mniej, więcej, na imieninach czy imprezach innego typu i tu właśnie chodzi o to, że jak nie jest pewien to ma przy sobie urządzenie które powinno go odwieść od jazdy. Jak będzie miał do komendy zapierd... to oleje takie badanie.

Nie zgadzam się.
Tu chodzi o kretynów, ktorzy wsiadają najebani i zabijają ludzi, takich jak debil z Kamienia, czy motorniczy z Łodzi.
Załóżmy, że mieliby przy sobie to o czym mówię.
Nie wzięliby lejcy do łapy?
Nie wydaje mnie się.

O jarze nie mów, bo to.......anomiala. :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 07.01.2014 22:24 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:24

jara napisał(a):
rodaivuk napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

Mój kolega tak robi. Ma wysokiej klasy alkotest. Byliśmy na imprezie w innym mieście, coś nie bardzo się czuł, więc nie pił jak inni. Ok. 3 rano, gdy się zbieraliśmy na chatę, poszedł do auta, dmuchnął w ustnik, wrócił i powiedział: jadę z tobą. Ale on ma mózg.

Dziś czytałem na forum, zupełnie przez przypadek jak ktoś, nie ważne kto, napisał, że brał udział w zbiorowym dmuchaniu na ulicy jadąc do pracy. Był lekko zaniepokojony bo walnął wieczorem 5 browarów. I to dla takich ludzi właśnie jest takie urządzenie, aby mogli sprawdzić i spokojnie jechać albo iść na autobus...
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 07.01.2014 22:26

rodaivuk napisał(a):Jesteś tego pewien? Ja nie jestem. A jakbym miał alkotest to byłbym pewien. I dyżurnemu doopy nie zawracał.

Tak ty swoje, a będą tacy co się nachlają dmuchną w swoje urządzenie i sobie pojadą i co :?:
Przejadą całą Puławską potem dolinką aż do łomianek ,albo zawiną się na przystanku gdzie czekało kilka osób na autobus bo dmuchnęli i się bali jechać bo im wskazało
rodaivuk napisał(a): nie jedź.

i co przecież dmuchał w obowiązkowe urządzenie miał je na pokładzie
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:29

anakin napisał(a):
rodaivuk napisał(a): Urządzenie powinno pokazywać jedź albo nie jedź.

Znasz takie urządzenie?
Wiarygodne?

Nie dmuchałeś nigdy w świeczkę, nie kontrolowali Cię? badanie trwa 5 sekund.
anakin napisał(a):Nie zgadzam się.
Tu chodzi o kretynów, ktorzy wsiadają najebani i zabijają ludzi, takich jak kretyn z Kamienia, czy motorniczy z Łodzi.
Załóżmy, że mieliby przy sobie to o czym mówię.
Nie wzięliby lejcy do łapy?
Nie wydaje mnie się.

Cały czas mówię, nie chodzi o debili. Takim jakbyś kierownicę odkręcił to i tak pojadą. Chodzi o tych do których to dotrze. A są tacy. Tyle, że nie chce im sie zapylać na komisariat. Należy stworzyć możliwość badania. Albo samochody które nie odpalają jak jesteś nawalony.
anakin napisał(a):O jarze nie mów, bo to.......anomiala. :oczko_usmiech:

8)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.01.2014 22:30

Ale jeżeli ktoś ma takie urządzenie i używa go z własnej woli, to chyba świadczy, że jest świadom zagrożenia i chce go unikać?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 22:32

hrupek666 napisał(a):Tak ty swoje, a będą tacy co się nachlają dmuchną w swoje urządzenie i sobie pojadą i co :?:

jak to mówią, jajco. Ale będą też tacy co nie pojadą. Nie wszyscy pijący to zjeby. Niech 5 na stu nie pojedzie to jest 5 najebanych mniej na ulicach. I może na pogrzeb byś nie jechał...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone