Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

6 osób i tylko15 lat

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 15:47

jara napisał(a):
rodaivuk napisał(a):Bezwzględna paka za wypadek po pijanemu. Jeśli bez ofiar to zakład półotwarty, roboty publiczne... Podawanie do wiadomości publicznej wizerunku sprawcy. Ostracyzm nie współczucie jak teraz.

Do tego zmierzam, to piszecie, że już tak jest

Gdzie piszemy? Piszemy, ze tego właśnie nie ma. Zapadają wyroki albo śmiesznie małe albo w zawiasach. Wizerunek sprawcy jest chroniony.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.01.2014 15:53

rodaivuk napisał(a):Praktyka pokazuje, że to nic nie daje. Kiedyś wykroczenie, teraz przestępstwo. Jest poprawa? Nie ma.

Na moje:

jara napisał(a):Chodzi mi o zwiększenie kar za prowadzenie pojazdów po użyciu alkoholu, nie czekając na tragedię.

ale nie będziemy się przemawiać. Chodzi o skuteczność.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 16:01

Tak napisałem, zwiększenie kar nic nie daje. Samo przekwalifikowanie jazdy po pijaku z wykroczenia na przestępstwo już samo w sobie jest zwiększeniem kary. I nic to nie dało, pijaki za kółkiem się tego nie przestraszyli. Czemu? Bo za zwiększeniem kary nie szła jej nieuchronność. Zamiast paki są zawiasy.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.01.2014 16:09

rodaivuk napisał(a):Tak napisałem, zwiększenie kar nic nie daje. Samo przekwalifikowanie jazdy po pijaku z wykroczenia na przestępstwo już samo w sobie jest zwiększeniem kary. I nic to nie dało, pijaki za kółkiem się tego nie przestraszyli. Czemu? Bo za zwiększeniem kary nie szła jej nieuchronność. Zamiast paki są zawiasy.

Masz większe pojecie o niuansach prawa niż ja. Jak zwał tak zwał. W sumie o to samo nam chodzi.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.01.2014 16:15

Za debiut prawko na min 3 lata, 5 koła grzywny plus ewentualnie paka.

Recydywa to prawko na min 5 lat, 10 koła grzywny i bezwzględna paka z jakimiś wyjątkami, o których ma decydować sąd.

Alkomaty od 01.01.2015 ale dla samokontroli, żeby nie było pieprzenia, że nie wiedziałem, że jeszcze coś mam.

To info z konferencji.

Edit: Widzę, że już wklejone.
Ostatnio edytowano 07.01.2014 16:17 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 16:15

jara napisał(a):W sumie o to samo nam chodzi.

W sumie chodzi nam o to, żeby jeden z drugim pojebem nie wsiadali do auta po pijaku. I albo my ich powstrzymawszy albo świadomość musi być w społeczeństwie taka, że jak wsiądzie to na 100% będzie miał przesrane. A na teraz ani my ich nie powstrzymujemy ani oni się nie boją kary bo w nią nie wierzą.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2014 16:52

kaszubskiexpress napisał(a):Alkomaty od 01.01.2015 ale dla samokontroli, żeby nie było pieprzenia, że nie wiedziałem, że jeszcze coś mam.

Co za bzdurny pomysł.
Nie zdziwię się jak wprowadzą jedynie słuszny i obowiązkowy alkomat produkowany przez jednego jedynego producenta w PL (przez wujka/szwagra brata jednego z polityków).
A zapłacą wszyscy.
Jeszcze niech wprowadzą obowiązkowy test na obecność narkotyków, i aparat do EKG bo zawał też może zabić.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2014 17:11

Ten, którego imienia nie wolno używać, bo skasują konto:

"Od 2015 roku każdy pojazd obowiązkowo będzie musiał być wyposażony w alkomat. Dodał, że średni koszt takiego urządzenia to 5-10 złotych"

Chyba na odpuście wiejskim.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.01.2014 17:41

kaszubskiexpress napisał(a):Za debiut prawko na min 3 lata, 5 koła grzywny plus ewentualnie paka.

Recydywa to prawko na min 5 lat, 10 koła grzywny i bezwzględna paka z jakimiś wyjątkami, o których ma decydować sąd.

Żeby zrealizować taki pomysł trzeba by podnieść próg dopuszczalnego stężenia alkoholu we krwi z 0,2 promila do poziomu takiego jak w USA czyli 1 promil lub choćby takiego jak w Anglii czyli 0,8 promila. W przeciwnym razie należałoby zwolnić morderców, gwałcicieli i pedofilii, pieniądze z Unii zamiast na drogi przeznaczyć na budowę nowych wiezień, a i tak miejsc za kratami dla pijanych kierowców by zabrakło.

PS. minister Sienkiewicz na dzisiejszej konferencji prasowej przypomniał, że Polska ma jedną najniższych w Europie ilość przestępstw na 1000 mieszk. przy najwyższej w Europie ilości osadzonych w więzieniach na 1000 mieszk.
To tak gwoli przypomnienia dla zwolenników jeszcze większych kar.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.01.2014 18:38

Temat zastępczy.
Znowu :?
Zieeew...
Kto następny ?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.01.2014 18:39

To jeszce ja
dla uzupełnienia poprzedniego postu.
Obecnie mamy 81 tys. miejsc w więzieniach. Miejsc już obecnie brakuje. Na osadzenie czeka ok 30 tys. skazanych.
W 2011 roku zatrzymano 185,5 tys., a w 2012 roku 171 tys. kierowców po spożyciu.
Proszę łaskawie zestawić sobie te liczby i wyciągnąć wnioski.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2014 19:25

O jaki przewrót w tym wątku! ;)

Zajrzyjcie na pierwsze strony-miało byc ostro i bez pobłażania a jak zapowiedzieli,że tak bedzie ,to teraz ojjjj niedobrze ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2014 19:49

anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2014 20:07

Ten sobie kup:
http://allegro.pl/tester-alkomat-bryloc ... 59079.html

Breloczek, latarka...wypas.

A tak poważnie, jeżeli komuś się wydaje, że to są wiarygodne urządzenia to ma rację.
Wydaje mu się.
A ewentualnie tłumacznienie, że "mój alkomat...." najlepiej od razu kierować do babci Rozalii z Pcimia.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.01.2014 20:28

Policyjne alkomaty też nie są dokładne. Wiarygodne jest jedynie badanie krwi. Natomiast wymienione przez was alkomaty, a zwłaszcza te za 10 zł o których wspomniał premier to zabawki które bardziej zaszkodzą niz pomogą. Nawet jeśli zapłacimy te kilka setek za prawdziwy alkomat chemiczny to jeszce trzeba go co jakiś czas kalibrować, a to wymaga czasu i kolejnych pieniędzy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone