slapol napisał(a):rodaivuk napisał(a):Nie zgodzę sie Sławek, że superpowinni. A to z tego powodu, że takich zawodów jest multum. Sam zacząłeś wymieniać. Prorok, sędzia... Ale przecież i każdego rodzaju kierowca (dziś mieliśmy Łódź), żołnierz, duchowny, lekarz... To zawody w których inni mają czyjeś życie w rękach albo nauczają o etyce i uczą jak żyć...
Tak, zgoda... to wszystkie zawody ..." w których inni mają czyjeś życie w rękach albo nauczają o etyce i uczą jak żyć "....to są te zawody, które społecznie postrzegamy wyżej w hierarchii - po prostu: stróże prawa, rządzący, lekarze, duchowni....itp. - oni superpowinni.
Płaci się im więcej (a przynajmniej powinno tak być) i wymagania są większe. To moje zdanie. Ty możesz się z tym nie zgodzić.
kinga35 napisał(a):....
Faktycznie jest coś takiego jak hierarchia zawodowa, społeczna, że bardziej szokuje policjant na podwójnym gazie, który spowodował wypadek niż w podobnej sytuacji ktoś bardziej anonimowy czy ksiądz- pedofil bardziej oburza niż stolarz- pedofil ( może nie na temat, ale chodzi mi o pewien schemat) ale to nie ma żadnego znaczenia dla ofiar tych ludzi.
Najgorsza jest tolerancja, przyzwolenie na jazdę po spożyciu. Nie tylko znajomych, rodziny, ale i sądu, który daje karę w zawieszeniu zamiast kary bezwzględnego więzienia....
slapol napisał(a):
Dokładnie to chciałem powiedzieć: policjant na służbie i na bani oraz ksiądz-pedofil bardziej szokuje i oburza niż reszta - nie ma to znaczenia dla ofiar, to jasne.
Tolerancji na spożycie i potem zabijanie na drodze nie powinno być - niezależnie od profesji.
.png)
rodaivuk napisał(a):slapol napisał(a):
Dokładnie to chciałem powiedzieć: policjant na służbie i na bani oraz ksiądz-pedofil bardziej szokuje i oburza niż reszta - nie ma to znaczenia dla ofiar, to jasne.
Tolerancji na spożycie i potem zabijanie na drodze nie powinno być - niezależnie od profesji.
A najebany kierowca co wiezie wycieczkę dzieciaków?
rodaivuk napisał(a):Z tego co wiem, zaufanie do Policji waha sie w okolicach 65% co jest słabym wynikiem bo wcześniej było ponad 70%.
rodaivuk napisał(a):slapol napisał(a):
A najebany kierowca co wiezie wycieczkę dzieciaków?
anakin napisał(a):Mnie pani doktor na ostatnich badaniach mówiła, że nie rokuję.
Inna pani doktor (tej samej profesji) powiedziała, że jeszcze nie jest tak źle.
Której wierzyć?
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.