Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.11.2010 14:55

JokerSmile napisał(a):To jeszcze tylko weź redaktor i zweryfikuj te wskazania BC z faktycznym zużyciem. Od korka do korka. Podzielone przez kilometry razy sto. Zapisz i wdroż. Wtedy będziemy dyskutować dalej.

Możliwe możliwe, mnie moja benzynowa Lantra (1,5 l) pod pełnym obciążeniem (przeliczane z kilometrów typu nalane pod korek przejechane i znów nalane pod korek) spaliła 7l/100km benzyny co uważam za dość wysoki wynik ;), bo normalnie na trasie spalała mi właśnie 6,5 - 6,8 l/100 km ;) ale teraz mam Terracana i ten to dopiero ma spalanie :D przy tej pojemności silnika (2,9 CRDI) to już się powinno przestać mówić o spalaniu :D

Jak się ma na krowę to i na łańcuch do tej krowy się powinno mieć ;)

Pozdrav :papa:
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 15.12.2010 10:48

Moja rakieta zjadła 5,65 l/100km. Silnik 1,9tdi - 130koni i 6 biegów. To dość wysoki wynik jak na jej możliwości ale i tak nieźle wypada w porównaniu co do niektórych limuzyn z tego forum ;)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 15.12.2010 21:02

erci napisał(a):Moja rakieta zjadła 5,65 l/100km. Silnik 1,9tdi - 130koni i 6 biegów. To dość wysoki wynik jak na jej możliwości ale i tak nieźle wypada w porównaniu co do niektórych limuzyn z tego forum ;)

Toż to tyle co nic. Motocykl więcej mi spala, ok 7.5l lub więcej, jak jadę po autostradzie tak 140-150 to i 9- 10l/100.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 16.12.2010 10:27

ja jechałem TAM po autostradach 120-140 a POWRÓT ok 150-160.
Inne drogi tez raczej przepisowo.
Do tego drobne wycieczki po okolicy i np wjazd na sw.Jure LINK->:)http://gora-sw-jure.chorwackie.pl/
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.12.2010 23:12

Zastanawia mnie jaki jest cel wypisywania farmazonów o niskim spalaniu? Jestem super kierowcą, czy mam super oszczędne auto? Pewnie jedno i drugie. Większość opiera się na wskazaniach komputerka pokładowego który całkowicie zakłamuje rzeczywistość jeśli nie umiemy się nim posługiwać i szkoda tu strzępić język. Dlaczego? Bo wielokrotnie była o tym mowa . Skoro jednak podajemy, że auto np. Lantra 1,5L spaliła 7 litrów (spalanie liczone według jedynej wiarygodnej metody tzn zatankowany pod korek i napełniony pod korek) to dajmy od razu Leszku Skupinie. Spalił mało bo czołgałem się niemiłosiernie. Inaczej być nie może chyba, ze Lantra to jakaś rewolucyjna technologia której nie znam. Do Cro miałem okazję jeździć różnymi autami i zawsze raczej dość szybko, agresywnie. Focus 1,8 potrzebował na całym dystansie 10 litrów. Civic 1,6 z uwagi na wysokie, sportowe przełożenia skrzyni też 10 mimo, że na co dzień spalał o 2 litry mniej od Focusa gdzieś w granicach 7-8 . Omega MV6 12-14, Audi 1,9 tdi 130 kM 7,5 litra. BMW 2,8 11-13 litrów. BMW V8 14 litrów, ale jako ciekawostkę dodam, że na trasie Karlovac- Split którą z uwagi na prom na Hvar który nie chciał na mnie czekać musiałem przejechać ze średnią nieco ponad 190 km/godz spalił i to według komputerka 20 litrów. Wniosek nasuwa się sam. Jedziesz powoli mało palisz. Jedziesz naprawdę szybko auto musi spalić. I proszę mi dubów smalonych nie pisać o spalaniu np. 5 litrów przez turbodiesle. To jest możliwe tyle, że trzeba się czołgać nie jechać.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 17.12.2010 06:03

Ze średnią ponad 190 ?
Na całej trasie, czy też odcinku 1/4 mili ?
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 17.12.2010 08:04

Drogi Realisto drugi. Napraw swoje 1.9 TDI albo jeździj nie tak szybko a potem pisz swoje mądrości. Miałem VW B4 1.9 TDI 90KM i jak zatankowałem go po korek, fakt , że zbiornik 100l to dojechałem na Halkidiki bez tankowania.
Dużo autostrad po drodze, prędkość ok 130,auto zapakowane bo jechaliśmy pod namiot, 4 osoby i box na dachu.
Teraz mam B5 1.9TDI ale 110KM i pali więcej, ale na trasie mieści się bez problemu w 6l przy prędkościach do 140km/h
Jak na tak spore auto to naprawdę śmieszne spalanie.
Jak napisałem wcześniej motocykl więcej mi spala.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.12.2010 10:24

Drogi Dudku dwa tysiące dwieście dwudziesty drugi
1,9 tdi nie naprawię bo już go nie mam. Co do cudownych wyników w zużyciu paliwa to trochę tak jak z wędkarzami którym ryby rosną po złowieniu tak wam z czasem maleje spalanie.
Zużycie na poziomie 6 litrów w tdi jest możliwe, ale tylko jeśli jeździmy delikatnie, powiedziałbym pasywnie i w warunkach małego natężenia ruchu, najlepiej na autostradzie.
Skoro sprawia wam przyjemność pasywna jazda i radość z zaoszczędzonych kilku litrów to czemu nie ? Żyjemy w wolnym kraju nieprawdaż ? Tylko proszę mi nie wpierać, ze można jechać tak żeby czerpać przyjemność z posiadania mocnego auta nie mówiąc o jeździe dynamicznej, agresywnej i jeszcze oszczędzać paliwo.
Słowem albo pasywne czołganie i niskie spalanie, albo dynamiczna przyjemna jazda. Nie ma nic za darmo.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 17.12.2010 10:32

Drogi Realisto drugi,
nie pisałem ( przynajmniej w ciągu ostatnich 3 miesięcy ) o spalaniu.
Zainteresowała mnie ta średnia prędkość w drodze na prom.
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 17.12.2010 10:54

realista2 napisał(a): (..)ale jako ciekawostkę dodam, że na trasie Karlovac- Split którą z uwagi na prom na Hvar który nie chciał na mnie czekać musiałem przejechać ze średnią nieco ponad 190 km/godz spalił i to według komputerka 20 litrów. Wniosek nasuwa się sam. (...)

A mnie nasuwa się inny wniosek, jeśli nie jesteś bajkopisarzem to chętnie odebrałbym ci prawko na zawsze. Twoja pogarda dla osób jeżdżących przepisowo jest przerażająca. Sposób w jaki jeździsz i to jak oceniasz jazdę innych każe mi przypuszczać, że w sposobie twojej jazdy można odczytać stosunek do innych ludzi. Ciekawy jestem od jakiej prędkości zasłużyłbym na miano dobrego kierowcy - czy 150 na autostradzie wystarczy? Pewnie nie, może 180 byłoby dobrze pod warunkiem, że jechałbym agresywnie...

Spadaj realisto na tor wyścigowy, drogi to nie miejsce dla Twoich wariackich zachowań.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.12.2010 11:01

Dudek2222 napisał(a):Drogi Realisto drugi,
nie pisałem ( przynajmniej w ciągu ostatnich 3 miesięcy ) o spalaniu.
Zainteresowała mnie ta średnia prędkość w drodze na prom.

A z mojego postu to nie wynika? To specjalnie dla ciebie rozwinę. Na zupełnie pustej w maju autostradzie z Karlowaca do Splitu na całym odcinku średnia prędkość według wskazań komputerka ponad 190 km/godz, splanie ok. 20 litrów. Przeżyłem, nikogo nie zabiłem, Chorwaci mnie nie zamknęli, nie zbankrutowałem. Zdążyłem na prom i nie musiałem czekać do nocy na następny.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 17.12.2010 11:02

Gratulacje, i średniej, i spalania, takoż innych sukcesów.
Będę się za Ciebie modlił.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2010 11:19

Do modlitwy za realistę2 dorzucę piosenkę -przestrogę

Tata vozi polako

Nomen omen, ten co ją śpiewa zginął, bo jechał za szybko :cry:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.12.2010 11:22

Dudek2222 napisał(a):Gratulacje, i średniej, i spalania, takoż innych sukcesów.
Będę się za Ciebie modlił.

Dzięki za troskę, ale odpuść sobie. Strach się do tego przyznać w ultrakatolickim kraju, ale jestem ateistą.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 17.12.2010 11:25

Nie ma się czego bać, nie taki znowu ultra.
Poza tym, nie namawiam, żebyś Ty się modlił.
Wyręczę Cię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.