Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 09.06.2010 14:08

To ja napisał(a):
woka napisał(a):Czy jest tutaj właściciel AUDI A-4 .. 1,9 diesel :?:

Pytam ponieważ, rozmawiałem dzisiaj z gościem który taki automobil posiada. Mówił, że spala mu na trasie około 4,0 l , a jak przyciśnie to może z 4,3 l. .....no góra 4,5 l.
Słyszałem, że to dobre silniki ale żeby aż tak. :?: :wink:

Może oleju, plus 4,5 napędu i mamy rzeczywiste spalanie.
Z pow.

nie nie to jest realne spalanie ale nie wiemy czy na 50 czy na 75 km,
prosta matematyka - jezeli na 50 km to pali zdecydowanie za duzo - bo to wyjdzie 8-9 litrow na 100 km ale jak wezmiemy ze jest to spalanie na 75 km to po przeliczeniu na 100 km wychodzi ze jest to 6 litrow i wtedy jest to juz realny poziom ... :)

u mnie jak jechalem do cro pugiem 406 2,2 hdi z surfem i quiverem na dachu i załadowanym bagażnikiem i z 4 osobami na pokładzie ale nie przektraczajac licznikowych 140 spalanie wychodzilo ok 7 l/100 km

dla mnie inna rzecz jest fascynujaca - wyjechaliśmy ze znajomymi do Cro, spotkanie na stacji benzynowej, tankowanie zerowanie licznika i ...
okazało sie że dystans przejechany od stacji benzynowej BP przy trasie toruńskiej vis a vis M1 w Wawie do Orebica jadąc cały czas w dwa auta bez zbaczania z drogi przez jednego z nas rożnił sie o około 140 km - oba auta na kołach w rozmiarze fabrycznym... i teraz pytanie czy jak liczymy spalanie wg takich rozbieżności to i różnice mogą wychodzić ... w końcu 140 km na takiej trasie to 8-9%,
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 10.06.2010 10:23

Olo napisał(a):okazało sie że dystans przejechany od stacji benzynowej BP przy trasie toruńskiej vis a vis M1 w Wawie do Orebica jadąc cały czas w dwa auta bez zbaczania z drogi przez jednego z nas rożnił sie o około 140 km

Widać lepiej wchodziłeś w zakręty 8O
Pozdrawiam.
mefju
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mefju » 10.06.2010 15:08

Ford Galaxy 2.3 benzyna + podtlenek LPG

2 x w Chorwacji

Pierwszy raz- Wycieczka objazdowa po calej Cro- 4500 km, średnie spalanie LPG 15l/100km

Drugi raz- Wyspa Hvar - 3500 km, średnie spalanie LPG 15l/100km
2 osoby w aucie + rowery i toboły... pewnie ze 2 tony wyszło w sumie :)
Prędkości .. w zabudowanym wg. znaków, na autostradzie 140- 160 km/h
W zasadzie cala trasa na LGP bez problemowo.
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 10.06.2010 15:52

Zaliczyliśmy dwa razy, przez kolejne lata trasę Bielsko-Biała - Omis przez Słowację i Węgry Oplem Sintra 2,2l z lpg, przy dosyć szybkiej jeździe, zwłaszcza na autostradach 130-150km/h średnie spalanie gazu wyszło ok. 12l.
Auto mocno dopakowane - 5 osób, sporo bagażu + deska surf. na dachu - razem trochę ponad 2 tony, więc raczej waga ciężka.
Przy trochę oszczędniejszej jeździe spalanie schodziło do ok. 11l, dlatego nie zamienię naszej starej 12-letniej Sintry na żadnego diesla ( przynajmniej na razie ).
mefju
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mefju » 10.06.2010 16:36

Kupując Vana myślałem o Sintrze ... ale po obejrzeniu kilku egzemplarzy przestraszyłem się korozji ... to chyba plaga tych Opli. Mam Forda Galaxy 2002 MKII i zero rdzy! A że pali może troszkę więcej .. może kwestia dostrojenia instalacji LPG, albo cięższej nogi .. Szerszych i większych opon (17`` w moim przypadku)...
koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 10.06.2010 18:08

Rok 2008 i 2009 byłem Laguną II 1.8 16v zagazowana, spalanie miałem 10l gazu prędkość na autostradzie 140 ustawiony tempomat, kolega jechał BMW 5 E39 silnik 2.8 gaz spalanie miał identyczne co ja. w tym roku jedziemy xsarą picasso 2.0 hdi ciekawe ile spali mam nadzieje że zmieścimy się w 6,5 litra tym bardziej że raczej nie bedziemy przekraczać 130 ze względu na znajomych którzy jadą berlingo .
zhumac4985
Plażowicz
Xsara Picasso 1.6 16V

Nieprzeczytany postnapisał(a) zhumac4985 » 10.06.2010 18:55

W ubiegłym roku Piekary Śląskie -Orebić 7,7 PB przy średniej 125-135 na autostradzie i 8 godzinach stania w korkach oczywiście przy włączonym silniku i klimie.W samochodzie 2 plus 2 plus pełny bagażnik .
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 10.06.2010 20:06

Witam.Sprawdze w tym roku Golfa IV 1,9 tdi 130 km . Kostrzyn -Brela.1600 km. Teraz komuter pokazuje średnio 6,4 l/ 100 km.
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 11.06.2010 06:56

mefju napisał(a):Kupując Vana myślałem o Sintrze ... ale po obejrzeniu kilku egzemplarzy przestraszyłem się korozji ... to chyba plaga tych Opli. Mam Forda Galaxy 2002 MKII i zero rdzy! A że pali może troszkę więcej .. może kwestia dostrojenia instalacji LPG, albo cięższej nogi .. Szerszych i większych opon (17`` w moim przypadku)...

Ja przy kupnie Sintry myślałem o Galaxy, Sharanie albo Alhambrze ale za Sintrą przeważyły drzwi przesuwne z obu stron, przy 3 dzieci i przewożeniu towarów jest to idealne rozwiązanie.

Co do korozji, to nie bardzo rozumię, bo cała karoseria jest ocynkowana, jedynie rama podwozia jest stalowa, ja nie mam najmniejszych problemów z korozją, za to tania jazda, po mięscie 12l lpg a na trasie nawet poniżej 10l.
mefju
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mefju » 11.06.2010 17:06

falco.v napisał(a): Ja przy kupnie Sintry myślałem o Galaxy, Sharanie albo Alhambrze ale za Sintrą przeważyły drzwi przesuwne z obu stron, przy 3 dzieci i przewożeniu towarów jest to idealne rozwiązanie.

Co do korozji, to nie bardzo rozumię, bo cała karoseria jest ocynkowana, jedynie rama podwozia jest stalowa, ja nie mam najmniejszych problemów z korozją, za to tania jazda, po mięscie 12l lpg a na trasie nawet poniżej 10l.

Fakt, takie drzwi robią robotę, ale ja na pojemność Galaktycznego nie mogę narzekać. Co do korozji.. to może oglądałem same niebite Sintry od dziadka 80 lat, którymi ten oto dziadek w niedziele do kościoła jeździł i wnuki nad jezioro woził ;) Dla mnie, póki LPG po 2 zł to niech nawet pali i 18 litrów na 100 ... przyjemność z jazdy i brak zmęczenia po długiej trasie mi to rekompensuje.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 11.06.2010 17:45

Amerykańskim naukowcom udało się skonstruować silnik napędzany wodą, jest tylko jeden warunek: woda musi pochodzić z Zatoki Meksykańskiej :!:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.06.2010 17:54

termondar napisał(a):Amerykańskim naukowcom udało się skonstruować silnik napędzany wodą, jest tylko jeden warunek: woda musi pochodzić z Zatoki Meksykańskiej :!:

Jest też silnik na wodorosty (poważnie).
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 11.06.2010 17:59

Olo napisał(a):dla mnie inna rzecz jest fascynujaca - wyjechaliśmy ze znajomymi do Cro, spotkanie na stacji benzynowej, tankowanie zerowanie licznika i ...
okazało sie że dystans przejechany od stacji benzynowej BP przy trasie toruńskiej vis a vis M1 w Wawie do Orebica jadąc cały czas w dwa auta bez zbaczania z drogi przez jednego z nas rożnił sie o około 140 km - oba auta na kołach w rozmiarze fabrycznym... i teraz pytanie czy jak liczymy spalanie wg takich rozbieżności to i różnice mogą wychodzić ... w końcu 140 km na takiej trasie to 8-9%,

Mieliśmy taki sam przypadek. Focus kolegi miał fabrycznie koła 14" i jego licznik pokazywał 140km/h, a w Audi A4 było 125 km/h.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 13.06.2010 12:57

Jak kogos intersują francuskie silniki to podziele się danymi zużycia paliwa w Megan II 1,9 dCi (110KM)
Wakacje 2009, trasa 5 435 km: Jelenia Góra-Paryż-Avignon-Monaco-Florencja-Perugia-Jelenia Góra, zrobiona w 3 tygodnie, w zdecydowanej wiekszości autostrady, troche wycieczek krajoznawczych, auto zapakowane na maksa, klima prawie nie wyłączana, prędkości w trasie 150km/h wg GPSu (licznikowe ponad 160km/h) zużyte 388 litrów ON,
- średnie spalanie 7,14
- najniższe spalanie 6,28 (trasa z Paryża do Avignone)
- najwyższe slpalanie 8,27 (lokalne trasy po lazurowym wybrzeżu: Cannes-Nicea-Monaco)
Dodam że jest 6. bieg na którym dla przykladu przy 130km/h silnik kręci sie 2200obr/min.
P.S. Przecztyałęm w tym wątku, że Fordowskie nowe diesle dużo pala, pozwole się z tym niezgodzić, Facus 1,8 DTCi pali zdecydowanie mniej od mojej Renówki :cry:
koper 68
Autostopowicz
Spalanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) koper 68 » 13.06.2010 22:38

Zeszły rok trasa Stalowa Wola - Omiś Renault scenic 2000 , 1.6 benz. średnie spalanie 7.6 l ( 4 osoby + bagażnik na full )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.