Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 14.06.2010 06:52

janniko napisał(a):A od roku mamy Aversję (Avensis Verso 2.0 156 rumaków) i jej średnie 8,5-9 litrów w trasie bardzo nas cieszy .. na zagranicznej beni (na naszej nie chcę mierzyć)...

Ooo, fajnie spotkać...

Od 2007 jeździmy AV 2.0 D4-D (+ box ~ 140KM). Super autko na dłuższe (i nie tylko) wypady.
W Chorwacji było już 4 razy, spalanie wg dystrybutora na tej trasie ~ ON 6.2 l/100km.

Biorąc pod uwagę że jest to dość przyciężkawy samochód (1600kg + 850kg ładowności), uważam swój wynik za bardzo dobry. W PL, podczas normalnej eksploatacji spalanie nie przekracza 7.5 l/100 km - ale, kto ma starszego diesla ten wie:

- co zaoszczędzisz pod dystrybutorem, to zostawisz w serwisie :roll:
pewex
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pewex » 14.06.2010 07:32

Skoda Roomster mojej lubej spala przy 80 km/h 3.5l według komputera więc bariera 4l przebita :D przy 150km/h pali 7l, fakt, że doznania akustycznie do przyjemnych nie należą ale jest tanio i jest szybko.
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 14.06.2010 08:52

Witam.
Temat o paliwie, więc zadam tutaj trochę inne pytanie, nie o osiągach w kwestii spożycia paliwa przez nasze auta.

Mam pytanie odnośnie odmian ON w Niemczech, Austrii oraz Chorwacji.
U nas wiadomo, zależy jaka flota stacji benzynowych, ja tankuje na Orlenie, tankuję ON Verva, a czy w w/w przeze mnie krajach też są rózne (lepsze i gorsze) odmiany ON?
Jeżeli to jakie noszą nazwy, mam Citroena Picasso i jest on dość wrażliwy na jakość paliwa, nie chciałbym z tego powodu mieć jakiś niespodzianek.

Będę jechał autostradami, czyli stacje wyłącznie "firmowe".

Pozdrawiam.
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 14.06.2010 08:54

Weryfikuje swój poprzedni post odnośnie spalania ;-) Wyszło 10.9 l na całej trasie Wrocław - Mimice, 4 osoby i pełen bagażnik...Prędkość przelotowa 110 km do Sumperku i potem średnio 150-160...PozdrV
tencio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tencio » 14.06.2010 17:21

pierwszy wypad kraków- trogir , auto honda integra 1.8 VTEC 190KM, 3 dorosle osoby na pokladzie, spalanie 8.6 z klima, ale nie non stop wlaczona. drugi wypad, trasa ta sama, auto honda cr-v 2.0 147KM, 4 dorosle osoby spalanie z klima 9.5l. jazda dosc dynamiczna w obu przypadkach :)
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 14.06.2010 18:01

Xsara picasso 1,8 średnie spalanie do Orebica 6,8, a ostatnie 130 km 10,5l/100km, Góry niestety i cały misterny plan na temat oszczędnej jazdy poszedł w p......... :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 15.06.2010 07:16

a ja tak sobie myślę że po prostu samochód spali tyle ilu mu się wleje, nigdy nie wierzyłem w bajki pisane przez producentów samochodów odnośnie spalania bo to czysty marketing szczególnie teraz w dobie wszechobecnej ekologii, eco-drivingu i innych podobnych rzeczy.
legs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) legs » 15.06.2010 13:11

Też jestem zwolennikiem powyższej tezy. Samochód pali ile mu się naleje :)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.06.2010 13:32

barti75 napisał(a):a ja tak sobie myślę że po prostu samochód spali tyle ilu mu się wleje, nigdy nie wierzyłem w bajki pisane przez producentów samochodów odnośnie spalania bo to czysty marketing szczególnie teraz w dobie wszechobecnej ekologii, eco-drivingu i innych podobnych rzeczy.

No nie do końca marketing. Sami producenci protestują przeciwko narzuconym normom które ujednolicają pomiar i dają możliwość realnego porównania przez konsumenta. Niestety, normy te wyznaczają sposób pomiarów zużycia paliwa w warunkach laboratoryjnych, często na hamowni. Stąd niestety późniejsze rozbieżności między zużyciem rzeczywistym a katalogowym. A ja również jestem zwolennikiem że spala tyle ile potrzebuje. Udowodnione jest naukowo że podobnie technologicznie silniki o podobnych parametrach mocy, pojemnosci skokowej, mogą różnie zużywać paliwo do max. 20%.
snurek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) snurek » 16.06.2010 07:23

Góry, klima i średnio pełny skład w wozie robi swoje...do tego prędkość powyżej 140 km/h samochód przestaje byc oszczędny!!
mam pytanie czy dzieki oszczędniejszej jeździe jaki czas udało się Wam

dordzy CroManiacy oszczędzić.. a może o ile szybciej np w stosunku do prędkości 120km/h udało wam się dojechać jadąc np 160 - 170km/h??
wariant dotyczy jakiejkolwiek trasy
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 10:24

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 08:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 16.06.2010 10:55

Laguna I 2.0 16V - 8,5l/100 benzyna
Laguna I 1.9 dci - 6,2l/100 diesel
przejazdy wro-omis w czasie 13-15,5h

Laguna I 1.9 dci - 4,4 l/100 diesel
Gdy na granicy cro-slo odkręciła się rolka z alternatora i spadł pasek wielorowkowy. Dalsza podróż aż do Wiednia odbywała się "na akumulatorze" gdzie przy pomocy Polaka pracującego na stacji benzynowej naprawiłem auto.
przejazd omis-wro 27h :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.06.2010 11:20

Przez kilka urlopów jeździłem w jedno miejsce tj. kamp Bijela Uvala. Z Tarn.Gór mam dokładnie 1000 km (od drzwi do drzwi), trasa przez Cadca, Bratysława, Eizenstad, Graz, Lubliana, Buzet.(wg.google 980 km) więc mam.
Najszybciej byliśmy w 8,5h, lecz przeważnie było to do 9,5h, dwóch kierowców (żona i ja), postój to Cadca i Słowenia (dolanie paliwa). Średnio na autostradzie mamy 155-160km/h tj. do 4000 obr/min. non stop jak warunki pozwalają. Średnie spalanie wtedy wynosi 8,5 litra (silnik 2,0 w benzynie ,140KM).
Raz ze względu na warunki atmosferyczne jechaliśmy max 120 km/h to spalanie było na poziomie 7,2 litra a czas dojazdu wyszedł 11,5h.
Zużycie paliwa jak i czas zależy gł. od sytuacji na drodze. Jak jest spokojnie to czas i zużycie paliwa w stosunku do prędkości są małe, jak spory ruch (korki) toczas się wydłuża a spalanie wzrasta gdyż staramy się nadrobić straty czasowe.
Podstawowa zasada jak w F1, nie prędkość max chwilowa decyduje o zwycięstwie a stała nonstop utrzymywana na wysokim poziomie. Otrzywiście miejmy umiar w jej wielkości.
rp78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rp78 » 19.06.2010 11:42

woka napisał(a):Czy jest tutaj właściciel AUDI A-4 .. 1,9 diesel :?:

Pytam ponieważ, rozmawiałem dzisiaj z gościem który taki automobil posiada. Mówił, że spala mu na trasie około 4,0 l , a jak przyciśnie to może z 4,3 l. .....no góra 4,5 l.
Słyszałem, że to dobre silniki ale żeby aż tak. :?: :wink:

Czuje sie wywolany do odpowiedzi, bo jezdze takim (2004, 131KM).

Raz udalo mi sie srednio spalic 4.4 l / 100km, ale to byla jazda bardzo emerycka, jechalismy na 2 samochody, nie przekraczajac 100km/h, w sumie niecale 200km trasy, idealne warunki, niedziela, zadnego ruchu na trasie. Kolega jechal przede mna Skoda Roomsterem 1.9 TDI i spalilo mu dokladnie tyle samo.

Ale to nie byla normalna jazda. To jest bardzo oszczedny samochod i srednie spalanie nie przekracza mi 7l/100km.

A teraz normalne spalanie Trasa Wodzislaw Slaski - Makarska; ok 1200km. Srednie spalanie (z klima oczysiwcie) 5.4l/100km. Czas przejazdu 12h, wliczajac postoje po drodze (3 lub 4; 1 kierowca). Typowe predkosci na autostradzie 140-160 km/h (oczywiscie w obsarach poza obnizonymi ograniczeniami predkosci); w Austrii na szerokiej i prostej autostradzie na poludnie od Wiednia do 200 km/h. Z powrotem - dokladnie to samo srednie spalanie.

Warszawa-Rzym. Lacznie z wycieczkami po dolomitach ok 4000km. Srednie spalanie 5.5 l /100km. Wiec przy moim stylu jazdy i predkosciach tak po prostu to auto pali w trasie. Moim zdaniem bardzo malo, w relacji do osiagow.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 20.06.2010 00:05

daro2008 napisał(a):Witam.
Temat o paliwie, więc zadam tutaj trochę inne pytanie, nie o osiągach w kwestii spożycia paliwa przez nasze auta.

Mam pytanie odnośnie odmian ON w Niemczech, Austrii oraz Chorwacji.
U nas wiadomo, zależy jaka flota stacji benzynowych, ja tankuje na Orlenie, tankuję ON Verva, a czy w w/w przeze mnie krajach też są rózne (lepsze i gorsze) odmiany ON?
Jeżeli to jakie noszą nazwy, mam Citroena Picasso i jest on dość wrażliwy na jakość paliwa, nie chciałbym z tego powodu mieć jakiś niespodzianek.

Będę jechał autostradami, czyli stacje wyłącznie "firmowe".

Pozdrawiam.

HEY. Ja też leje tylko ON premium bo mam PD. Owszem, już w wszystkich krajach UE są ON premium.
Akurat w Niemczech i Austrii raczej premium nie musisz lać, bo to kraje bogate i nawet zwykłe ON jest bardzo czyste. Reszta krajów to już różnie. I jak auto wrażliwe to lepiej zawsze pytać o premium. A znaleźć stację bez ON premium już rzadko można. W drodze do CRO ma prawie każda. Różne marki stacji różne nazwy ON premium. Musisz na inteligencje liczyć. I patrzeć na cenę niestety.

Chyba że nie chodzi Ci o czystość, tylko osiągi. To rzeczywiście ON premium ma więcej liczby cetanowej i mniej siarki.
Z własnego przykładu powiem że zawsze przed wakacjami wymieniam filtr paliwa, bo nie brakuje komentarzy na temat że ktoś zatankował coś i auto stanęło. A filtr 50-80pln. Ale raczej takie buty w CRO, Węgrzech itp się zdarzały. Jakiś nasz kolega z forum kiedyś pisał że chyba Jeep-em jechał do CRO i zatankował gdzieś na bocznej stacji zwykłe ON. A Jeep ma CR i w paliwie gluty pływały i zablokował sobie auto. Bo filtr się zapchał.

Miałem jaja gdy wracałem w zeszłym roku do domu. Zaraz po transporcie z wyspy promem, na lądzie w pierwszej lepszej stacji zatankowałem ON zwykłe bo nie było innego a ja miałem już rezerwę. Zatankowałem na szczęście 1/4 zbiornika. Bo chciałem potem ON premium zalać do końca. I bardzo dobrze bo zatankowałem jakiś szajs i auto nie chciało prawie jechać. Szybko szajs spaliłem modląc się o filtr i wtryski. Lecz na szczęście nic się nie stało. Zatankowałem potem cały bak ON premium i było dobrze. Po przyjeździe do domu wymieniłem znów filtr i był o dziwo czarny?

woka napisał(a):Czy jest tutaj właściciel AUDI A-4 .. 1,9 diesel :?:

Pytam ponieważ, rozmawiałem dzisiaj z gościem który taki automobil posiada. Mówił, że spala mu na trasie około 4,0 l , a jak przyciśnie to może z 4,3 l. .....no góra 4,5 l.
Słyszałem, że to dobre silniki ale żeby aż tak. :?: :wink:

Audi czy VW czy Skoda czy Seat- te wszystkie marki mają ten sam blok TDI. Tylko jakością osprzętu typu: wtryski, pompa, napinacz, alternator, turbo, jakiś paseczek i gdzieś tam łożysko itp. się różnią. Oczywiście materiały "lux" znajdziemy w Audi. Ale baza ta sama.

1.9 Może być 90KM na pompie rotacyjnej jak i też na wtryskach PD. 1.9 może być 101KM a może być 110-115-131KM. Jednostka 1.9 TDI -VW (a raczej audi) może mieć cały wachlarz typów. Który spala najmniej? Najsłabszy.... Diesel ma tą przypadłość którą skutecznie tuszują fachowcy od zakładania Chip-ów- że diesel czym słabszy tym oszczędniejszy. Po za tym jest istotne ile ma biegów 5-6? Bo to ma wpływ na wykorzystanie momentu obrotowego.

woka napisał(a):a jak przyciśnie to może z 4,3 l. .....no góra 4,5 l.

Ale z faktem że jak przyciśnie to góra 4,5l/100 km to istne bajki. Bo nawet 1.9 TDI 90KM przy mocnym butowaniu 11l/100km spali, a 1.9 TDI 131KM nawet 18l/100km. Wiec kolo bajki wciska. Zależy jeszcze z jaką prędkością się jedzie.

Teraz na własnym przykładzie:
Miałem kiedyś 1.9 TDI w 131KM w 6ciu biegach i na mieście nigdy poniżej 9l/100km nie zeszło. Natomiast na trasie poniżej 6,5l/100km też nie zeszło. Raz jechałem za tirem czyli granice 70-80-90km/h i wtedy pokazało mi 5,8l/100km.

Teraz mam Golf V 1.9 TDI w 90KM i na mieście powyżej 6,5-7l/100km rzadko. Na trasie rekord to 4l/100km za tirem granice 70-80-90km/h. Normalnie koło 5-6l/100km. Ale gdy butuje na autostradzie ile fabryka to i 11l/100km spali.

Dodam że dieslem trzeba umieć jeździć. Bardzo często ten kto 10-20 lat benzynowym się kulał i potem zasiada do diesla, spala bardzo dużo. Np. mój ojciec. Tym samym autem (różnica przy jego jeździe a mojej) często wynosi 1,5-2 l/100km.

Ojciec kiedyś miał A2 Audi w 1.4 TDI i to w realu spala 3,8l/100km jadąc za tirem albo emerytem. Ale moc i elastyczność to temat o którym można zapomnieć. I ten dźwięk 3 garowego silnika to da mało wymagających od motoryzacji.

woka napisał(a):Słyszałem, że to dobre silniki ale żeby aż tak. :?: :wink:

Dobry silnik to silnik: niezawodny, trwały i przede wszystkim elastyczny. A nie ten co pali kropelkę. Bo elastyczność decyduje o przyjemności z dodawania gazu i redukcji biegów. Niestety tylko 1.9 TDI 131KM przez fachowców jest w miarę dobrze oceniany. Ale spala najwięcej. Te silniki co jada o kropelce nazywa się: oszczędne a nie dobre. Bo to się nawzajem wyklucza.
Ostatnio edytowano 20.06.2010 10:50 przez nosekdomin, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.