Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaton Mali - czy ktoś już tam był?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 30.12.2011 12:42

Witam.
Na przelomie lipca i sierpnia zarezerwowałem Apartament w Zatonie Małym. Może ktoś z Cromaniaków już tam wypoczywał i podzieli się uwagami. Miejscowość wybrałem z racji bliskości Dubrownika. Chcęmy z żoną go wreszcie zwiedzić. Cztery lata temu nie było mi to dane. Burza z gradem zalała dolne dzielnice i nie wpuszczano do miasta samochodów z zewnątrz. Dubrownik widziałem z góry z Magistrali Adriatyckiej.
Czekam na wieści i pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 12:52

w pierwszym momencie pomyślałem o Małym Stonie , bo to dobra baza wypadowa(godzina jazdy do Dubrownika i trochę więcej do Mostaru, no i cały półwysep do zjechania), a co do Zatonu(nie wiem czy Mały czy po prostu Zaton) przed Dubrownikiem to maleńka mieścinka parę knajpek, trochę dzikich skalistych plaż i awaryjna przystań dla tych jachtów co się pod Dubrownikiem nie mieszczą. Trochę Cię ograniczy ten Zaton, takie moje zdanie ale jak macie głównie Dubrownik na celowniku to miejsce dobre.

sprawdziłem na mapie, ja byłem w Zatonie, a Zaton Mali jest trochę bliżej trasy a dalej od wody...
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 30.12.2011 13:21

Dzięki za odpowiedź.

Dom, w którym mamy kwaterkę stoi 50 m od morza. My wolimy spokój.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 13:25

polecam to miejsce, będziecie mieli rzut beretem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arboretum_w_Trsteno

Obrazek
Od Desktop
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.12.2011 14:26

arturac napisał(a):polecam to miejsce, będziecie mieli rzut beretem

Obrazek
Od Desktop

Popieram, zdecydowanie trzeba tu zajrzeć :P :hearts:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 30.12.2011 16:07

Dziękuję, zajrzymy.
A tak wogóle to z radością pozdrawiamy ziomalkę. Oboje z żoną pochodzimy z Radomia.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.12.2011 16:26

BOLETUS napisał(a):Dziękuję, zajrzymy.
A tak wogóle to z radością pozdrawiamy ziomalkę. Oboje z żoną pochodzimy z Radomia.

Oooooooooooo :lol:
Dziękuję i również gorąco Was pozdrawiam :P
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 30.12.2011 21:17

No to zazdroszczę, trafisz w mój Numer Jeden z dotychczasowych wyjazdów do Chorwacji. Byłem tam już dwukrotnie. I kiedyś tam wrócę po raz trzeci. Ja dokładnie bazowałem między Orasać a Mały Zaton. Lubię skały dzikie zatoczki i mała ilość ludzi. To miejsce stało się wyznacznikiem tego czego szukam w Chorwacji. Tuż za Twoimi plecami w miejscowości Orasać będzie najwyższe wzniesienie na które warto się wspiąć, super widoki. Co do Trstena to niemal punkt obowiązkowy aby tam się znaleźć. O Dubrowniku nie będę się rozpisywać bo to naprawdę Perełka. Bywałem tam przynajmniej kilkanaście razy podczas tych dwóch wakacji w tej części Chorwacji. Sam Zaton jest mały i w zasadzie na miejscu plus plażowania, labowania i odpoczywania w cieniu niema co robić. Z małym jednym wyjątkiem w 15min właściwie jesteś w centrum Dubrownika, a tam już...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 21:46

Jak będziecie jechać do arboretum, to też niedaleko jest Ston, można wejść na mury i zjeść obiad na ostrygi i małże z z hodowli, świeże, trochę tańsze i spore porcje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ston
a stąd już rzut beretem na Mljet...

kilka beretów trzeba będzie zabrać :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.12.2011 02:18

mysza73 napisał(a):
arturac napisał(a):polecam to miejsce, będziecie mieli rzut beretem

Popieram, zdecydowanie trzeba tu zajrzeć :P :hearts:

Zgadza się, nie przegapcie. :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 31.12.2011 15:33

Wszystkim bardzo dziękuję za informacje. Napewno je wszystkie wezmę pod uwagę. No to jeszcze 6 miesięcy i 27 dni.
rych19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rych19 » 31.12.2011 23:35

Położenie piękne nad zatoką, ale i magistrala biegnie wokół zatoki. Południe Chorwacji przepiękne. Polecam od niedawna otwartą kolej linową w Dubrovniku. Widoki zapierają dech :o
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 01.01.2012 18:56

Oooo. To rzeczywiście coś nowego. Dzięki. (kolejka)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 02.01.2012 00:47

mysza73 Nie mylę się, jeśli napiszę że ten pejzaż za Tobą to właśnie Trsteno i widok z ogrodu na morze? Byłem tam co prawda ostatnio w 2005 roku ale chyba dobrze mi się kojarzy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2012 01:04

myszą 77 nie jestem ale pozwolę sobie wkleić ...

Obrazek

tak, to ten most :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone