Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.03.2017 23:36

Tylko Bośnia??? Przecież Rada Europy już dyskutuje o możliwości wprowadzenia prawa szariatu do europejskiego systemu prawnego.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.03.2017 00:24

Możesz napisać coś więcej o tym?
Na razie cisza na szczescie w temacie, aczkolwiek w swej okolicy zauważyłem coraz więcej śniadych "kolegów" chodzą grupkami... ogólnie z wyglądu sami kolesie koło 20, może 20 kilku lat.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.03.2017 07:24

yzedef napisał(a):No cóż, prędzej czy później Europę zaleją masowo, raczej na opamiętanie wśród np. takiej Angeli i innych nie ma co liczyć. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że będzie to później niż wcześniej.

Niestety w moim mniemaniu to już ma miejsce w Francji, Belgii, Niemczech, Szwecji, Anglii. To już nie są te kraje co kiedyś. Serce boli, że to co przez lata było budowane nagle zostaje "zniszczone". Kwestia czasu jest kiedy te kraje całkowici zdominują muzułmanie. Dla mnie typowym wzorem tych przemian jest sytuacja z jaka spotkałem się m.in w Belgii (Antwerpia) kiedy siedząc w parku obserwowałem jak bawiły się, spacerowały dwie rodziny: typowo belgijska i "emigrancka". Mamusia belgijka wiek ok 37-42 lata spacerowała z jednym dzieckiem natomiast za spacerującą w hidżabie mamusią (wiek ciężko określić ale wyglądała na młodszą troszkę) spacerowała 5 szkrabów. Jedyna nadzieją, że państwa słowiańskie nadal będą twardo przeciwstawiać się tej ekspansji.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 11.03.2017 08:15

amatus1 napisał(a):
yzedef napisał(a):No cóż, prędzej czy później Europę zaleją masowo, raczej na opamiętanie wśród np. takiej Angeli i innych nie ma co liczyć. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że będzie to później niż wcześniej.

Niestety w moim mniemaniu to już ma miejsce w Francji, Belgii, Niemczech, Szwecji, Anglii. To już nie są te kraje co kiedyś. Serce boli, że to co przez lata było budowane nagle zostaje "zniszczone". Kwestia czasu jest kiedy te kraje całkowici zdominują muzułmanie. Dla mnie typowym wzorem tych przemian jest sytuacja z jaka spotkałem się m.in w Belgii (Antwerpia) kiedy siedząc w parku obserwowałem jak bawiły się, spacerowały dwie rodziny: typowo belgijska i "emigrancka". Mamusia belgijka wiek ok 37-42 lata spacerowała z jednym dzieckiem natomiast za spacerującą w hidżabie mamusią (wiek ciężko określić ale wyglądała na młodszą troszkę) spacerowała 5 szkrabów. Jedyna nadzieją, że państwa słowiańskie nadal będą twardo przeciwstawiać się tej ekspansji.

Dla nas, paradoksalnie ale jedyną nadzieją, jaka nam pozostaje to, to aby za szybko nie doganiać tzw. zachodniej Europy w kwestii poziomu życia, zarobków, opieki socjalnej itp.

Wszyscy ci migranci, bo na pewno nie każdy z nich jest uchodźcą, ciągną głównie do tych krajów gdzie poziom życia oraz opieka socjalna państwa jest na poziomie o wiele większym niż u nas.

Dlatego też 99,9% z tychże migrantów, postrzegają Polskę, o ile w ogóle ja postrzegają, to jedynie jako kraj tranzytowy a nie docelowy.

Osobną natomiast sprawą są przyczyny tego exodusu, który ja osobiście postrzegam jako nieuniknioną, swoistą wędrówkę ludów.

Moim skromnym zdaniem, spowodowane jest to tym, iż w wyniku rozwoju cywilizacyjnego powstały na Ziemi obszary o niespotykanym dotychczas w historii zróżnicowaniu poziomu życia ludzi zamieszkujących poszczególne rejony.

Siłą rzeczy więc jest, naturalna jak dla mnie, chęć migracji ludzi, z rejonów zacofanych, ubogich i targanych najprzeróżniejszymi konfliktami zbrojnymi, w rejony o bardzo wysokim stopniu rozwoju, spokojne oraz zasobne we wszelkie zdobycze cywilizacyjne i wiążący się z tym standard socjalny.

Inną inszością jest natomiast problem różnic kulturowych tychże migrantów. W znaczącej większości, głównie z powodów religijnych, bardzo delikatnie mówiąc, nie pałają zbytnio chęcią zasymilowania się z ludnością zamieszkującą rejony, dla tychże migrantów atrakcyjne. W wyniku czego tworzą swoiste enklawy gdzie, mówiąc kolokwialnie "kiszą się we własnym sosie", separując się od innych nacji. Generalnie nie garną się również do podjęcia jakiejkolwiek pracy zarobkowej, której nota bene, jest i tak za mało dla, że się tak wyrażę, rdzennej ludności. A na zewnątrz prezentują postawę głównie roszczeniową typu: "bo mi się należy".

Wszystko to razem powoduje coraz większe podziały, w prawie całej Europie które moim zdaniem, są raczej nie do uniknięcia i będą się pogarszać coraz to głębiej, rozprzestrzeniając się na coraz to większe rejony. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że tzw. "złotego środka", na rozwiązanie tego problemu raczej nie ma. I co gorsza, nie widać na horyzoncie nic co mogło by zwiastować rozwiązanie tego problemu, w dającym się przewidzieć okresie czasu. Natomiast prognozy w tym zakresie są raczej niezbyt pokrzepiające.

Osobiście podziwiam pewnego profesora paryskiej Sorbony, który jak powiedziała nam, ładnych już parę lat wstecz, polska studentka tejże uczelni, już wówczas twierdził, że Francja za lat 50 będzie krajem muzułmańskim.

Od tej pory minęło około kilkunastu lat a słowa tegoż profesora okazują się być swoistą i, co gorsza, sprawdzającą się co do joty przepowiednią.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.03.2017 11:23

Do wakacji coraz bliżej i chyba w tym roku będzie na szczęście spokojnie, jednak patrząc na Turcję i poczynania Erdogana to coś czuję, że niedługo znów worek z uchodźcami się otworzy. Kwestia tylko czasu aż wydoi Unie z kasy a potem oleje wszystkie ustalenia i puści ponownie strumień uchodźców na Europę :/.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 13.03.2017 14:53

yzedef napisał(a):Możesz napisać coś więcej o tym?
Na razie cisza na szczescie w temacie, aczkolwiek w swej okolicy zauważyłem coraz więcej śniadych "kolegów" chodzą grupkami... ogólnie z wyglądu sami kolesie koło 20, może 20 kilku lat.

http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/rada- ... a-szariatu
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 13.03.2017 15:07

yzedef napisał(a):Do wakacji coraz bliżej i chyba w tym roku będzie na szczęście spokojnie, jednak patrząc na Turcję i poczynania Erdogana to coś czuję, że niedługo znów worek z uchodźcami się otworzy. Kwestia tylko czasu aż wydoi Unie z kasy a potem oleje wszystkie ustalenia i puści ponownie strumień uchodźców na Europę :/.

Byle tylko nie skusił ich program 500+ :D
obieżyświat
Turysta
Niebezpieczeństwa związane z imigracją

Nieprzeczytany postnapisał(a) obieżyświat » 02.07.2017 12:29

Witam
2 lata temu odwiedziłem Chorwację aż po Dubrovnik i w tym roku zamierzam się wybrać ponownie.
Chciałbym się dowiedzieć jak wyglada kwestia imigrantów w Chorwacji, w takich miastach jak Split, Dubrovnik i na wyspie PAG ?
Jak sprawy się mają po drodze, czyli Czechy, Austria, Słowenia?

Pytanie głównie kieruje do osób które były w tym roku.

Pozdrawiam
krakuscity
Koneser
Re: Niebezpieczeństwa związane z imigracją

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.07.2017 13:46

Widać, że oglądasz tylko jedną "słuszną" telewizję pisząc o niebezpieczeństwach związanych z imigracją. W Chorwacji ich nie spotkałem, w Austrii owszem rok temu jak staliśmy w jakimś mieście na parkingu a oni z dziećmi szli sobie na spacer, popatrzyli na nas, powiedzieli po angielsku dzień dobry i poszli dalej.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 02.07.2017 16:12

krakuscity napisał(a):Widać, że oglądasz tylko jedną "słuszną" telewizję pisząc o niebezpieczeństwach związanych z imigracją. W Chorwacji ich nie spotkałem, w Austrii owszem rok temu jak staliśmy w jakimś mieście na parkingu a oni z dziećmi szli sobie na spacer, popatrzyli na nas, powiedzieli po angielsku dzień dobry i poszli dalej.

I myslis ze imigrantami jest OK...to gratuluje..."sluszna telewizja" teraz to tak sie nazywa ?
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 02.07.2017 16:23

Haweł napisał(a):
krakuscity napisał(a):Widać, że oglądasz tylko jedną "słuszną" telewizję pisząc o niebezpieczeństwach związanych z imigracją. W Chorwacji ich nie spotkałem, w Austrii owszem rok temu jak staliśmy w jakimś mieście na parkingu a oni z dziećmi szli sobie na spacer, popatrzyli na nas, powiedzieli po angielsku dzień dobry i poszli dalej.

I myslis ze imigrantami jest OK...to gratuluje..."sluszna telewizja" teraz to tak sie nazywa ?

Można też nazwać reżimową bo z pewnością nie obiektywną i niezależną.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.07.2017 18:17

Haweł napisał(a):I myslis ze imigrantami jest OK...to gratuluje...

Nie ze wszystkim jest u nich OK .

No i pamiętajmy, że uchodźcy w swoich organizmach przenoszą pasożyty i pierwotniaki , które groźne są dla Polaków. :D

............."sluszna telewizja" teraz to tak sie nazywa ?

Jak ją zwą tak ją zwą , ale wszyscy wiemy o jaką chodzi. :)

.
P.S. Chyba jest podobny temat więc można to wszystko połączyć.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2017 21:54

krakuscity napisał(a):P.S. Chyba jest podobny temat więc można to wszystko połączyć.

Połączono :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2017 21:57

obieżyświat napisał(a):Witam
2 lata temu odwiedziłem Chorwację aż po Dubrovnik i w tym roku zamierzam się wybrać ponownie.
Chciałbym się dowiedzieć jak wyglada kwestia imigrantów w Chorwacji, w takich miastach jak Split, Dubrovnik i na wyspie PAG ?

Witam.
Wybierz się ponownie :idea:
Będziesz jednym z wielu turystycznych imigrantów :wink: :lol:
Anna74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna74 » 03.07.2017 16:49

Ja bym się bała jechać do Chorwacji, tam wszędzie sprzedają BURKI :lool: :lool: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone