Rzeczywiście zapomniałem o Estonii.
Zeszłoroczny deficyt budżetowy - 3% PKB
Zadłużenie ok 7% PKB
(!)
.png)
arkona napisał(a):[robiący tutaj za radykalistę JKM od zawsze postuluje za wprowadzeniem zakazu tworzenia deficytu budżetowego.
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):Możemy przyjąć założenie, że JKM i jego kanapowe ugrupowanie zdobędzie np. 5 % poparcia, znajdzie się w Sejmie i wejdzie do koalicji rządowej z ugrupowaniem mającym np. 45 %.
Wprowadzi swoje postulaty w 100 %
.png)
.png)
jan_s1 napisał(a):O ile pamiętam, to w ciągu ostatnich kilkunastu lat jedynie Republikanie w USA próbowali wprowadzić zasadę zrównoważonego budżetu, ale oczywiście z marnym rezultatem.
jp napisał(a):
Bardzo ciekawy wykres. Powinni go sobie powiesić na ścianie wszyscy wybierający mniejsze zło. .
.png)
arkona napisał(a):Miała być dyskusja poparta argumentami. Ja Taką staram się z Tobą prowadzić. Rzeczowo i konkretnie. Lubię czytać Twoje posty od strony stylistycznej są ładnie napisane, posiadasz wiedzę i potrafisz rzucić raz bardziej raz mniej celniejszą metaforą.
... Pisałeś parę stron wcześniej, że PIS tonie w socjalizmie. W odpowiedzi przytoczyłem liczby, które pokazują, że PO, pomimo uzywania retoryki liberalnej, jest co najmniej tak samo socjalistyczna i PIS. Na argumenty z Twojej strony, że jest inaczej czekam do dziś.
.png)
jp napisał(a):
Bardzo ciekawy wykres. Powinni go sobie powiesić na ścianie wszyscy wybierający mniejsze zło. Ciekawe co odpowiecie wnukom na pytanie dlaczego muszą spłacać tak horendalne zadłużenie.
.png)
Tomasz W napisał(a):Myślę, że wszyscy przeceniamy rolę polityków we wpływaniu na poziom deficytu. Na to jakie są przychody budżetu w ogromnym stopniu wpływa stan gospodarki. A koniunktura gospodarcza przeżywa fazy wzrostu i spadku i politycy mało mają tu do powiedzenia. Na szczęście!
A co do wydatków to wzrasta udział wydatków sztywnych. Tu też niewiele da się zrobić. Niezależnie od opcji...
.png)
Tomasz W napisał(a):Dla mnie ciągoty PiSu ku socjalizmowi to wetowanie ustaw prywatyzacyjnych przez Prezydenta
Tomasz W napisał(a):prywatyzacja nie jest istotą reformy służby zdrowia obecnej ekipy
Tomasz W napisał(a):Myślę, że w miarę wymiany pokoleń problem w sposób naturalny przestanie istnieć po obu stronach Odry.
Tomasz W napisał(a):A co do wydatków to wzrasta udział wydatków sztywnych.