Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.03.2010 10:20

Tomasz W napisał(a):... Manipulują politycy, sprzedawcy, lekarze, pracodawcy i pracownicy, przyjaciele i wrogowie. Po prostu jest to część życia. I nie jest to tylko polska rzeczywistość...

Racja... niby racja...
Nie tylko w Polsce, bo jeszcze na Ukrainie, w Bułgarii, W Słowacji, na Węgrzech itp. itd

Niestety Tomaszu, nie zrozumiałeś wydźwięku tego cytatu. Nie chodzi tyliko o obecną manipulację, lecz o to, do czego poprzednie rządy doprowadziły naród (narody krajów postkomunistycznych). Do tego, że ludzie nie chcą tak naprawdę zmian. Ograniczają się możliwością wybycia z kraju "na zarobki" (kto chce) itp. Ale broń Boże zmieniać stare, dobrze znane sposoby "na przeżycie". Wiedzą jak zdobyć żarcie, picie i odrobinę rozrywki i to im stacza.
I to jest podstawowa tragedia!
Cała reszta, zmiana rządów, przetasowania na stołkach, zmiana ustaw, prawodawstwa, zmiany polityki różnych resortów itp.. to jest wszystko wtórne.
Najpierw powinna być chęć zmiany i gotowość do poniesienia kosztów związanych z takimi zmianami.
Lecz naród raczej nie chce takich zmian i broń Boże żadnych kosztów!
A obecny rząd właśnie zapewnia ludziom zupełny brak istotnych zmian i mnóstwo pozornych ruchów.. (żeby nie było żeśmy takie zaściankowe buraki).
I stąd też prawdopodobnie tak "wielkie" poparcie i w sumie małe szanse na przebudzenie! .. już o dalsze trwanie w śpiączce skrzętnie dbają obecnie panujący..
:cry:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 12.03.2010 10:24

jan_s1 napisał(a):Czyżby :?: :?: :?:

Ależ oczywiście :!: Bardziej chodzi o nieuchronność....
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 12.03.2010 10:34

janniko napisał(a):
Lecz naród raczej nie chce takich zmian i broń Boże żadnych kosztów!
A obecny rząd właśnie zapewnia ludziom zupełny brak istotnych zmian i mnóstwo pozornych ruchów.. (żeby nie było żeśmy takie zaściankowe buraki).
I stąd też prawdopodobnie tak "wielkie" poparcie i w sumie małe szanse na przebudzenie! .. już o dalsze trwanie w śpiączce skrzętnie dbają obecnie panujący..

Rząd się nie sprawdził. Trzeba zmienić naród!
(Jan Pietrzak...) :wink:

A tak poważnie, to naród jest tylko narodem a ludzie ludźmi. Z natury są zachowawczy. Choć moim zdaniem jako część postkomunistycznej Europy nie wypadamy najgorzej. Nie mam kompleksów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2010 11:02

janniko napisał(a):[Najpierw powinna być chęć zmiany i gotowość do poniesienia kosztów związanych z takimi zmianami.

Najprościej zacząc od siebie,janniko.
Proponuję przeznaczyć 3/4 swojej pensji na uratowanie jednego miejsca w kryminale.,najlepiej ze wskazaniem,że to dla pijanego recydywisty rowerzysty ,skazanego przez ziobrowy sąd 24 -godzinny ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.03.2010 11:14

hepik napisał(a):
janniko napisał(a):[Najpierw powinna być chęć zmiany i gotowość do poniesienia kosztów związanych z takimi zmianami.

Najprościej zacząc od siebie,janniko.

Jeśli chodzi o chęć zmiany i gotowość do poniesienia kosztów, to posiadam takowe...
Aczkolwiek bez twojej chęci i gotowości oraz innych "zachowawczych" nie damy rady...
Demokracja, jakby nie było...

PS
A najbardziej mnie wkurza to, że i tak ponosimy koszty, bez żadnej perspektywy na zmiany...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.03.2010 11:22

Tomasz W napisał(a):Rząd się nie sprawdził. Trzeba zmienić naród!

Tomaszu, znów używasz "argumentów" z d.. wyciągniętych!
A kto powiedział, że się rząd sprawdził. Wręcz odwrotnie.. napisałem, że poprzedni system i dotychczasowe rządy doprowadziły do tego, że naród nie chce zmian i nie jest gotów ponieść koszty tych zmian... a tak naprawdę, to może i chce, ale zupełnie nie wierzy, że jest to możliwe...
Obecna frustracja narodowa (gdy skończy się już fala antypisizmu.. co nastąpi niedługo.. bo się znudzi.. ) może doprowadzić do tragicznie malejącej frekwencji wyborczej... i w efekcie do pseudodemokracji, czyli zakamuflowanych rządów totalitarno-dyktatorskich.
Oczywiście to jest czarny scenariusz, ale zupełnie możliwy...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.03.2010 12:16

Tomasz W napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Czyżby :?: :?: :?:

Ależ oczywiście :!: Bardziej chodzi o nieuchronność....

Drogi Tomaszu z globalnej wioski!
Skoro tak twierdził Kuroń i inni tacy, to nie mogę oczekiwać, że będziesz miał inne zdanie.
Na tym etapie można zrobic hipotetyczne założenie, że jeśli cokolwiek napiszesz, ja będę przeciwnego zdania. I to nam musi na razie wystarczyć. :wink:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 12.03.2010 12:32

janniko napisał(a):Obecna frustracja narodowa (gdy skończy się już fala antypisizmu.. co nastąpi niedługo.. bo się znudzi.. ) może doprowadzić do tragicznie malejącej frekwencji wyborczej... i w efekcie do pseudodemokracji, czyli zakamuflowanych rządów totalitarno-dyktatorskich.
Oczywiście to jest czarny scenariusz, ale zupełnie możliwy...

I oczywiście jedynym sposobem, aby nie ziścił się ten czarny scenariusz jest ponowne dojście do pełnej władzy Braci Jacka i Placka... :wink:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 12.03.2010 12:33

jan_s1 napisał(a):Na tym etapie można zrobic hipotetyczne założenie, że jeśli cokolwiek napiszesz, ja będę przeciwnego zdania. I to nam musi na razie wystarczyć. :wink:

I to mi się drogi Janie z Wrocławia w tej dyskusji najbardziej podoba. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.03.2010 12:47

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):w konfrontacji z Twoją głęboką wiarą w PO i w mechanizmy demokracji czuję się cokolwiek bezradny.

To co proponujesz zamiast demokracji :?:

Nic nie proponuję, bo i po co?
Przyznasz chyba jednak, że nie jest złą rzeczą mieć w głowie model państwa, który wydaje się najlepszym z możliwych. Niestety mój model tak dalece odbiega od istniejących realiów, że nie będę rozwijał tego tematu. Niemniej jestem zmuszony funkcjonować w tychże realiach, a że są one głupie i absurdalne, to daje temu wyraz. Również na naszym forum. I tyle.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 12.03.2010 12:49

janniko napisał(a):PS
A najbardziej mnie wkurza to, że i tak ponosimy koszty, bez żadnej perspektywy na zmiany...

Nie frustruj się Janniko, każdego to wkurza. W demokracji musisz być chłopie bardziej asertywny. :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 12.03.2010 13:34

Modelem najgorszym z możliwych jest ten sposób demokracji, jaki obecnie obowiązuje. Właśnie potrzeba podobania się wyborcom, głupim jak przysłowiowa masa, jest jej największą pułapką.

Nie jest to jednak jedyny system, który byłby w stanie "zastąpić" dupokrację. Najlepszy według mnie byłby system ustalania ilości głosów proporcjonalnie do płaconych podatków, a bezrobotni i menele nie mieliby prawa wyborczego. Nie może być tak, że bezrobotny menel żeruje i korzysta z wypracowanych przez mnie pieniędzy. Jestem pewien, że podatki od razu by spadły.

Innym systemem byłaby monarchia konstytucyjna lub system teokratyczny. Każdy system, który posiada pewne ograniczenia ale nie musi podobać się wyborcom. Tylko wtedy możliwe jest podejmowanie odważnych i dobrych dla ogółu decyzji. Zresztą dla miłośników Piłsudskiego: też był przecież dyktatorem przynajmniej przez pewien czas. Szkoda jednak, że poszedł w socjalizm.
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 12.03.2010 15:37

hepik napisał(a):Proponuję przeznaczyć 3/4 swojej pensji na uratowanie jednego miejsca w kryminale.,najlepiej ze wskazaniem,że to dla pijanego recydywisty rowerzysty ,skazanego przez ziobrowy sąd 24 -godzinny ;)

W 2000 roku w październiku na drodze pomiędzy Kielcami a Tarnowem, bodajże w okolicach Morawicy zginął mój kolega i przyjaciel od dziecka, kompan wielu wspólnych wypadów turystycznych. Miał wtedy trzydzieści kilka lat, osierocił dwójkę małych dzieci.
Wracali wraz z kolegami z pracy w Warszawie.
Wieczorem tuz przed ich samochód wyjechał pijany kompletnie rowerzysta.
Kierowca odruchowo usiłował go ominąć - wpadł na lewy pas pod nadjeżdżający z przeciwka bus.
Wszyscy jadący wraz z moim przyjacielem koledzy zginęli - razem 5 osób, w tym 18-letni bratanek kolegi.

Szkoda hepik, że nie byłeś na tym zbiorowym pogrzebie, może byś dziś nie wypisywał tych głupot...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.03.2010 20:48

turan napisał(a):Szkoda hepik, że nie byłeś na tym zbiorowym pogrzebie, może byś dziś nie wypisywał tych głupot...

Turan, Hepikiem się nie przejmuj.
On tak pisze, żeby sobie popisać... zauważ, że kolega Hepik milknie, gdy dyskusja wychodzi ze zlewu i staje się bardziej rzeczowa i merytoryczna...

Tomasz W napisał(a):... I oczywiście jedynym sposobem, aby nie ziścił się ten czarny scenariusz jest ponowne dojście do pełnej władzy Braci Jacka i Placka... :wink:

Tomaszu, kto i gdzie twierdzi, ze Jacek i Placek stanowczo zapobiegną czarnemu scenariuszowi!?
To twój pomysł.. chyba.. ?
:sm:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 12.03.2010 22:49

My tu gadu gadu a deficyt budżetowy za pierwsze dwa miesiące roku wyniósł 16 mld PLN.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone