Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2010 17:37

Arkona nie jestem ekonomistą, więc na temat podanych liczb nie polemizuję.
Jak słusznie zauważył Hepik to nie Twoja polemika, tylko tekst z jakiegoś nie wiadomego źródła.

Twierdzisz, że PO robi ludziom wodę z mózgu, to może wymień taką, która tego nie robi.
Ostatnio edytowano 10.03.2010 18:44 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2010 18:31

W dzisiejszym "Financial Times" pytają Tuska o Europejski Fundusz Walutowy,obok kilku innych przywódców Europy...musieli nie czytać postu Arkony ;)
Nawet Magierowski klęka ;)
http://blog.rp.pl/magierowski/2010/03/1 ... cha-tuska/
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 10.03.2010 19:12

Janusz Bajcer napisał(a):
Twierdzisz, że PO robi ludziom wodę z mózgu, to może wymień taką, która tego nie robi.

Bardzo ciekawe zdanie. Wypływa z niego logiczny wniosek, że trudno jest znaleźć partię, która tego nie robi. Hm... Przez ostatnie 20 lat olbrzymia większość Polaków głosowała na partie, które tymże Polakom robiły wodę z mózgu. Ktoś napisał wyżej coś na temat tłumu, a ktoś inny zaoponował. :wink:

I jeszcze na marginesie: skoro wszyscy dotychczasowi koalicjanci (łącznie z PO) tak zgrabnie odmóżdżały elektorat, to w czym PO jest lepsze od jakiejkolwiek innej partii?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2010 19:18

jan_s1 napisał(a): Przez ostatnie 20 lat olbrzymia większość Polaków głosowała na partie, które tymże Polakom robiły wodę z mózgu. ?

Przez ostatnie 20 lat olbrzymia większość Polaków głosowała na partie w demokratycznych wyborach.

Mistrzem robienia wody z mózgu była "nieboszczka" PZPR.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 10.03.2010 19:19

hepik napisał(a):W dzisiejszym "Financial Times" pytają Tuska o Europejski Fundusz Walutowy,obok kilku innych przywódców Europy...musieli nie czytać postu Arkony ;)
Nawet Magierowski klęka ;)
http://blog.rp.pl/magierowski/2010/03/1 ... cha-tuska/

Teraz wiem dlaczego Tusk powołał wczoraj Radę Gospodarczą widocznie musiał na prędce odpowiedź przygotować :D. Sam czytając tego bloga widzisz, że opinia o dokonaniach rządu Tuska jest delikatnie ujmując nie najlepsza, a przecież PO kreowała się na dosyć dobrą znawczynię spraw gospodarczych. Dobrze ze "tylko" 2,5 roku Donkowi zajęlo dojście do wniosku, że trzeba mieć kogoś kto się na tym zna. Choć sądzę, że ta Rada Gospodarcza to taka odpowiedż na podobną prezydenta.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 10.03.2010 19:24

Janusz Bajcer napisał(a):Arkona nie jestem ekonomistą, więc na temat podanych liczb nie polemizuję.
Jak słusznie zauważył Hepik to nie Twoja polemika, tylko tekst z jakiegoś nie wiadomego źródła.

Dziekuję, że zmieniłeś zdania, choć dosyć pokrętnie, Nie znam wszystkich cyferek na pamięć bo nie siedzę w tym, aż tak dobrze w ekonomii jakbym chciał. Zresztą co drugi miesiąc jestem praktycznie odcięty od świata co sprawia, że przy każdym powrocie do domu muszę nadrabiać zaległosci.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2010 19:56

arkona napisał(a):Dziekuję, że zmieniłeś zdania, choć dosyć pokrętnie,

Zmiana postu dotyczyła drobnych literówek, reszta aktualna.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 10.03.2010 21:04

Janusz Bajcer napisał(a):Mistrzem robienia wody z mózgu była "nieboszczka" PZPR.

Januszu, dobrze to ująłeś - była.
A obecnie tej misji podjęła się PO i jak widać dość skutecznie...

:hut: :papa:
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 10.03.2010 22:12

Janusz Bajcer napisał(a):Twierdzisz, że PO robi ludziom wodę z mózgu, to może wymień taką, która tego nie robi.

A co to ma do rzeczy? Popieracie partię kolesi tylko dlatego, że inni nie są lepsi? A później oni przez 4 lata uśmiechają się w telewizorze, bo przecież poparła ich większość.

Nie wiesz kogo poprzeć lub uważasz, że wszyscy są siebie warci to nie idź na wybory. Wybieranie tzw. mniejszego zła jest kontynuacją dotychczasowego zła.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2010 22:35

jp napisał(a):Nie wiesz kogo poprzeć lub uważasz, że wszyscy są siebie warci to nie idź na wybory.

W demokracji rządzi ta partia, która poparła większość.

Nieobecni nie mają racji :wink:
Wiem kogo POprzeć, więc chodzę na wybory.
Przecież ktoś w kraju,w mieści, we wsi musi rządzić.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2010 22:44

MAM!!!
Podłamany postem Arkony ,myślałem....myślałem...i wymyśliłem!
Jedziemy do Egiptu ale nie na plażę ale do roboty!
Wybudujemy Egipcjanom 3 miliony piramid i załatamy tą nieszczęsną dziurę budżetową . ;)
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 10.03.2010 22:51

Obrazek
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 10.03.2010 22:58

jan_s1 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Bardzo ciekawe zdanie. Wypływa z niego logiczny wniosek, że trudno jest znaleźć partię, która tego nie robi. Hm... Przez ostatnie 20 lat olbrzymia większość Polaków głosowała na partie, które tymże Polakom robiły wodę z mózgu. Ktoś napisał wyżej coś na temat tłumu, a ktoś inny zaoponował. :wink:

I jeszcze na marginesie: skoro wszyscy dotychczasowi koalicjanci (łącznie z PO) tak zgrabnie odmóżdżały elektorat, to w czym PO jest lepsze od jakiejkolwiek innej partii?

Nie wiem Janie_s1 co masz na myśli mówiąc, że partie robią ludziom wodę z mózgu. Domyślam się, że chodzi Ci o uprawianie propagandy skierowanej do elektoratu obdarzonego mniejszą zdolnością do głębszej refleksji. Stosowanie wyświechtanej socjotechniki nakierowanej na szeroki elektorat. Myślę również, że chodzi Ci o sytuacje, gdzie dla partii celem samym w sobie jest utrzymanie władzy a nie działanie nakierowane na spełnianie oczekiwań społecznych lub szeroko rozumiane dobro kraju.
Ostatnio czytałem takie zdanie, że partia tak działająca z ogromną prędkością stoi w miejscu...:lol:
Takie działanie jest powszechne w polityce ostatnich lat. Nie tylko w Polsce i wbrew temu co sugerujesz nie tylko w Platformie. To jest nazywane postpolityką i jest identyfikowane wśród wielu partii.
Mnie akurat postpolityka kojarzy się w największym stopniu z działaniem PiS-u. Generowanie zagrożeń społecznych, lub ich wyolbrzymianie, dryf w stronę socjalizmu, wskazywanie wrogów - zabiegi socjologiczne proste i stare jak świat. Działania czysto pod publiczkę, nie wnoszące nic nowego. nie posuwające spraw społecznych do przodu. Mało tego, skierowane często do mniej aktywnej i społecznie mniej zaradnej części elektoratu. Ja tak to widzę.
I jeszcze jedno. To jest moje zdanie, wynikające z analizy tego co wokół mnie się dzieje. Nie z ulegania jakiejś propagandzie.
A ty Arkona przyjmij do wiadomości, że jeśli się z kimś zgadzam, to nie muszę być "przytakiwaczem". :wink:
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 11.03.2010 00:00

Tomasz W napisał(a):Mnie akurat postpolityka kojarzy się w największym stopniu z działaniem PiS-u. Generowanie zagrożeń społecznych, lub ich wyolbrzymianie, dryf w stronę socjalizmu, wskazywanie wrogów - zabiegi socjologiczne proste i stare jak świat. Działania czysto pod publiczkę, nie wnoszące nic nowego. nie posuwające spraw społecznych do przodu. Mało tego, skierowane często do mniej aktywnej i społecznie mniej zaradnej części elektoratu. Ja tak to widzę.
I jeszcze jedno. To jest moje zdanie, wynikające z analizy tego co wokół mnie się dzieje. Nie z ulegania jakiejś propagandzie.
A ty Arkona przyjmij do wiadomości, że jeśli się z kimś zgadzam, to nie muszę być "przytakiwaczem". :wink:

Piszesz Tomaszu o dryfowaniu PIS-u w stronę socjalizmu, a nie zauważasz, że PO jest tak samo lewicującą partią, a w niektórych przypadkach jeszcze bardziej. Przez 2,5 roku rządzenia jedyną choć trochę liberalną ustawą, która została uchwalona, była ustawa o ochronie zdrowia. Czy sądzisz, że powstały niedawno nowy urząd o groźnie brzmiącej nazwie Międzyresortowy Zespół do spraw Zwiększenia Przejrzystości Rynku Artykułów Rolno-Spożywczych i Poprawy Funkcjonowania Łańcucha Żywnościowego to krok w stronę liberalizacji gospodarki, czy odwrotnie? Czy to nie namiastka nowej wojny z handlem? Od czasu objęcia rządów przez PO rosną stale wydatki publiczne jako procent PKB - czy to także wzrost wolności czy jednak wzrost socjalizmu? PO i PIS potrafią się pięknie różnić w sprawach mało istotnych, jednak w principiach są takie same, np popieranie Traktatu Lizbońskiego, wprowadzenia euro, zmiany w konstytucji.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 11.03.2010 08:16

Przecież wiadomo, że obie partie i PIS i PO dryfują ku socjalizmowi i się nawet tego zbytnio nie wypierają..
A to że czasem udają prawicę.. to taki ich ukłon w stronę intelektu... choć pozorny.. ale dobre i to.
amen
:sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone