napisał(a) janniko » 20.11.2009 11:37
Janusz Bajcer napisał(a):janniko, gdyby wszystkie Twoje "gdyby" zastosowano po 1989 roku, mielibyśmy w Polsce wojnę domową.
(coś na wzór wojny na Bałkanach, chciałbyś tego

)
Ps Gdyby babka miała wąsy, to by była dziadkiem

Januszku drogi.
A cóż to za porównania i dziwne skojarzenia?
Niby dlaczego na wzór wojny bałkańskiej?
To znaczy co? Patryjniacy i ubecy i generalnie komuchy to jakaś inna narodowość niż reszta obywateli naszego kraju?
No bo z tego co pamiętam, to wojna na Bałkanach była nie na tle "koniec komunizmu" lecz na tle podziałów narodowościowych i etnicznych, które zresztą narosły przez lata Yugoslavii dzięki sztucznie utrzymywanej przez Tito "jedności" Wielkiej Jugosławii.
Secundo.
Dlaczego wojna domowa? To znaczy niby kto z kim by miał walczyć. W latach 80-tych 90% narodu polskiego, w tym armia i policja, stanęły by po stronie totalnego obalenia komunizmu i chętnie by przystało na te moje "gdyby...", więc być może byłaby to jednodniowa "wojna domowa" polegająca głównie na odseparowaniu od władzy (a nie których zupełnie od społeczeństwa) wąskiej grupy ludzi, tzw. "kliki". A reszta by bardzo szybko przystała na jakieś tam konsekwencje i dziś mielibyśmy już dawno porządek i ład i jakiś przyzwoity ustrój i poziom gospodarczy!
I nie byłoby ani Kaczuchów, ani Donaldinów .. nie wiem co by było, ale na pewno było by o niebo, o wielkie niebo, lepiej niż teraz! Co do tego nie mam żadnych wątpliwości.
Ruscy by też na pewno nie ośmielili się wkroczyć, bo po prostu byli zbyt osłabieni. To był jedyny słuszny czas na prawdziwe zmiany.. niestety czas zniweczony przez takich jak Mazowiecki, Pawlak, w końcu Wałęsa itp...