Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 10.11.2009 14:31

piotr.zdz napisał(a):... No ... prawie mnie przekonałeś. Założenia może były słuszne , tylko metody według mnie nie do przyjęcia. Ja niestety jestem sierotą POPiS-u. W swej naiwności wierzyłem , że to się uda. Skoro nie to też wybieram swoje mniejsze zło.
Poza tym nie wierzę w czyste intencje Kaczorów , bo tak jak pisałem wcześniej , uczestniczą w tym od 89 r. I nie wierzę w tak cudowną przemianę. I tyle ...

No to teraz ty mnie przekonałeś.. (prawie :) ). Też miałem moment "popisowy" i też poczułem się przez moment sierotą, choć nie ukrywam, że dziś szczerze wątpię w skuteczność takiego konkubinatu..
ale kto wie, kto wie...
Większość metod Braci K. też mi nie bardzo leży, ale skłaniam się do zaakceptowania kilku ich "założeń":
1. Restrykcyjne i rygorystyczne przestrzeganie oraz egzekwowanie prawa
2. "Czystka" (że tak użyję tego brzydkiego słowa) w resorcie sądownictwa i restrukturyzacja sądownictwa
3. Stanowcza i bezwzględna walki z korupcją, wszelkimi dopuszczalnymi metodami, czyli włącznie z prowokacjami i zakładaniem podsłuchów.
Pkt. 1-3 = państwo policyjne

4. Promowanie suwerenności Polski względem UE (na modłę p. Prezydenta Czech)

Oczywiście pierwsze 3 punkty tylko do czasu skutecznego zwalczenia syndromu korupcji w szeregach władzy (tej na najniższym poziomie jak i na najwyższym). Myślę, że kilka lat intensywnej "walki" przyniosłoby niezmiernie pozytywne efekty dla Państwa i dla całego społeczeństwa!
i tylko i zaledwie tyle..
:)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.11.2009 14:39

janniko napisał(a):1. Restrykcyjne i rygorystyczne przestrzeganie oraz egzekwowanie prawa

Dura lex, sed lex
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 14:41

Marzyciel.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.11.2009 14:56

JacYamaha napisał(a):Marzyciel.

Dzięki.

Chociaż mam wrażenie, że to raczej skutki uboczne zapalenia oskrzeli :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2009 15:12

"Prosimy was bardzo o pomoc Radiu Maryja, Telewizji Trwam, i dziełom przy nim powstałym. W ojczyźnie coraz więcej ludzi biednych, bezrobotnych. Odczuwamy to bardzo w Radiu Maryja. Jeszcze nigdy nie było u nas tak źle"

"Radio nasze i TV Trwam idzie na cały świat. Wyobraźcie sobie, ile może kosztować sprzęt specjalistyczny, wszystkie opłaty, łącza, wszystkie transmisje. Prosimy każdego słuchacza Radia Maryja i widza telewizji Trwam o poważne potraktowanie tej prośby. O pilną pomoc teraz, a potem systematyczne wspieranie tych dzieł, najlepiej każdego miesiąca"

"Jeszcze raz wypowiadam to, co nie jest łatwe: nigdy dotąd nie mieliśmy tak trudnej sytuacji materialnej jak obecnie. Prosimy o modlitwę, prosimy o konkretną pomoc materialną. Prosimy o pomoc wszystkich rodaków, także słuchaczy i widzów TV Trwam na całym świecie. Sytuacja jest bardzo poważna. Nie bądź Spychalskim, to znaczy spychającym na innych ten problem"

o.Tadeusz R.

Wy tu gadu,gadu a imperium sie chwieje ! ;)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 16:16

weldon napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Marzyciel.

Dzięki.

Chociaż mam wrażenie, że to raczej skutki uboczne zapalenia oskrzeli :D

Jak to pisałem to Ciebie jeszcze nie było :)
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 10.11.2009 17:58

hepik napisał(a):" ... Prosimy o modlitwę, prosimy o konkretną pomoc materialną. Prosimy o pomoc wszystkich rodaków, także słuchaczy i widzów TV Trwam na całym świecie. Sytuacja jest bardzo poważna. Nie bądź Spychalskim, to znaczy spychającym na innych ten problem"
o.Tadeusz R.

Wy tu gadu,gadu a imperium sie chwieje ! ;)

No, wreszcie Hepiku napisałeś coś fajnego.

Idę się zaraz pomodlić o szybki i bezbolesne zakończenie...
:roll:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 18:01

hepik napisał(a):"Prosimy was bardzo o pomoc Radiu Maryja, ...

Stoczni Gdańskiej pomogli, czas budować nowe dzieło...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2009 21:39

W najbliższą niedzielę zrzutka na tacę przeznaczona dla Stefka ;)

Wypowiedziane na antenie Radia Maryja słowa, że Stefan Niesiołowski po aresztowaniu w 1970 r. "zaczął sprzedawać kolegów" będą drogo kosztować wydawcę radia.
Łódzki sąd rejonowy zadecydował, że Warszawska Prowincja Redemptorystów musi zapłacić wicemarszałkowi Sejmu 10 tysięcy zł. zadośćuczynienia. - O to mi chodziło. To był proces o to, że Radio Maryja kłamie - powiedział po ogłoszeniu wyroku Stefan Niesiołowski.
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 10.11.2009 22:09

janniko napisał(a):4. Promowanie suwerenności Polski względem UE (na modłę p. Prezydenta Czech)

Tu przytoczyłeś największe kłamstwo Kaczyńskich. Udają, że są eurosceptykami, a potem z przytupem podpisują traktat i jeszcze pieprzą, że nie mieli wyjścia. To kim oni są? Bezmyślnymi marionetkami czy przedstawicielami Polaków? Pokazali, że są takim samym bezmyślnym bydłem jak pozostała część naszej sceny politycznej. Mnie najbardziej wkurza w PiS obłuda. Pieprzenie o walce z korupcją i brak jakichkolwiek działań lub robienie tego źle z premedytacją, aby mogli ponarzekać, że się nie udało.

Politycy, aby trwać muszą ciągle walczyć z problemami, aby ciemny lud ich wybierał. Oczywiście do zwalczania wyimaginowanych problemów. Stąd nasze stado parlamentarnych baranów tworzy coraz to nowe ważne problemy do rozwiązania i nic nigdy z tego nie wychodzi. Najważniejsze jest gonić króliczka, a nie go złapać. Nie zrobiono ani jednej dobrej reformy, nie rozwiązano ani jednego problemu kraju, wszystko się samo jakoś kręci i nic się nie zmienia.

Zapytajcie sami siebie co zrobili Wasi idole przez 20 lat. Odpowiedź jest jedna. Gówno. Tylko trzeba mieć jaja, aby się do tego przyznać przed samym sobą. Bo to jest przede wszystkim nasza porażka.Bo to my wybieramy takie miernoty. Oczywiście wytłumaczenie zawsze się znajdzie. A to mniejsze zło, a to zagrożenie demokracji, a to państwo policyjne. A wszystko to kochani, to gówno prawda. Nabierają nas w butelkę jak małe dzieci. A my się cieszymy i im kibicujemy ciesząc się z przegranej konkurentów. Tylko, że wszyscy zapominają, że przegranymi jesteśmy my wszyscy.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 10.11.2009 22:14

hepik napisał(a):W najbliższą niedzielę zrzutka na tacę przeznaczona dla Stefka ;)

Najsmutniejsze jest to , że dadzą na to ubodzy emeryci a o. Tadeusz i tak żadnego kryzysu nie odczuje.
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 10.11.2009 22:16

krakuscity napisał(a):Najsmutniejsze jest to , że dadzą na to ubodzy emeryci a o. Tadeusz i tak żadnego kryzysu nie odczuje.

A że tak zapytam, co Ci do tego kto i ile daje? Robią to dobrowolnie. To są ich pieniądze. Ja wydaję na dziecko, alkohol i zachcianki małżonki. Emeryci na Rydzyka. Każdy ma swój target. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.11.2009 22:21

jp napisał(a):Nie zrobiono ani jednej dobrej reformy, nie rozwiązano ani jednego problemu kraju, wszystko się samo jakoś kręci i nic się nie zmienia.

Naprawdę nic się nie zmieniło od upadku komuny i nic się udało 8O :?:

W Nowym Sączu jednak kilka pozytywów jest, kilka postów wstecz podawałem przykłady.
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 10.11.2009 22:30

Nie napisałem, że nic się nie zmieniło. Napisałem, że borykamy się z tymi samymi problemami od 20 lat. Służba zdrowia, szkolnictwo, dług publiczny, policja, korupcja, kolesiostwo, wysokie podatki, marnotrawstwo publicznych pieniędzy, przerośnięta biurokracja, wysokie koszty pracy, brak dróg, etc.
Czy ktoś zrobił cokolwiek aby to zmienić?
Czy każdy polityk uważa, że jego partia jest inna, unikalna, lepsza?
Czy my, wyborcy, Polacy, mamy cokolwiek z podniet sondażowych i porażek pisiorów i innego zła zagrażającego demokracji?
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 11.11.2009 10:50

jp napisał(a): ... A my się cieszymy i im kibicujemy ciesząc się z przegranej konkurentów. Tylko, że wszyscy zapominają, że przegranymi jesteśmy my wszyscy.

No i tu JP muszę ci oddać zasłużony "szacun" za te słowa.
Pięknie powiedziane.
Ale co zrobić, by to się wreszcie zmieniło?

Jak wyrwać się z impasu, jak nie popełnić tych samych błędów, skoro nawet nie możemy dojść do wspólnego wniosku, co było tym błędem, co spowodowało ten zastój?

Uważam, że jednym z najgorszych, brzemiennym w skutki, błędów był Okrągły Stół i polityka p. Tadeusza Mazowieckiego.
Decydujące sprawy kształtujące następne 2 dziesięciolecia zaszły właśnie w tym krótkim początkowym okresie nowych rządów.

cytat z Wikipedii:
W rządzie Tadeusza Mazowieckiego resorty siłowe (Spraw Wewnętrznych i Obrony) początkowo były kontrolowane przez działaczy PZPR, a pozostająca pod nadzorem ministra Czesława Kiszczaka SB kontynuowała inwigilację tej części opozycji, która była przeciwna porozumieniom Okrągłego Stołu oraz niszczyła własne archiwa.
:( :( :(

Takie miałem zdanie już wtedy, gdy dokonano tzw. Grubej Krechy i wtedy nie było mowy jeszcze o żadnym Pisie ani nie słychać było Kaczuchów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone