Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 10.11.2009 10:10

janniko napisał(a):Piotrze.zdz.
Argumentów zabrakło, że wpadasz w nutkę tego ... Andrzeja-Banity?
Czy też wychodzisz z założenia, że najlepszą obroną jest atak?

Raczej mnie tym nie obrazisz, bo i tak wszyscy tu znają moje zbyt radykalne poglądy co do komunizmu, aparatczyków, ubeków i innego pomiotu PRL-owskiego... często mi zarzucano tu, że na pewno chętnie bym wieszał ich na słupach. Więc twoje teksty są jakieś śmieszne.. chyba, że ci jakaś amba PeOwska ogarnęła!?

Jakbyś nie oponował to i tak nie da się ukryć prawdy o całym tym różowym gównie, które wypłynęło z chorych postkomunistycznych łbów panów MM (Mazowiecki-Michnik) i innych zdrajców i się przeobraziło w UW a potem w PO.. błeee....

Zastanawiam się skąd w tobie tyle zawziętości w bronieniu różowych i post-komuny?
:roll:

Nie wiem skąd u Ciebie tyle nieskrywanej nienawiści. Te litry wylewanej żółci. Rozumiem , że nie wszystkim może się podobać to co nastąpiło po 89 roku. Mnie też nie wszystko się podoba. Tylko Ty patrzysz na to bardzo wybiórczo. Twoi idole Kaczory , których tak bronisz też dołożyli cegiełkę do tego "różowego gówna". Chyba że coś źle pamiętam , ale wydaje mi się , że byli dość aktywni przy okrągłym stole i wypromowali się przy Wałęsie.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.11.2009 10:11

janniko napisał(a):Hm... ?
ciutkę mnie poniosło..
już wykasowałem..

Więc następnym razem myśl zanim zaczniesz napie...ć w klawiaturę a nie po wysłaniu posta, bo skutkiem tego mamy smród w tematach a to całkiem niepotrzebne.

janniko napisał(a):A jeśli Morski uzna, że już nadszedł mój "czas" no to cóż... będzie mi was brakowało..
:papa:

Rysiu, czyżbyś mnie nie lubił?
:cry:

Lubienie nie ma tu nic do rzeczy. Kiedyś o ile dobrze pamiętam to Ty obiecywałeś poprawę i pisanie więcej o Chorwacji a mniej o naszej polityce. Wytrzymałeś niestety niedługo. Szkoda. :twisted:
pablo2222
Cromaniak

Postnapisał(a) pablo2222 » 10.11.2009 10:22

zebik napisał(a):ale jak przynudzacie to liczcie się z tym, że ktoś tu zajrzy i wam czasami przysra dla zabawy.

On tego nie jest w stanie zauważyć. Wszystko traktuje szalenie poważnie. Myślę, że nawet nic innego mu się nie śni niż polityka.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 10.11.2009 10:26

Rysio napisał(a): Kiedyś o ile dobrze pamiętam to Ty obiecywałeś poprawę i pisanie więcej o Chorwacji a mniej o naszej polityce. Wytrzymałeś niestety niedługo. Szkoda. :twisted:

No w sumie Rysiu, muszę ci przyznać rację..
:(
I zupełnie jakoś nie pomyślałem o tym, że uczestniczę w zaśmiecaniu forum... :oops:

Mam nadzieję, że to mi się ciutkę zmieni, bo właśnie nie dawno zapisałem się na jedno z for politycznych (ot takie Kółko Wzajemnej Adoracji Pieniaczy i Popierdywaczy) i doskonale upuszczam tam swojej antykomunistycznej pary..

Dlatego też byłem całym sobą za zamknięciem tego wątku i w ogóle za zakazem poruszania na Cro.pl tematów politycznych.
Bo jak se niechcący przeczytam Hepika lub innych kolegów w Hyde Parku, to mnie jakoś tak coś bierze i palce same stukają w klawisze, a ja jestem tylko biernym obserwatorem...
Na antysowietyzm i anty-różowizm i anty-grubokrechowość nie ma niestety lekarstwa...
A gdy raz poszedłem z tym do terapeuty, to mi poradził bym wyjechał do Australii, a pod koniec wizyty to sam się zapienił na temat jakichś tam rządowych posunięć (biedaka wycyckał urząd skarbowy i miał kłopoty).

A tak poza tym, to raczej jestem całkiem fajnym facetem... nie widać?
:)

piotr.zdz napisał(a): Twoi idole Kaczory ...

I znów jestem obrażany i znów tego nikt nie zauważa.. buuu... :( :cry:

Ile razy mam powtarzać, że nie jestem fanem Pisirów ani Kaczuchów!?
po prostu nie lubię jak ktoś tak jednostronnie opluwa wszystko co nie jest PO jego myśli..

ale o tym już było... :roll:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 10:39

janniko napisał(a):Dobrze ktoś kiedyś powiedział - stracone pokolenie lat 80-tych, czyli Michnikowców..

A starsze musi odejść...
Ostatnio edytowano 10.11.2009 10:43 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 10:41

To jest ta demokracja czy jej nie ma ? (patrz ankieta)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2009 10:43

janniko napisał(a):często bywałem na Placu Litewskim w Lublinie skąd nas często zabierano na Północną by przepuścić przez Ścieżkę Zdrowia.
Spytaj Lubelskiego, może zna historię tych miejsc...

znam dosyć dobrze..tylko mnie się udawało dobiec najczęściej do Szopena a stamtąd to już bliziutko było do domu.... W bocznych uliczkach najczęściej stało wojsko więc puszczali bez problemów. Jak brakowało miejsca na "ścieżce zdrowia" na Północnej to i na Narutowicza i Okopową wozili....
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2009 10:49

JacYamaha napisał(a):To jest ta demokracja czy jej nie ma ? (patrz ankieta)

..no teraz to Jacek dowaliłeś do pieca..... :wink: :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 11:03

lubelski napisał(a):..no teraz to Jacek dowaliłeś do pieca..... :wink: :wink:

Czuje, że mam misje... :lol:
(ciśnienie niskie, kawa nie działa...)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2009 11:09

JacYamaha napisał(a):Czuje, że mam misje... :lol:
(ciśnienie niskie, kawa nie działa...)

..oj odważny jesteś jeśli w tym temacie czujesz misję.... czuć to kartkami , banamii innymi "przyjemnościami" pozdrav ..i zmykam stąd..... tak tylko na chwilkę coby odpowiedzieć janniko..wpadłem... :wink: 8)
piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 10.11.2009 11:20

janniko napisał(a):
piotr.zdz napisał(a): Twoi idole Kaczory ...

I znów jestem obrażany i znów tego nikt nie zauważa.. buuu... :( :cry:

Ile razy mam powtarzać, że nie jestem fanem Pisirów ani Kaczuchów!?

Jakoś z Twoich postów to nie wynika :wink:

janniko napisał(a):Piotrze!
No to się prawie w zupełności zgadzamy, z tą maluśką różnicą, że dla mnie nie ma realnej alternatywy dla PIS...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 10.11.2009 13:07

piotr.zdz napisał(a):Jakoś z Twoich postów to nie wynika :wink:
janniko napisał(a):Piotrze!
No to się prawie w zupełności zgadzamy, z tą maluśką różnicą, że dla mnie nie ma realnej alternatywy dla PIS...

Piotrusiu.
Pisałem, że nie widzę realnej pozytywnej alternatywy dla PIS, ale też pisałem (chyba w tym samym miejscu), że dokonuję takich wyborów na zasadzie "wyboru mniejszego zła" , i że w Pisie mi dość wiele nie pasuje:
1. socjalistyczne zapędy
2. konszachty z klerem
3. mezalians z buraczaństwem, czyli z Samoobroną i z radykalnym LPR-em
4. archaiczne pojęcie patriotyzmu, zakrawające na nacjonalizm
i jeszcze kilka drobniejszych spraw

ale... jedno mnie do nich przekonywało i pozwalało przymknąć oczy na tamte "niegodziwości" - chcieli oczyścić grunt pod budowę nowego fundamentu, na którym by wzniesiono "gmach" nowej Polski, odrodzonej z PRL-owskiego koszmaru!
Już nieraz o tym pisałem, że nie wierzę w budowę solidnego domu na starym zgniłym fundamencie, co próbuje usilnie zrobić PO.
Poza tym, chcieli też, oczyszczając społeczeństwo ze starej zgnilizny, dać szansę Polakom przebudować własne umysły z Homo Sovieticus (człowiek zniewolony i otępiały) na Homo Sapiens (człowiek rozumny i wyzwolony).
To są powody dla których nie lubię, jak ktoś wyśmiewa z wyglądu, zachowań i jakichś tam zewnętrznych potknięć tych ludzi..
i tyle..
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.11.2009 13:17

janniko napisał(a):... PIS... ...chcieli oczyścić grunt pod budowę nowego fundamentu, na którym by wzniesiono "gmach" nowej Polski, odrodzonej z PRL-owskiego koszmaru!...

KPN Obrazek

Obrazek

Ale cóż Moczulski Obrazek to historyk a nie polityk i "strzelił" Obrazek sobie kilka razy w polityczną stopę ;)
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 10.11.2009 13:22

zebik napisał(a): jeszcze gorsze w tym wszystkim jest to jak paru podstarzałych panów dyskutuje zawzięcie o polityce

W pierwszej chwili pomyślałem radośnie, że to nie o mnie, bo nigdy w życiu nie uważałem się za podstarzałego pana. Ale po dojrzałym namyśle doszedłem do wniosku, że mogłeś mnie jednak (dośc mechanicznie, rzecz jasna :wink:) zaliczyć do tego grona.

zebik napisał(a): jak przynudzacie to liczcie się z tym, że ktoś tu zajrzy i wam czasami przysra dla zabawy.

Zajrzałem tu i mam wielką ochotę przysrać Ci dla zabawy.:lol:

Też uważam, że śmiertelna powaga bywa nudna, ale przecież o sprawach poważnych można rozmawiać w lekkiej formie. Przywiązuję jednak dużą wagę (może zbyt dużą?) do słowa i odpowiedzialności za słowo, dlatego w odróżnieniu od niektórych chciałbym zrozumieć poszczagólne wypowiedzi. Niestety nie zawsze mi się to udaje. Nie będę przynudzał przytaczając dziesiątki przykładów, bo zaraz ktoś mi przysra dla zabawy. Dlatego tylko jeden przykład z tego samego postu:
zebik napisał(a):paru podstarzałych panów dyskutuje zawzięcie o polityce w wydaniu dziennika telewizyjnego.

Akurat w tym, co mówię, staram się być jak najdalej od stylu dziennika telewizyjnego - zarówno w formie, jak i w treści. Albo więc zebik (że nie wspomnę o innych) kłapie coś bezmyślnie, albo moje zdolności pojmowania rzeczywiście z wiekiem uległy przytępieniu. Trzeciej możliwości nie ma.

Bardzo łatwo jest napisać byle co i byle jak. Jeśli janniko 10, lub 20 razy wyjaśnia swój lekko niechętny stosunek do Kaczorów, po czym zostaje nazwany idolem Kaczorów, to co tu komentować?
Równie łatwo jest nazwać kogoś głupkiem, lub poinformować łaskawie, że ma klapki na oczach:

zebik napisał(a): Wiem, że w swojej zapalczywości i miłości do polityki macie lekkie klapki na oczach, ale cóż to portal społecznościowy i czasami przyda wam się kubełek wody dla ochłody.

Co to ma do rzeczy, czy portal jest społecznościowy, czy nie społecznościowy? I ciekawe - jak to jest faktycznie z tymi klepkami?

Ps. Już to kiedyś pisałem, powtórzę więc, że odpowiadam akurat Tobie, bo myślę, że Tobie warto odpowiadać :wink:
Pozdrawiam.
piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 10.11.2009 14:13

janniko napisał(a):Piotrusiu.
Pisałem, że nie widzę realnej pozytywnej alternatywy dla PIS, ale też pisałem (chyba w tym samym miejscu), że dokonuję takich wyborów na zasadzie "wyboru mniejszego zła" , i że w Pisie mi dość wiele nie pasuje:
1. socjalistyczne zapędy
2. konszachty z klerem
3. mezalians z buraczaństwem, czyli z Samoobroną i z radykalnym LPR-em
4. archaiczne pojęcie patriotyzmu, zakrawające na nacjonalizm
i jeszcze kilka drobniejszych spraw

ale... jedno mnie do nich przekonywało i pozwalało przymknąć oczy na tamte "niegodziwości" - chcieli oczyścić grunt pod budowę nowego fundamentu, na którym by wzniesiono "gmach" nowej Polski, odrodzonej z PRL-owskiego koszmaru!
Już nieraz o tym pisałem, że nie wierzę w budowę solidnego domu na starym zgniłym fundamencie, co próbuje usilnie zrobić PO.
Poza tym, chcieli też, oczyszczając społeczeństwo ze starej zgnilizny, dać szansę Polakom przebudować własne umysły z Homo Sovieticus (człowiek zniewolony i otępiały) na Homo Sapiens (człowiek rozumny i wyzwolony).
To są powody dla których nie lubię, jak ktoś wyśmiewa z wyglądu, zachowań i jakichś tam zewnętrznych potknięć tych ludzi..
i tyle..

No ... prawie mnie przekonałeś. Założenia może były słuszne , tylko metody według mnie nie do przyjęcia. Ja niestety jestem sierotą POPiS-u. W swej naiwności wierzyłem , że to się uda. Skoro nie to też wybieram swoje mniejsze zło.
Poza tym nie wierzę w czyste intencje Kaczorów , bo tak jak pisałem wcześniej , uczestniczą w tym od 89 r. I nie wierzę w tak cudowną przemianę. I tyle ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone