Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2009 13:07

Zawsze zostaja sny ,że się ma życiorys prl-wskiego sędziego skazującego na więzienie opozycjonistów,zwłaszcza tych z późniejszej PO(miesiąc nie wyrok -jak mawia Jarosław K.)
Nad ranem można zostać wiceministrem sprawiedliwości IV RP.
Po obudzeniu okazuje sie,że to niekoniecznie był sen a sędzia Kryże. :wink:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 20.04.2009 15:46

Nepotyzm i korupcja - tradycja narodowa.

Nie ma potrzeby przekonywać o szkodliwym wpływie tych dwu przypadłości na życie polityczne naszego kraju. Rozróżnić należy prymitywną formę tego zjawiska w środowisku wiejskim i wśród polityków ludowych od finezyjnych form środowisk liberalno-inteligencko-biznesowych. Kraje skandynawskie gdzie najmniej jest korupcji i nepotyzmu, są dla nas Polaków, niedoścignionym przykładem. Skandynawia reformując stosunkowo łagodny feudalizm, wprowadziła masową reformę oświaty, fundamentalne rządy prawa i poszanowania umów handlowych, gospodarkę opartą na pieniądzu, poczucie jednostkowej niezależności poprzez system etyczny nakładający na jednostkę odpowiedzialność za los swój i swoich dzieci.
Natomiast, począwszy od Pierwszej, w Rzeczpospolitej urzędy państwowe były rozdawane albo dziedziczone, nepotyzm był szlachecką cnotą traktowany jako prywatne dochody. Inteligencja z rodowodem folwarcznym, od zawsze stroniła od nauk ścisłych i technicznych efektem, czego mamy dwukrotnie mniej studentów politechnik niż kraje zachodnie. Do urzędów aspirowała nade wszystko inteligencja (wcześniej też szlachta) a kulturą naszą, cnotą i tradycją był nepotyzm przy rozdawaniu tych urzędów.
Szlachecka solidarność nakazywała dzielić się dobrem państwowym, urzędami wojewodów, starostów, podstarościch i cześników. Korzystając z poparcia krewnych i znajomych, rozdawano także posady prestiżowe mało opłacalne, które z kolei dostarczały wiele okazji do korupcji, płacąc gotówką za stanowiska opłacało się z nawiązką. Tradycji korupcji i nepotyzmu nie powstrzymał 20-sto letni okres niepodległości międzywojnia, a wraz z nastaniem komunizmu proces ten poważnie się pogłębił, stał się nieukrywanym sposobem na życie. Załatwiano wszystko, od gwoździ poprzez stanowiska, talony na samochody, aż po dostęp do studiów. Rządy chamów pozbawione były wszelkiej kultury, zamiast dyskretnej koperty, flacha i brudna forsa z ręki do ręki, zamiast dyskretnego telefonu do przyjaciela, polecenie służbowe.

Nepotyzm i korupcja, stały się dzisiaj elementem walki politycznej. Wszyscy umaczani po pachy, klasa polityczna jest skorumpowana jako całość (na równi z samorządowcami), trwa kultywowanie naszej "tradycji". Bez obawy popełnienia błędu możemy stwierdzić, że nie ma na naszej arenie politycznej partii politycznej, o której moglibyśmy powiedzieć, że ma skandynawskie standardy. Toczy się dyskusje, procedury czy etos są dobre na zmianę "tradycji"?
Społeczeństwo wybiera a wybrani po wyborach stosują nepotyzm na wielką skalę, obsadzają rodziną, krewnymi i znajomymi stanowiska, ale i tysiące posad zarówno w służbie cywilnej jak i stanowiska nie mieszczące się w tej definicji, czasem aż do sprzątaczek włącznie. Grzechem zaniechania sprawujących rządy jest stworzenie systemu, który ograniczy to zjawisko i wreszcie czas rozpocząć długi proces zwiększania zaufania obywateli do prawa i wymiaru sprawiedliwości.

Wydaje się, że brak jest wskazania drogi, brak odpowiedniej ustawy i polityków do jej wprowadzania w życie, bo samo karanie niczego nie zmieni. Widzimy jak skorumpowany jest polski wymiar sprawiedliwości, wiadomo jak jest niewydolny.

Warto sobie uświadomić, że nie zmieni się tego wyrzekając się rodziny ze strony małżonki, pokrzykiwaniem w stylu Julii Pitery, nie rozwiąże się problemu podgrzewaniem podejrzeń wobec wicepremiera czy senatora, i nie jest dobrym sposobem zamiatanie pod dywan sprawy wykupu apartamentowca Rezydencji Maltańskiej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2009 16:32

jan_s1 napisał(a):A gdyby mi się przyśniło, że jestem Kuroniem, Geremkiem, lub innym takim, to pewnie bym się obudził z krzykiem. Na szczęście nie miewam koszmarnych snów. :papa:

Czasem można obudzić się z okrzykiem radości :lol: :papa:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.04.2009 16:49

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):A gdyby mi się przyśniło, że jestem Kuroniem, Geremkiem, lub innym takim, to pewnie bym się obudził z krzykiem. Na szczęście nie miewam koszmarnych snów. :papa:

Czasem można obudzić się z okrzykiem radości :lol: :papa:

Święta słuszność, ale wtedy podejrzliwa żona zapytałaby z niewinnym uśmiechem, co mi się śniło i musiałbym powiedzieć prawdę - że V Rzeczpospolita :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 20.04.2009 20:08

jan_s1 napisał(a):Święta słuszność, ale wtedy podejrzliwa żona zapytałaby z niewinnym uśmiechem, co mi się śniło i musiałbym powiedzieć prawdę - że V Rzeczpospolita :lol:

koła historii, (czyli cyklu wydarzeń) - nie da się odwrócić ...
..
kto to powiedział ( pierwszy ) ?
:?: :?: :twisted: :twisted:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 20.04.2009 20:55

odezwał się Schetyna...
Poseł Janusz Palikot ma prawo zadawać pytania. O kwestii formy możemy tutaj dyskutować, natomiast nie wiem dlaczego miałbym odbierać Palikotowi możliwość zadawania pytań i tworzenia nawet dosyć kontrowersyjnych metafor - ocenił Schetyna.

Jak zaznaczył, Polska to wolny kraj i wszystkie osoby publiczne stoją pod pręgierzem odpowiedzialności, otwartości i krytyki. - To jest część naszej pracy i trzeba sobie z tego zdawać sprawę - dodał wicepremier.
cytat wyjątkowo zaczerpnięty z onetu...
...
wkrótce skorzystam z niego...
...
hepik - DO BUDY ...
:wink: :wink: :twisted: :twisted: :P :P
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.04.2009 21:18

Palikot na prezydenta - premierem Kononowicz!

Jaki lud taka władza!

Trawa dla każdego... i lufka w prezencie promocyjnym.

Witaj Polsko!!!

Paranoja sięga szczytów!!!

:twisted: :twisted: :twisted:
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 20.04.2009 23:19

Paranoja sięga szczytów przynajmniej od okresu Sejmu Czteroletniego i nie zanosi się, by miało się cokolwiek w tej materii zmienić...
Jakie społeczeństwo taki sejm...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.04.2009 10:41

Bert napisał(a):Jakie społeczeństwo taki sejm...

Nie wiem, czy znajdzie się ktoś kwestionujący słuszność powyższego twierdzenia. Ale już wnioski z tego płynące niejeden pewnie by zakwestionował...
Przecież olbrzymia większość społeczeństwa (również naszego forum) głosowała na PO, PIS, SLD i PSL, a każdy widzi, jakie są tego skutki. I prawie każdy kieruje zarzuty pod adresem anonimowego społeczeństwa, a nie własnym, bo to inni źle głosowali, a nie ja. I proszę mi naiwnie nie tłumaczyć, że gdyby jakakolwiek partia X (a propos - pamiętacie partię X?), lub Y zdobyła w sejmie 51%, to zaraz byłoby inaczej, bo to nieprawda.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.04.2009 11:04

jan_s1 napisał(a): I proszę mi naiwnie nie tłumaczyć, że gdyby jakakolwiek partia X (a propos - pamiętacie partię X?), lub Y zdobyła w sejmie 51%, to zaraz byłoby inaczej, bo to nieprawda.

Zaraz nie :wink: bo nie od razu Kraków zbudowano :lol:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 21.04.2009 11:27

koła historii, (czyli cyklu wydarzeń) - nie da się odwrócić ...
..
kto to powiedział ( pierwszy ) ?
[/color] :?: :?: :twisted: :twisted:[/quote]

Jacky chodzi Ci o Marksa?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 21.04.2009 13:35

carnivalka napisał(a): ...

Carnivalka!!!
I ty czytasz te syfy???!!!
8O :twisted:

No wiesz..
:D :P :twisted:

Mam na myśli ten wątek, a nie kolegę Jacky'ego.. 8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.04.2009 14:16

janniko napisał(a):

Carnivalka!!!

No wiesz..

janniko najwyraźniej stosuje znaną metodę literacką: pisze nie czytając :lol:
Ps. A propos wyznawców Marksa spotkałem się niedawno z bardzo przyjazną człowiekowi (szczególnie w Chorwacji) definicją wolności : jest to uświadomiona niekonieczność :D
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 21.04.2009 18:23

były czasy, gdy te formułki wkuwało się na pamięć...
czas upłynął...
można się uśmiechnąć, ale, czy widmo komunizmu nie krąży nadal po Europie ?
czytać proszę jako Unii Euro - w przyszłości - niedalekiej - azjatyckiej

:lol: :lol: :roll: :roll: :P :P
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 21.04.2009 18:34

janniko napisał(a):

Carnivalka!!!

No wiesz..

Lubię wiedzieć co myśli opozycja :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone