Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.03.2009 07:12

zebik napisał(a):Co do Platformy Obywatelskiej to powiem ci drogi Januszu, że nie ma między nimi żadnej różnicy. To jest to samo tylko, w zależności od danej sytuacji mówią od tej samej sprawie w różny sposób. Nie chcę przytaczać przykładów bo to jest "oczywista oczywistość". Platforma ma tę przewagę nad Pisem, że Tusk pięknie kłamie, a Kaczyński nie i dlatego PO ma 50% poparcia, a Pis 20%.

Ze-ebik, ze-bik-bik!
Ze-ebik, ze-bik-bik!

Zostałem twoim fanem!
Zupełnie podobnie zacząłem ostatnio myśleć. Przez lata dreptałem do lokalu wyborczego, by spełniać swój pierdzielony obowiązek obywatelski i nie być "tym na uboczu" i ... teraz uważam, drogi Januszu B., że to o dupę potłuc! Nic się nie zmienia, tylko rozgoryczenie wzrasta.
Moje kochane PIS-iorki tak samo jęli uprawiac paranoję, czego np. wczoraj dali wyraz, dopominając się, by w parlamencie nie było biznesmenów. Wiedziałem, że mają nasrane co nieco we łbach i tendencje socjalistyczne, ale żeby aż tak???!!!
To kto ma zasiadać? Biedni, ubodzy chłopo-rolnicy. Kapucha, grochówka, buraki i słoma? To już było! Ci to dopiero kradli i nepotyzm uprawiali!

Ta monarchia, to chyba niezły pomysł. Tylko nie z jakimś buckiem, któremu się CV spaskudziło PZPR-em!
Ja pitolę, a to dopiero się cyrk zaczyna.
Jedni o żarcie pod Caritasem się zabijają, jakiś wykarmiony klecha ośmiela się to komentować.. że niby ludzie są pazerni i kultury nie mają, inni zaś (posłowie) w ramach kryzysu trzepią bez najmniejszych skrupułów ile wlezie z państwowego skarbca...
d e g r ę g o l d a :evil:

chyba czas już na pucz lub rewolucję!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 07:29

janniko napisał(a):Przez lata dreptałem do lokalu wyborczego, by spełniać swój pierdzielony obowiązek obywatelski i nie być "tym na uboczu" i ... teraz uważam, drogi Januszu B., że to o dupę potłuc! Nic się nie zmienia, tylko rozgoryczenie wzrasta

"Nieobecni nie mają racji"

Nie ja to wymyśliłem, ale to prawda.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 08:24

Janusz Bajcer napisał(a): Mogę nieśmiało zapytać w którym miejscu brak zgody :wink: :?:

witaj ..poniekąd odpisał już Ci jacky6..to temat nie w temacie ale długi jak rzeka Ganges....., dlaczego jest do jednej klasy 7-8 podręczników np. historii, dlaczego pierwszaki codziennie dźwigają na plecach 20 kg (no przesadziłem trochę) tornistry, dlaczego kupujemy np. ćwiczenia do wybranych przedmiotów z których nikt potem nie korzysta a kupić trzeba.... można pisać i sto stron na ten temat.
Piszesz Janusz że nieobecni nie maja racji..he he a czy obecni ją mają..też wątpliwe... . Jedno wiem na pewno , ze PO przed wyborami to nie to PO z dnia 24 marca 2009. Niestety na duży minus, choć na nią głosowałem.
Do AndrzejaJ... i tak Cię lubię... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 08:45

lubelski napisał(a): dlaczego jest do jednej klasy 7-8 podręczników np. historii, dlaczego pierwszaki codziennie dźwigają na plecach 20 kg (no przesadziłem trochę) tornistry, dlaczego kupujemy np. ćwiczenia do wybranych przedmiotów z których nikt potem nie korzysta a kupić trzeba.... można pisać i sto stron na ten temat.

Nie chodziło mi o ilość książek i ciężar tornistra, bo w tym przypadku to spór o model szkolnictwa.

Chodziło mi o to, kto odpowiada za wychowanie młodzieży, aby zamiast na "Rambo" poszli na "Katyń".

lubelski napisał(a):Piszesz Janusz że nieobecni nie maja racji..he he a czy obecni ją mają..też wątpliwe... .

Chodziło mi o to, że jest powiedzenie "nieobecni na wyborach nie maja racji".
Ale podobno "brak głosu to też głos" - nie ma oficjalnego obowiązku głosowania, więc jak ktoś nie chce, niech nie głosuje.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.03.2009 08:53

Janusz Bajcer napisał(a):... nie ma oficjalnego obowiązku głosowania, więc jak ktoś nie chce, niech nie głosuje.

Nie ma kar ale obowiązek jest.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.03.2009 09:08

Janusz Bajcer napisał(a):...Powtórzę jeszcze raz jakie jest moje zdanie w tej sprawie - Krus czy Zus może być zlikwidowane tylko w przypadku, jeśli partia, która będzie chciała to zrobić zdobędzie 50 % głosów + plus jeden...

Jestem przekonany, że nawet spełnienie tego warunku nie zakończy żywota KRUS-u.

Panowie - a dlaczego nie chcecie czynnie w polityce działać?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 09:20

JacYamaha napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):... nie ma oficjalnego obowiązku głosowania, więc jak ktoś nie chce, niech nie głosuje.

Prawnego obowiązku nie ma, jest tylko obywatelski.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 09:22

Janusz Bajcer napisał(a):Chodziło mi o to, kto odpowiada za wychowanie młodzieży, aby zamiast na "Rambo" poszli na "Katyń".

..bo to smutny i ciężki film, dla ludzi nie znających historii po prostu nudny. I jak dla mnie spóźniony o parę ładnych lat.
Co innego jest z naszym odbiorem tego filmu. To część historii przez lata zakłamanej o której nie mówiło się nic albo wcale. To jeszcze obecność wśród nas żywych świadków tamtych dni. Nie mówię tu tylko o Katyniu ale o czasach wojny. Ale to już niedługo, następne pokolenia będą pozbawione bliskich którzy to przeżyli. Dla nich , następnych, słowo Katyń, Monte Cassino i wiele innych miejsc i nazw to będą tylko nazwy w książce do historii. bez tych emocji które one w nas wzbudzają. Wydaje mi się że to taka kolej dziejów niestety... . Przykład przemijania..w Lublinie na teranie obozu przejściowego dla Żydów postawiono centrum handlowe Plaza.. fakt tablica w środku jest... Można uczyć na siłę ale marny z tego efekt. Może młodzież chce o tym zapomnieć, nie mieć takich obciążeń jak nasze i starsze , żyjące pokolenie, a może to zły sposób nauczania ..nie wiem....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 09:32

Janusz Bajcer napisał(a):Prawnego obowiązku nie ma, jest tylko obywatelski.

masz zupełną rację, idziesz , głosujesz, jakieś tam nadzieje na zmiany masz a po roku a nieraz wcześniej...tylko ptaka z ozdobnym ogonem puścić .....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 10:00

lubelski napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Prawnego obowiązku nie ma, jest tylko obywatelski.

masz zupełną rację, idziesz , głosujesz, jakieś tam nadzieje na zmiany masz a po roku a nieraz wcześniej...tylko ptaka z ozdobnym ogonem puścić .....

Ptaka z ozdobnym ogonem czasem puszczam po przedawkowaniu pewnych napojów :wink: choć nie pamiętam kiedy mi się to ostatnio zdarzyło. :roll:

PS Pozostaje otwarte pytania Jacka, czemu Ci co tak bardzo narzekają na władzę - i wiedzą co i jak należy zmienić, nie chcą uczestniczyć w tej władzy :?:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 10:17

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Np najlepszym rozwiązaniem byłoby odchudzenie Sejmu - gdyby panów posłów zostało 120, Sejm działałby na pewno sprawniej (nie mówię już o kosztach, bo to w sumie dość groszowe sprawy).

Kolego Janie, przyjmijmy założenie, że JKM i jego UPR zdobywa większość do rządzenia samodzielnie (lub w koalicji), ciekawe czy zmieni wtedy ordynację wyborczą i ograniczy ilość posłów w Sejmie do 120. :wink:
Śmiem wątpić. :lol:

Wątpić Ci wolno. Ale nigdy się o tym nie przekonasz na pewno, dopóki nie sprawdzisz. A sprawdzić możesz tylko w jeden sposób. :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 11:01

Janusz Bajcer napisał(a):Unia Europejska
Jesteśmy za małym i za biednym krajem, aby pozostawać poza jej strukturami. Aż ciśnie się pytanie, jeśli nie Unia , to co ?

Łatwo sprawdzić, co robiły biedne kraje (wielkość jest tu mało istotna), żeby stanąć na nogi, a nawet stać się bogatymi. Jest tylko jedna recepta : kapitalizm (wolny rynek, niskie podatki, proste przepisy, mało państwa). Jak ktoś mi poda inną drogę - wysłucham z ciekawością. Rzecz w tym, że w UE nie ma już prawie wolnego rynku, podatki są coraz wyższe, przepisy piekielnie skomplikowane, a wszechobecne państwo niedługo zacznie nam do łóżek zaglądać. Im "bardziej" będziemy w Unii, tym więcej sensownych ustaw nie będzie mogło ujrzeć światła dziennego z uwagi na niezgodność z prawem unijnym.
Janusz Bajcer napisał(a):Wybory
Wniosek z Twojej wypowiedzi taki, że 50 % ludzi chce głosować na tych co kłamią pięknie, a 20 % na tych co kłamią brzydko.
W takim razie powiedz kto nie kłamie i ma kogo głosować :?:
Można też nie głosować, ale to nie jest żadne wyjście z sytuacji.

Kiedyś rozmawiałem z pewnym traktorzystą. Było to przed jakimiś wyborami, zagadnąłem go więc, na kogo chce głosować. Powiedział mi tak: "panie, ja się na tym nie znam. Skąd mogę wiedzieć, kto lepszy, a kto gorszy. Nie chodzę na wybory, żeby czegoś nie zepsuć".
To był mądry człowiek.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.03.2009 12:03

Janusz Bajcer napisał(a):
JacYamaha napisał(a):

Prawnego obowiązku nie ma, jest tylko obywatelski.

No i tu widzę to troszkę inaczej - bo prawa każdy ma i ich broni a obowiązki to już tak jakoś przy okazji....
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 24.03.2009 12:23

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 14:28

Janusz Bajcer napisał(a): Pozostaje otwarte pytania Jacka, czemu Ci co tak bardzo narzekają na władzę - i wiedzą co i jak należy zmienić, nie chcą uczestniczyć w tej władzy

he he bo jak byłem młody to byłem głupi i nie wiedziałem że taaaaka kasa z tego jest, a teraz....patrzę na pesel i sorry za późno już na karierę .... :wink:, a zresztą ja tak bardzo nie narzekam..wydaje mi się, bo co mi to da....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone