Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 18:37

Janusz Bajcer napisał(a):W tym się zgadzamy :lol: tylko ja dalej pytam Ciebie jak to zrobić :?: :lol:

no tak ...Janusz nas wysonduje po cichu na forum a potem jak pójdzie w politykę to będzie miał gotowe plany działania...he he he :wink: :wink: takie buty...... 8O
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.03.2009 18:42

A ja proponuję zabrać bogatym i dać biednym!!!

i umówić się na piwo!

:P 8) :P
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 18:43

Janusz Bajcer napisał(a):Zebiku, Janie - w żadnym z tych krajów, które podajecie jako przykład nie było przez 45 lat socjalizmu czyli tzw. komuny oraz kurateli "Wielkiego Brata" ze wschodu, więc nie da się tych przykładów zestawić z Polską.

Były kiedyś takie czasy, w których nauczano ekonomii politycznej socjalizmu i kapitalizmu. Nie muszę dodawać, że ta pierwsza była ważniejsza :lol: Teraz też są różne spojrzenia na ekonomię: jedni wyznają Keynesa, inni Friedmana. Ale nie mam żadnych wątpliwości, że prawa ekonomiczne działają zawsze tak samo - cudów nie ma. W Twoim twierdzeniu, że Polski i np Szwecji nie można porównywać biorąc za kryteria możliwości rozwoju gospodarczego zawarta jest sugestia, że prawa ekonomiczne tu i tam działają jakoś inaczej. Przecież żadne 50, lub 100 lat komuny, czy innej okupacji nie ma tu nic do rzeczy. Inny może być tylko pułap, z którego się startuje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 18:55

lubelski napisał(a):
zebik napisał(a):
1. Likwidujemy Zus odpowiednią ustawą.
2. Składki oddajemy ludziom według tego co wpłacili.

8O 8O 8O 8O toż to koniec państwa polskiego, zaraz po tym ogłoszenie bankructwa narodowego :wink:

Dopiero Lubelski byś miał dobrobyt jakbyś polikwidował:

1. ZUS
2. KRUS
3. RUP, PUP, WUP
4. NFZ
5. ARR
6. AMiRR
itd. itd itd

i pieniądze celowo przeznaczał na podobne cele ale za pomocą prywatnych przedsiębiorstw gdzie każdy grosz się liczy i ogląda go się trzy razy zanim się go wyda.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 18:58

lubelski napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):W tym się zgadzamy :lol: tylko ja dalej pytam Ciebie jak to zrobić :?: :lol:

no tak ...Janusz nas wysonduje po cichu na forum a potem jak pójdzie w politykę to będzie miał gotowe plany działania...he he he :wink: :wink: takie buty...... 8O

Platforma ma inne cele w rządzeniu a Janusz jest w nich zakochany po uszy więc nic mu po naszych podpowiedziach.

Jachu to był żart oczywiście więc nie "bierz do bani"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 18:59

zebik napisał(a):Janusz jak ty żyjesz na tym świecie, że pytasz o takie proste rzeczy.
3. Majątek po ZUS (a jest tego trochę) przekazujemy za symboliczną złotówkę firmom ubezpieczeniowym prywatnym i w zamian za darowiznę zobowiązujemy do różnych rzeczy na korzyść skarbu państwa (tu inwencja twórcza tworzących ustawę).
4. Ludzie pracujący w ZUS z automatu przechodzą do pracy w prywatnych ubezpieczalniach, ale pracodawca będzie miał prawo weryfikować stanowiska (kupa jest w tych instytucjach kierowników, naczelników i innych rządzących).
5. Ludzie mają wybór albo się ubezpieczają i potem mają skąd pobierać emeryturę, albo nie i zdychają z głodu ale to już indywidualny wybór.
6. Gwarantuję, że wszyscy by przeszli do nowego funduszu.

Skoro to takie proste, to ciekawe dlaczego nikt na to nie wpadł i nie przeprowadził od 1989 roku.

No dobrze, załóżmy że zostajesz posłem (wybierz sobie opcję) i przekonaj do tego pomysłu 231 posłów, aby zagłosowali za odpowiednią ustawą oraz prezydenta , aby tego nie zawetował.

Na chwile obecną pomysł można potraktować jako całkowita utopię.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 19:02

janniko napisał(a):A ja proponuję zabrać bogatym i dać biednym!!!

i umówić się na piwo!

:P 8) :P

Janniko - nowy kandydat na Janosika (Jannosika) :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:04

Janusz Bajcer napisał(a):
zebik napisał(a):Janusz jak ty żyjesz na tym świecie, że pytasz o takie proste rzeczy.
3. Majątek po ZUS (a jest tego trochę) przekazujemy za symboliczną złotówkę firmom ubezpieczeniowym prywatnym i w zamian za darowiznę zobowiązujemy do różnych rzeczy na korzyść skarbu państwa (tu inwencja twórcza tworzących ustawę).
4. Ludzie pracujący w ZUS z automatu przechodzą do pracy w prywatnych ubezpieczalniach, ale pracodawca będzie miał prawo weryfikować stanowiska (kupa jest w tych instytucjach kierowników, naczelników i innych rządzących).
5. Ludzie mają wybór albo się ubezpieczają i potem mają skąd pobierać emeryturę, albo nie i zdychają z głodu ale to już indywidualny wybór.
6. Gwarantuję, że wszyscy by przeszli do nowego funduszu.

Skoro to takie proste, to ciekawe dlaczego nikt na to nie wpadł i nie przeprowadził od 1989 roku.

No dobrze, załóżmy że zostajesz posłem (wybierz sobie opcję) i przekonaj do tego pomysłu 231 posłów, aby zagłosowali za odpowiednią ustawą oraz prezydenta , aby tego nie zawetował.

Janusz ile masz lat podejrzewam, że trochę więc nie bądź naiwny, a komu to jest na rękę, a kto będzie chciał to zrobić. To jest klika tysięcy stanowisk partyjnych dla działaczy w terenie. Prezes ZUS z platformy w Warszawie, a w oddziale w Nowym Sączu to niby skąd jest albo z PSL albo z PO. Tak jest ze wszystkimi. PO obiecywała odchudzenie administracji rządowej, a w tej chwili jest najbardziej rozbuchana ze wszystkich które były. Marzenia o lepszym jutrze są płonne jeśli będą rządzili socjaliści z PO, PIS, PSL, SLD i innych takich paryjek. Jak w latach 20 w Polsce było źle to Piłsudski miał jednego konia i jeden mundurek i w tym śmigał - ale to był wódz co rządził, a nie latał za piłką i robił wycieczki do Peru dla całej swojej świty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:08

Janusz Bajcer napisał(a):No dobrze, załóżmy że zostajesz posłem (wybierz sobie opcję) i przekonaj do tego pomysłu 231 posłów, aby zagłosowali za odpowiednią ustawą oraz prezydenta , aby tego nie zawetował.

Janusz posłem nigdy nie będę bo się nigdy nie skurwię, żeby do darmozjadów zapisać. Oczywiście mógłbym gdzieś należeć i latać z rozwianymi włosami jak Palikot i pierd..lić od rzeczy raz o Kaczyńskich, a raz o eutanazji tak żeby było śmiesznie, ale kundlem nie byłem i się nie skundle, a to że nikt nie dokona zmian wiem o kilku lat choć sporo jestem młodszy od ciebie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:12

zebik napisał(a):
Dopiero Lubelski byś miał dobrobyt jakbyś polikwidował:

1. ZUS

32 lata pracy mam za sobą, jaka była wartość mojej składki wpłaconej do ZUS-u przez tyle lat???? ale kwota byłaby ogromna. Razy ileś tam milionów ludzi...he he żarty sobie robisz z tym oddawaniem od instytucji która bierze kredyt na wypłatę świadczeń.... Owszem w nieruchomościach (czytaj -nowe pałace, zwane biurowcami) to pewien kapitał ma..ale to kropla w morzu by była....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:14

Janniko - nowy kandydat na Janosika (Jannosika) [/quote]
ale swój chłop bo chce piwo postawić..Janniko mordo Ty nasza..... :wink: :wink: cytowanie mi się ....... :oops:
Ostatnio edytowano 24.03.2009 19:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 19:15

jan_s1 napisał(a): Przecież żadne 50, lub 100 lat komuny, czy innej okupacji nie ma tu nic do rzeczy. Inny może być tylko pułap, z którego się startuje.

Ja się przychylam do tych opinii, że 50 lat komuny niestety na znaczenie, do dziś znajdziesz ludzi , którzy mówią "komuno wróć".
Niestety ten okres skutecznie zatrzymał rozwój własności prywatnej, nawet producent kwiatów i sałaty był wyśmiewany i nazywany pogardliwie "badylarzem" oraz traktowany był jako symbol kapitalisty i wyzyskiwacza.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 19:15

jan_s1 napisał(a):Nie będę Cię wypytywał o te plusy ujemne, bo nie wiem, czy byłoby Ci łatwo na to odpowiedzieć, ale rozumiem, że w chwili obecnej i w najbliższej perspektywie widzisz satysfakcjonującą ilość plusów dodatnich?

Z plusów ujemnych wymienię brak zgody na przynależność do UE i na wspólną walutę, a z plusów dodatnich to obniżka podatków, ale to akurat nie oni jedni proponują.

Zakładam, że nie czytałeś programu UPR - i całkiem słusznie, bo niby dlaczego miałbyś czytać coś, co Cię nie interesuje? :lol:
Tytułem sprostowania napiszę tylko, że brak zgody na przynależność do UE wynikał wyłącznie z obawy o kierunek, w jakim podąża Unia, tzn superpaństwo z Traktatem Reformującym, Kartą Praw i wszystkimi tego dalszymi konsekwencjami. Wizerunek Unii lansowany przez Vaclava Klausa był i jest jak najbardziej do przyjęcia.
A podatki? No cóż, rzeczywiście wszystkie partie w swoich programach piszą, że będą dążyć do obniżenia podatków. Takiej obietnicy dość łatwo nie dotrzymać. Ale gdy w jakimś programie znajdzie się wyraźna deklaracja o ustanowieniu podatku liniowego w wysokości 12%, to brzmi to jakby nieco bardziej wiarygodnie. Nie uważasz?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 19:21

Brawo zebik - tak trzymać!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 19:25

Janusz Bajcer napisał(a):Janniko - nowy kandydat na Janosika (Jannosika)

lubelski napisał(a):ale swój chłop bo chce piwo postawić..Janniko mordo Ty nasza..... :wink: :wink: cytowanie mi się ....... :oops:

Ja wyczytałem, że Janniko chce się umówić na piwo a nie postawić :wink: :lol:
Ale rozumiem, że postawią ci biedni, co się wzbogacili kosztem bogatych. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone