Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 23.03.2009 20:29

lubelski napisał(a):dziwię się ze jacky6 się dziwi... ciekawie by wyglądała sonda wśród młodzieży :na jaki film pójdziesz do kina?? :Katyń czy Rambo któryśtam...... W ubiegłym roku pokazywano sondę przeprowadzoną na ulicach Warszawy , z czym kojarzy ci się data 1 sierpnia....wyniki porażające niestety...i smutne.

ja się nie dziwię, ja to wskazuję palcem i głośno artykułuję !!

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 20:31

Janusz Bajcer napisał(a):Król regent pisze fajne fraszki :wink: :lol:

nie pobije jednak króla polskiej fraszki..pamiętam jedną której autorstwo jest jemu przypisywane...
"Śniło mi się ....
żem wóz...
lecz sen..mara broi
budzę się..wozu nie ma
jeno dyszel stoi"
to tak do śmiechu... :wink: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2009 20:36

jacky6 napisał(a):
lubelski napisał(a):dziwię się ze jacky6 się dziwi... ciekawie by wyglądała sonda wśród młodzieży :na jaki film pójdziesz do kina?? :Katyń czy Rambo któryśtam...... W ubiegłym roku pokazywano sondę przeprowadzoną na ulicach Warszawy , z czym kojarzy ci się data 1 sierpnia....wyniki porażające niestety...i smutne.

ja się nie dziwię, ja to wskazuję palcem i głośno artykułuję !!

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Ja się też nie dziwię, tylko wychowanie młodzieży, to to akurat nie rola Rządu i Sejmu, lecz w pierwszej kolejności Rodziców, a w drugiej Szkoły.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 20:52

Janusz Bajcer napisał(a):
Ja się też nie dziwię, tylko wychowanie młodzieży, to to akurat nie rola Rządu i Sejmu, lecz w pierwszej kolejności Rodziców, a w drugiej Szkoły.

nie do końca się z Tobą Janusz zgodzę.....
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 23.03.2009 21:37

lubelski napisał(a):

jeśli nawet wychowanie w szkole jest na drugim miejscu to jednak na coś nasze podatki idą, kiedyś w przypadku moich dzieci na nie właśnie, teraz na wnuki...
....
gdzieś wyczytałem wypowiedź dobrego pedagoga, że podczas lekcji realizował zawsze 3 cele - poznawczy, kształcący i wychowawczy...
===
słynne pytanie za 3 eurocenty bite w polskiej mennicy - JAKIE CELE REALIZUJE TERAZ POLSKA SZKOŁA ? - głównie mam na myśli przeważające szkolnictwo państwowe, czy też publiczne jak je tam zwią ...

:( :(
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.03.2009 21:43

taaa Bajer od razu 10 odpowiedzi , a niebieski z 3 ,lubelski niepotrzebnie się zaplątał w to wszystko pomiędzy :D
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 23.03.2009 21:46

ktoś puścił bąka, trzeba przewietrzyć...

:cry: :( :roll: :roll: :lol: :P :P
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.03.2009 21:50

jacky6 napisał(a):

ktoś puścił bąka, trzeba przewietrzyć...

:cry: :( :roll: :roll: :lol: :P :P

taaa smrodzisz tu na niebiesko od pewnego czasu :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 22:40

Oj kolego Janusz a ty byś chciał gotowej recepty na wszystko. Niestety tak nie jest. Podałem ci link do opisu monarchii konstytucyjnej na zasadzie zgryźliwości bo napisałeś, że nie wiesz co to jest. Nie jestem ekspertem od wprowadzania systemów ale mogę ci powiedzieć, że:
- Krus czy Zus powinno się zlikwidować, a obywatel winien się ubezpieczać gdzie chce albo wcale jeśli mu się tak podoba,
- dotacje od unii to bajka - więcej wpłacamy rocznie do unii niż od niej otrzymamy,

Dywagacje o monarchii
- nie ma znaczenia czy ten kto będzie rządził, będzie królem, czy jak go tam nie nazwiemy,
- w monarchii nie istnieje parlament jako taki, istnieją rady koronne, których członkowie są dziedziczni lub powoływani przez monarchę,
- w oczywisty sposób monarchia jest lepsza od demokracji - w monarchii - monarcha mianuje człowieka od siebie mądrzejszego, w demokracji głupszego dlaczego - bo mądrzejszy może go obalić i zabrać rządy (patrz wywalenie ostatnich mądrzejszych przez Jarka K. z Pisu),
- monarchia przyjdzie niedługo sama gdyż z roku na rok jest coraz gorzej i głupiej.
Ostatnio edytowano 23.03.2009 22:58 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2009 22:41

lubelski napisał(a):

Mo nieśmiało zapytać w którym miejscu brak zgody :wink: :?:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 22:54

Co do Platformy Obywatelskiej to powiem ci drogi Januszu, że nie ma między nimi żadnej różnicy. To jest to samo tylko, w zależności od danej sytuacji mówią od tej samej sprawie w różny sposób. Nie chcę przytaczać przykładów bo to jest "oczywista oczywistość". Platforma ma tę przewagę nad Pisem, że Tusk pięknie kłamie, a Kaczyński nie i dlatego PO ma 50% poparcia, a Pis 20%.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 23:02

jan_s1 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Kolego zebiku - wszytko to wyczytałem, tylko skoro uważasz monarchię konstytucyjną za ustrój dobry dla Polski, to powiedz jak go wprowadzić w życie. No i skoro monarchia , to kto na króla.

Kolega zebik pozwoli, mam nadzieję, że się wtrącę :lol:
Najlepsze rozwiązanie i możliwość jego wprowadzenia to są najczęściej dwie różne sprawy. Np najlepszym rozwiązaniem byłoby odchudzenie Sejmu - gdyby panów posłów zostało 120, Sejm działałby na pewno sprawniej (nie mówię już o kosztach, bo to w sumie dość groszowe sprawy). Ale to oznaczałoby, że 240 posłów musiałoby poszukać innego zajęcia. 240 głosów to jest niewątpliwa większość i nie ma co liczyć na to, że nagle większość zacznie piłować gałąź, na której siedzi, tym bardziej, że nie tylko siedzi ale i spija miód i konfitury. Było tam gdzieś wcześniej o honorze, ale to już jest niestety anachronizm. Rozwiązań, które są najlepsze, lub bardzo dobre jest cała kopa, ale wprowadzić ich w życie nijak się nie da. :(

Janku - nawet jak w sejmie zostawisz 15 posłów to jeden będzie chciał pozostałymi 14 -stoma rządzić i będzie to samo. TU nie chodzi o zmniejszanie tego co jest tylko o całkowitą zmianę tego. Monarchia takie problemy rozwiązuje. Czysto teoretycznie, że wśród 15 posłów nowego sejmu jest 7 posłów PO i 8 PIS. Resztę co by się tam działo dopowiedz sobie sam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 23:07

jacky6 napisał(a):
zebik napisał(a):Poza tym Januszu co to za ustrój w którym producent ziemniaków otrzymuje za swój wytwór dotacje, subwencje czy inne takie tam pieniądze, a np.: producent mydła, telewizorów czy spinek do włosów nie dostaje ani złotówki. Producent ziemniaków płaci Krus o wiele tańszy niż pozostali producenci płacąc ZUS. Mógłbym tak wyliczać godzinami. W monarchii takie rzeczy się nie zdarzały i nie zdarzają. Po prostu dany władca do głupot nie dopuszcza.

dopiszę tylko do tego postu małe uzupełnienie...
=
otóż bardzo wielu producentów spinek do włosów i tak zwanych prowadzących działalność gospodarczą ( rozwózka przyczepą traktorową węgla, gruzu et cetera ) płaci składkę KRUS, bo jest posiadaczem kilku "morgów" ( puszczonych sąsiadowi w leasing )...
jako premię zbierają jeszcze dopłatę z UE...

==
i to jest ten Pawlakowy elektorat...
jak generał ogniowych sikaczek odpuści temat - w remizach pozostaną tylko wspomnienia i sztandary byłego ZSL...
:wink: :wink: :roll: :roll:

A po co krusy zusy i inne pierdu pierdu pseudoubepiecznia. Moja babcia całe życie płaciła i ma 800 zł emerytury. Gdyby te pieniądze za 30 lat pracy płaciła sama do prywatnego funduszu miałaby 2500 tyś. Unia europejska to banda naciągaczy. Porobili rady, parlamenty, komisje, podkomisje i inne instytucje, które np. wymyśliły, że banan aby mógł być sprzedawany w krajach unii musi mieć odpowiednie wygięcie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2009 23:18

Zebiku.

KRUS, ZUS
Powtórzę jeszcze raz jakie jest moje zdanie w tej sprawie - Krus czy Zus może być zlikwidowane tylko w przypadku, jeśli partia, która będzie chciała to zrobić zdobędzie 50 % głosów + plus jeden.

Dywagacje o monarchii
Dywagujesz o monarchii absolutnej, nie konstytucyjnej.
Pokaż mi kraj w Europie , gdzie mają króla i król rządzi :?:

Unia Europejska
Jesteśmy za małym i za biednym krajem, aby pozostawać poza jej strukturami. Aż ciśnie się pytanie, jeśli nie Unia , to co ?
Pytanie kolejne z tym związane - przyjmować euro czy nie i kto ma o tym decydować.

Wybory
Wniosek z Twojej wypowiedzi taki, że 50 % ludzi chce głosować na tych co kłamią pięknie, a 20 % na tych co kłamią brzydko.
W takim razie powiedz kto nie kłamie i ma kogo głosować :?:
Można też nie głosować, ale to nie jest żadne wyjście z sytuacji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2009 23:31

zebik napisał(a):A po co krusy zusy i inne pierdu pierdu pseudoubepiecznia. Moja babcia całe życie płaciła i ma 800 zł emerytury. Gdyby te pieniądze za 30 lat pracy płaciła sama do prywatnego funduszu miałaby 2500 tyś.

A możesz mi powiedzieć czy Twoja Babcia (i moja 87-letnia Mama) miała możliwość w czasach PRL wpłacać pieniądze na emeryturę do prywatnych funduszy. :?:
Przecież to nie wina rządów Kaczyńskiego i Tuska, że takich funduszy nie było.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone