Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.03.2009 14:37

lubelski napisał(a):...patrzę na pesel i sorry za późno już na karierę .... :wink:, a zresztą ja tak bardzo nie narzekam..wydaje mi się, bo co mi to da....

Andrzej ale Ty samolub jesteś - pomyśl o rodzinie :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 14:40

jan_s1 napisał(a):Kiedyś rozmawiałem z pewnym traktorzystą. Było to przed jakimiś wyborami, zagadnąłem go więc, na kogo chce głosować. Powiedział mi tak: "panie, ja się na tym nie znam. Skąd mogę wiedzieć, kto lepszy, a kto gorszy. Nie chodzę na wybory, żeby czegoś nie zepsuć".
To był mądry człowiek.

Ja pozwolę sobie zostać "mądrym inaczej" i chodzę na wybory, aby czegoś nie zepsuć :lol:

Na partię Pana JKM nie zagłosuję, bo w jego programie jak dla mnie, tzw. plusów ujemnych jest więcej niż plusów dodatnich.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.03.2009 14:49

Cytatem go:
"Nie pytaj, co kraj może zrobić dla ciebie, pytaj, co ty możesz zrobić dla kraju!"
"Ojczyzna to wielki zbiorowy obowiązek"
Tak więc do pracy, do urn, do domu... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 14:58

jan_s1 napisał(a):Łatwo sprawdzić, co robiły biedne kraje (wielkość jest tu mało istotna), żeby stanąć na nogi, a nawet stać się bogatymi. Jest tylko jedna recepta : kapitalizm (wolny rynek, niskie podatki, proste przepisy, mało państwa).

Czy możesz wymienić jakie to państwa, na których mamy się wzorować :?:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 15:08

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Kiedyś rozmawiałem z pewnym traktorzystą. Było to przed jakimiś wyborami, zagadnąłem go więc, na kogo chce głosować. Powiedział mi tak: "panie, ja się na tym nie znam. Skąd mogę wiedzieć, kto lepszy, a kto gorszy. Nie chodzę na wybory, żeby czegoś nie zepsuć".
To był mądry człowiek.

Ja pozwolę sobie zostać "mądrym inaczej" i chodzę na wybory, aby czegoś nie zepsuć :lol:

Na partię Pana JKM nie zagłosuję, bo w jego programie jak dla mnie, tzw. plusów ujemnych jest więcej niż plusów dodatnich.

Skoro robisz wszystko, żeby czegoś nie zepsuć, to kto w takim razie na okrągło robi Ci na złość i wszystko psuje?
Nie będę Cię wypytywał o te plusy ujemne, bo nie wiem, czy byłoby Ci łatwo na to odpowiedzieć, ale rozumiem, że w chwili obecnej i w najbliższej perspektywie widzisz satysfakcjonującą ilość plusów dodatnich?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 15:10

jan_s1 napisał(a):Łatwo sprawdzić, co robiły biedne kraje (wielkość jest tu mało istotna), żeby stanąć na nogi, a nawet stać się bogatymi. Jest tylko jedna recepta : kapitalizm (wolny rynek, niskie podatki, proste przepisy, mało państwa).

Żebyś Janusz nie pomyślał, że cie atakuję ale zauważyłem jedną prawidłowość w twoich wypowiedziach po pierwsze wtedy kiedy ktoś pisze, że ma pomysł na ulepszenie danej rzeczywistości zaczynasz dopytywać, "a jak to ma być zrobione, a z kim, a dlaczego" itp. Natomiast twoje wypowiedzi są proste i oczywiste (głosuję bo to mój obowiązek, na kogo mam głosować przecież nie ma lepszych, trzeba być odpowiedzialnym i komuś powierzyć władzę). Z takim myśleniem o rzeczywistości w prosty sposób nie można się zgodzić. Bo to jest właśnie przyzwalanie na to szambo, które teraz się dzieje. Napisałeś, że zagłosujesz na dwóch przedstawicieli PO w wyborach do PE (PO jest w PE od 5 lat nie słyszałem poza Buzkiem i czasami Lewandowskim jakiś sensownych wypowiedzi polityków PO). W moim okręgu wyborczym startuje z PO np.: rajdowiec K. Hołowczyc (dobra kandydatura do PE - szybciej chłopaki z Warmii do Strasburga dojadą i nic poza tym) Nikt nie neguje twojej miłości do PO, ale nie zadawaj każdemu w każdej sprawie pytania retorycznego, na zasadzie a jak to czy tamto zrobić bo to jest dyskusja szarych ludzi, a nie legislatorów sejmowych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 15:12

Hiszpania.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2009 16:01

Wszystkie państwa bogate (jakie to proste, prawda?) :lol:
Jednak w każdym przypadku może to być inny czas, uwarunkowania itp.
Zadałeś cholernie ważne pytanie. Żeby nie pisać elaboratu - tylko dwa symptomatyczne przykłady.
Stany Zjednoczone. To jest klasyka - wiadomo, jak kapitalizm uczynił to państwo potężnym. Trzeba tylko zauważyć, że proces ten przebiegał głownie w wieku XIX i w pierwszych latach wieku XX. Potem to już była tylko siła rozpędu dobrze funkcjonującej maszyny, której tryby poruszały się coraz wolniej. A diagnozy lewicowej propagandy dotyczące krwawego wilczego kapitalizmu trzeba chyba przyjmować z wielką dozą sceptycyzmu , bo jaki jest koń, każdy widzi.
Szwecja. Tu sytuacja wygląda nieco inaczej. Wybrałem Szwecję celowo, bo tam przecież prawie na okrągło rządziła lewica. Ale przez długi czas hasła socjalistyczne funkcjonowały w sferze werbalnej, a gospodarka rządziła się zgodnie z najlepszymi regułami wolnego rynku. Różne lewicowe fanaberie zaczęły się , jak Szwecja już była bardzo bogatym krajem. A jak ktoś jest bogaty, to i stać go na fanaberie.
Ostatnia uwaga - to nie muszą być przykłady dotyczące państw. Wystarczy sobie przypomnieć, co dla swoich narodów zrobili R.Reagan, lub M.Thatcher i jakie przy tym stosowali metody.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.03.2009 16:47

Hiszpania i Szwecja :!: No proszę ... :D Trzeba jednak szybko szukać polskiego Pana Zapatero :wink: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 16:47

Zebiku, Janie - w żadnym z tych krajów, które podajecie jako przykład nie było przez 45 lat socjalizmu czyli tzw. komuny oraz kurateli "Wielkiego Brata" ze wschodu, więc nie da się tych przykładów zestawić z Polską.

Zebiku - przecież Ty stwierdzasz kategorycznie, że KRUS, ZUS należy zlikwidować, więc nie dziw się, że pytam Ciebie jak to należy to zrobić.
Zapytać przecież mogę, czy coś w tym złego :?:

Co do głosowania, nikogo nie namawiam aby głosował tak jak ja, może głosować na różne partie, może też zostać w dniu głosowania w domu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 17:03

jan_s1 napisał(a):Nie będę Cię wypytywał o te plusy ujemne, bo nie wiem, czy byłoby Ci łatwo na to odpowiedzieć, ale rozumiem, że w chwili obecnej i w najbliższej perspektywie widzisz satysfakcjonującą ilość plusów dodatnich?

Z plusów ujemnych wymienię brak zgody na przynależność do UE i na wspólną walutę, a z plusów dodatnich to obniżka podatków, ale to akurat nie oni jedni proponują.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 17:06

Janusz Bajcer napisał(a):Zebiku - przecież Ty stwierdzasz kategorycznie, że KRUS, ZUS należy zlikwidować

Zlikwidować i dać wybór do jakiego prywatnego funduszu emerytalnego obywatel chce wpłacać kasę albo jeśli nie chce to do żadnego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 17:51

zebik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Zebiku - przecież Ty stwierdzasz kategorycznie, że KRUS, ZUS należy zlikwidować

Zlikwidować i dać wybór do jakiego prywatnego funduszu emerytalnego obywatel chce wpłacać kasę albo jeśli nie chce to do żadnego.

W tym się zgadzamy :lol: tylko ja dalej pytam Ciebie jak to zrobić :?: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 18:16

zebik napisał(a):

W tym się zgadzamy :lol: tylko ja dalej pytam Ciebie jak to zrobić :?: :lol:

Janusz jak ty żyjesz na tym świecie, że pytasz o takie proste rzeczy.
1. Likwidujemy Zus odpowiednią ustawą.
2. Składki oddajemy ludziom według tego co wpłacili.
3. Majątek po ZUS (a jest tego trochę) przekazujemy za symboliczną złotówkę firmom ubezpieczeniowym prywatnym i w zamian za darowiznę zobowiązujemy do różnych rzeczy na korzyść skarbu państwa (tu inwencja twórcza tworzących ustawę).
4. Ludzie pracujący w ZUS z automatu przechodzą do pracy w prywatnych ubezpieczalniach, ale pracodawca będzie miał prawo weryfikować stanowiska (kupa jest w tych instytucjach kierowników, naczelników i innych rządzących).
5. Ludzie mają wybór albo się ubezpieczają i potem mają skąd pobierać emeryturę, albo nie i zdychają z głodu ale to już indywidualny wybór.
6. Gwarantuję, że wszyscy by przeszli do nowego funduszu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 18:33

zebik napisał(a):
1. Likwidujemy Zus odpowiednią ustawą.
2. Składki oddajemy ludziom według tego co wpłacili.

8O 8O 8O 8O toż to koniec państwa polskiego, zaraz po tym ogłoszenie bankructwa narodowego :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone