Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:27

lubelski napisał(a):
zebik napisał(a):
Dopiero Lubelski byś miał dobrobyt jakbyś polikwidował:

1. ZUS

32 lata pracy mam za sobą, jaka była wartość mojej składki wpłaconej do ZUS-u przez tyle lat???? ale kwota byłaby ogromna. Razy ileś tam milionów ludzi...he he żarty sobie robisz z tym oddawaniem od instytucji która bierze kredyt na wypłatę świadczeń.... Owszem w nieruchomościach (czytaj -nowe pałace, zwane biurowcami) to pewien kapitał ma..ale to kropla w morzu by była....

Lubelski płacisz 32 lata pieniądze do instytucji, która nigdy tych pieniędzy nie rewaloryzowała. Gdybyś tę kasę za 32 lata wpłacał do np. Alianz albo inne firmy Commercial Union to po rewaloryzacji miałbyś ze 2 razy większą emeryturę niż będziesz miał z Zusu. I to jest właśnie kapitalizm i ekonomia.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:31

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a): Przecież żadne 50, lub 100 lat komuny, czy innej okupacji nie ma tu nic do rzeczy. Inny może być tylko pułap, z którego się startuje.

Ja się przychylam do tych opinii, że 50 lat komuny niestety na znaczenie, do dziś znajdziesz ludzi , którzy mówią "komuno wróć".
Niestety ten okres skutecznie zatrzymał rozwój własności prywatnej, nawet producent kwiatów i sałaty był wyśmiewany i nazywany pogardliwie "badylarzem" oraz traktowany był jako symbol kapitalisty i wyzyskiwacza.

Janusz ale dzisiejsi politycy to komuniście różniący się tylko od tych z przed 1989 r. że ludzi nie mordują inne zasady są podobne lub takie same. Zrób sobie porównanie. Po co panowie Misiak, Palikot i inni poszli do PO, ano po to, żeby będąc u władzy pilnować swoich interesów. Jak się ma kumpla ministra czy premiera to łatwiej o swoje dbać.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:33

..no postawić pierwszą kolejkę..... :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:39

zebik napisał(a):Lubelski płacisz 32 lata pieniądze do instytucji, która nigdy tych pieniędzy nie rewaloryzowała.

doskonale Cie rozumiem , tylko pisałeś o oddaniu kasy wszystkim przez tę instytucje.... . Wystarczy że mi PKO "zrewaloryzowało" wpłacone na książeczkę mieszkaniową w 1977 roku kwotę która dziś wynosi 5,50 a wtedy gdy była wpłacana to kupa kasy była..... :wink: :twisted:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 19:40

zebik napisał(a):Janusz posłem nigdy nie będę bo się nigdy nie skurwię, żeby do darmozjadów zapisać. Oczywiście mógłbym gdzieś należeć i latać z rozwianymi włosami jak Palikot i pierd..lić od rzeczy raz o Kaczyńskich, a raz o eutanazji tak żeby było śmiesznie, ale kundlem nie byłem i się nie skundle, a to że nikt nie dokona zmian wiem o kilku lat choć sporo jestem młodszy od ciebie.

Skoro zakładasz, że bycie posłem (lub radnym) za coś złego i każdy z nich oraz wszystkie partie i ich członkowie to jednakowa banda, a ich wyborcy są prze nich otumanieni, to nie mamy o czym dyskutować.

Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że skoro np. jeden lekarz, nauczyciel, sędzia jest zły, to znaczy cała reszta również.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:50

lubelski napisał(a):
zebik napisał(a):Lubelski płacisz 32 lata pieniądze do instytucji, która nigdy tych pieniędzy nie rewaloryzowała.

doskonale Cie rozumiem , tylko pisałeś o oddaniu kasy wszystkim przez tę instytucje.... . Wystarczy że mi PKO "zrewaloryzowało" wpłacone na książeczkę mieszkaniową w 1977 roku kwotę która dziś wynosi 5,50 a wtedy gdy była wpłacana to kupa kasy była..... :wink: :twisted:

Oczywiście tylko, że po rewaloryzacji, której teraz nie ma.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 19:53

zebik napisał(a):Janusz ale dzisiejsi politycy to komuniście różniący się tylko od tych z przed 1989 r. że ludzi nie mordują inne zasady są podobne lub takie same.

Jak wszyscy dzisiejszy politycy wg Ciebie to komuniści, tylko nie morduję ludzi jak przed 1989 roku, to teraz już naprawdę szkoda naszej polemiki.
Ja nie przyjmę nigdy tego pewnika za swój, a Ty sobie pozostań ze swoją oceną, bo masz do niej prawo, tak jak ja do swojej.

PS Urodziłem się w 1951 roku (to tak dla informacji, bo pytałeś)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 19:56

zebik napisał(a):Janusz posłem nigdy nie będę bo się nigdy nie skurwię, żeby do darmozjadów zapisać. Oczywiście mógłbym gdzieś należeć i latać z rozwianymi włosami jak Palikot i pierd..lić od rzeczy raz o Kaczyńskich, a raz o eutanazji tak żeby było śmiesznie, ale kundlem nie byłem i się nie skundle, a to że nikt nie dokona zmian wiem o kilku lat choć sporo jestem młodszy od ciebie.

Skoro zakładasz, że bycie posłem (lub radnym) za coś złego i każdy z nich oraz wszystkie partie i ich członkowie to jednakowa banda, a ich wyborcy są prze nich otumanieni, to nie mamy o czym dyskutować.

Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że skoro np. jeden lekarz, nauczyciel, sędzia jest zły, to znaczy cała reszta również.

Bycie posłem samo w sobie nie jest złe, jednak aby być posłem należy gdzieś należeć ( i oto m chodziło) względnie tak się podłasić aby cię na listy wyborcze wciągnęli, bo jaki wiesz ordynacja wyborcza nie rejestruje singli tylko listy partyjne. (Nic nie pisałem o radnych ich na razie nie mieszajmy do rozmowy). Następnie jak masz na liście jedynkę (jesteś wierny temu kto listy ustala) dostajesz się do sejmu i zostajesz wtedy - ministrem infrastruktury - choć nie masz zielonego pojęcia o drogach, ministrem sprawiedliwości choć masz full długów za granicą, wicepremierem choć wszystkim dookoła pozałatwiałeś co się działo. Ale nie daj Boże powiedz coś co będzie przeciw prezesowi twojej partii - qrwa lecisz na ryj i zgnoją cię jak psa.

Właśnie Janusz chyba nie mamy o czym rozmawiać.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 20:00

zebik napisał(a):Janusz ale dzisiejsi politycy to komuniście różniący się tylko od tych z przed 1989 r. że ludzi nie mordują inne zasady są podobne lub takie same.

Jak wszyscy dzisiejszy politycy wg Ciebie to komuniści, tylko nie morduję ludzi jak przed 1989 roku, to teraz już naprawdę szkoda naszej polemiki.
Ja nie przyjmę nigdy tego pewnika za swój, a Ty sobie pozostań ze swoją oceną, bo masz do niej prawo, tak jak ja do swojej.

Socjaliści komuniści marksiści jeden grzyb jak ich nazwiesz poglądy mają lewicowe, a spierają się nie o nie tylko o stołki.

TUSK- rządził Polską będąc w KLD w latach 90. Potem rządził Polską będąc w UW w latach 1997-2001. Teraz rządzi znowu więc nie mów mi, że on coś nowego wniesie, chyba że większy zaciąg ciermiężników.

Janusz nie mam zamiaru przekonywa cię do swoich poglądów bo nie taka jest moja rola. Słusznie zauważyłeś, że pewnie pozostaniemy przy swoich co z resztą z wielką powagą szanuję, a jednocześnie się dziwię. Co do lekarzy i reszty którą wymieniłeś to na temat ich przykładania się do pewnych obowiązków możemy podyskutować w oddzielnym temacie, a byłoby o czym.

Ps - na 460 posłów na palcach jednej no góra dwóch rąk policzysz takich co są bez zarzutu (bo nowi) reszta do wybrakowania.
Ostatnio edytowano 24.03.2009 20:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2009 20:02

Skoro urodziłeś się w 1951r. to już z autopsji wiesz, że można było zrobić coś w Polsce porządnie, a nie tylko zmieniać partię jak sondaże spadały.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 24.03.2009 20:30

a mnie się marzy - powtórka z historii...
==
zamach majowy 1926...
==
eee.... ile to miesięcy do maja nam zostało ?
...
:wink: :roll: :evil: :twisted: 8) 8) :lol:
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 24.03.2009 20:43

jacky6 napisał(a):
==
zamach majowy 1926...
==
...

...Tylko uważaj , żebyś póżniej sam do Berezy nie trafił :wink: 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2009 20:43

jacky6 napisał(a):
==
zamach majowy 1926...
==
...

:wink: a kto ten zamach ma w maju dokonać, bo Marszałek w zaświatach. :?:
No i co po zamachu, czy historia ma się dalej powtarzać :wink:
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 24.03.2009 21:57

:wink: a kto ten zamach ma w maju dokonać, bo Marszałek w zaświatach. :?:
No i co po zamachu, czy historia ma się dalej powtarzać :wink:

marszałków mamy zatrzęsienie, nawet z koligacjami i POchodzeniem hrabiowskiem...
...
o Berezę się nie bojam, dziad(k)ów tam nie brali...
...
:roll: :roll: :lol: :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.03.2009 22:07

jacky6 napisał(a):
==
zamach majowy 1926...
==
...

TY to czasami bąki puszczasz.Emotikony tego nie odświeżą. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone