napisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2009 16:48
janniko napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a): ... Skoro Okrągły Stół był "be", to jaka inna recepta na wolnośś i demokrację była możliwa do zastosowania 29 lat temu

Śmiem domniemywać, iż dnia 14 luty 1989r. byłeś już dojrzałym młodzieńcem i "kumałeś o co biega" i miałeś z pewnością jakiś tam swój pogląd.
Więc nie napiszę ci jakie konkretne rozwiązania byłyby lepsze. Myślę, że każde poza tym, które nastąpiło.
Tak, masz rację , byłem już z wtedy podtatusiałym młodzieńcem, mającym dwóch synów w wieku 9 i 6 lat i swój pogląd miałem.
Uważałem wtedy i dzisiaj, że w tamtych czasach Okrągły Stół był słusznym rozwiązaniem.
janniko napisał(a):Skoro pytasz, Januszu, o receptę, to byłbym w miarę kontent, jeśliby zastosowano następującą: spora garść czeskiego wariant dekomunizacji + szczypta rumuńskiego stylu obalenia terroru + ździebko niemieckiego sposobu rozliczenia służb specjalnych .. no i taka "potrawa polityczna" byłaby o wiele bardziej strawna i zdrowsza dla Polskiego społeczeństwa.
Tą receptę wypisujesz dzisiaj, w 1989 roku taka recepta była nie do wypisania i zrealizowania.
janniko napisał(a):Aksamitne działania w kwestii pozbycia komunistycznego terroru jakoś w żadnym państwie nie przyniosły zbyt ciekawych rezultatów. Takim skrajnym przykładem jest Rosja, gdzie po prostu nadal rządzi KGB (czyt. Putin) i gdzie wolność słowa i demokracja to są tyko czcze i puste hasła!
Na szczęście w Polsce nie rządzi już KGB (czyt.Putin), mamy wolność słowa i demokrację i nie są to tylko puste hasła.
Do dziś i pewnie nigdy KGB i Rosja nie wybaczy Polsce rozmontowania bloku wschodniego