Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 10:30

JacYamaha napisał(a):
jan_s1 napisał(a):...Mam bardzo konkretne pytanie: co oni takiego złego uczynili krajowi i nam wszystkim, że zasłużyli na aż taką nienawiść? Oczywiście, że można ich krytykować, ale chyba raczej nie za to, co zrobili, ale za to, czego nie zrobili...

I pamiętać co się wcześniej pisało.

Na ogół pamiętam, co wcześniej pisałem, dlatego proszę o wyjaśnienie :?: Jan.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 10:34

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Język agresji, czy jak by go tam nie nazwać istnieje od 89r. - wystarczy obejrzeć, posłuchać, lub sobie przypomnieć wypowiedzi z ostatnich 20 lat.

Czy to znaczy, że przed 89 r. w stosunku opozycji demokratycznej był stosowany przez ówczesnych rządzących "język miłości" :?: :roll:

To znaczy, że życie polityczne w Polsce toczy się od 20 lat.

A co było wcześniej ?

Po co ta niepotrzebna wymiana zdań? Miałem oczywiście na myśli normalne życie polityczne, tzn, że wcześniej była czarna dziura :lol: Jan
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2009 10:34

jan_s1 napisał(a):
JacYamaha napisał(a):
jan_s1 napisał(a):...Mam bardzo konkretne pytanie: co oni takiego złego uczynili krajowi i nam wszystkim, że zasłużyli na aż taką nienawiść? Oczywiście, że można ich krytykować, ale chyba raczej nie za to, co zrobili, ale za to, czego nie zrobili...

I pamiętać co się wcześniej pisało.

Na ogół pamiętam, co wcześniej pisałem, dlatego proszę o wyjaśnienie :?: Jan.

Jan - właśnie w cytowanym fragmencie była moja odpowiedź - niech stracę :) -wytłuszczę to w Twoim poście i dopowiem:.
i co powiedzieli.
To chyba teraz będzie jasne co miałem na myśli?
Serdeczności zasyłam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2009 10:36

Nad "czarna dziurą" nie można zasłaniać kurtyny i milczeć :lol:
atomicsl9
Odkrywca
debiucik na forum...

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 04.03.2009 11:00

Witam wszystkich serdecznie. przeglądam forum od długiego już czasu,
ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Kopalnia wiedzy...
Przez przypadek trafiłem tu (hydepark) i nasunęła mi się taka myśl:

wpierw cyt.: (wybrane z jednego li tylko autora) z góry przepraszam, że "ad personam". Ad meritum nie ma sensu przy takim przeroście formy nad treścią.

"was-moherowo-pisowych ,socjalistyczno-prawicowych wyznawców taty dyrektora"

"Już słysze ten ryk pisiorowo-moherowy"

"sprawdzić namacalnie czy Kaczor mówi prawdę o tej światłości nad Polską"

"Ostatnie doniesienia z Kaczystanu...Gabon szykuje sie do wojny z Rzeczpospolitą."

"Ichni odpowiednik Kaczora-Omar Bongo:"

"koleżko śnieżny"

"Jarosłąw I Mały się myli"

"Może mu przodki gibony po głowie fikają"

"pamiętam jak karzełek ,który później został premierem"

Jakie traumatyczne doświadczenia musiały być udziałem autora, że
wymyśla powyższe, z pasją godną Niesiołowskiego czy Karpiniuka ?

Fakt, dość pobieżnie przeczytałem wątek, ale cytaty powyżej, idealnie
obrazują poziom dyskusji "politycznej". Nie zamydlą tego ani zaklęcia
autora o "ironii" i "braku dystansu adwersarzy", ani celne i rzeczowe
teksty np. Janusza Bajcera czy Jan_s1 (tak różnić się jest pięknie)... Przykre...cóż...mediokracja... :roll:
Dzięuję za uwagę. :)

pzdr
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 11:53

Tak naprawdę to ja bardzo nie lubię Kaczorów. Ale co to ma do rzeczy w przypadku oceny ich politycznych dokonań? Uczucia (kocha, lubi, szanuje...) nie powinny należeć do sfery sądów politycznych. Dla mnie o wiele bardziej istotne są propozycje (nie werbalne) dotyczące modelu ustrojowego państwa, funkcjonowania gospodarki i wielu tym podobnych spraw, niż co polityk bajdurzy o Gabonie, lub jakie ma prywatne odczucia lecąc samolotem nad Słowacją, bo to są drobiazgi - owszem, czasem nieco kompromitujące, ale w wymiarze ogólnym mało istotne. A przecież głównie na podstawie tych kabaretowych drobiazgów tworzy się u nas (i nie tylko) medialny portret polityka. Dobrze jest odróżnić, kiedy rozmawiamy poważnie, a kiedy jesteśmy w kabarecie (niestety najczęściej w lichym kabarecie). I znów przeważa to drugie, bo rozmów poważnych i istotnych w mediach, czy gdziekolwiek albo brak, albo serwuje się głupoty w efektownym opakowaniu. Jeden z wielu przykładów: przez 20 lat plecie się o zaletach wolnego rynku, a takowego u nas nigdy nie było, nie ma i pewnie nie będzie. Jan.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2009 12:15

jan_s1 napisał(a):...co polityk bajdurzy o Gabonie, lub jakie ma prywatne odczucia lecąc samolotem nad Słowacją, bo to są drobiazgi - owszem, czasem nieco kompromitujące, ale w wymiarze ogólnym mało istotne. A przecież głównie na podstawie tych kabaretowych drobiazgów tworzy się u nas (i nie tylko) medialny portret polityka. Dobrze jest odróżnić, kiedy rozmawiamy poważnie, a kiedy jesteśmy w kabarecie (niestety najczęściej w lichym kabarecie)...

Tylko jak odróżnić kiedy żartuje skoro zawsze taki poważny? Wygląda, że wierzy w to co mówi.
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 04.03.2009 12:24

jan_s1 napisał(a):Tak naprawdę to ja bardzo nie lubię Kaczorów. Ale co to ma do rzeczy w przypadku oceny ich politycznych dokonań?

Ano ma, ponieważ oceny dokonywane przez większość ludzi są subiektywne. A te zdeterminowane są właśnie przez bagaż doświadczeń
i odczucia jakie mamy w stosunku do uczestników życia publicznego.
Te ostatnie, najczęściej budowane są poprzez przekaz medialny, bo
nie sądzę aby ktokolwiek z tzw. "szarych ludzi" kłopotał się łażeniem za
danym politykiem i obserwowaniem jego poczynań niejako "na żywo".
Problem pojawia się wtedy, kiedy człowiek koncentruje się na jednostronnym przekazie i na jego podstawie dokonuje ocen.
W naszym przypadku, każde medium które NIE DOŚĆ GORLIWIE
krytykuje Kaczyńskich, otrzymuje stygmat medium "reżimowego" :lol:
mimo, iż "reżim" mamy przecież inny od prawie 2 lat... :lol:

I tu przypomina mi się dowcip z 2007 roku (powyborczy)
Kolegium redakcyjne opiniotwórczego dziennika. Naczelny do "załogi":
- No dobra, dwa lata waliliśmy w rządzących jak w bęben, to teraz dla równowagi walić będziemy w opozycję...
I tak to się kręci.

pzdr
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.03.2009 12:28

Pozwolę sobie na trochę wazeliny :P :P
Panie Januszu, już wiem dlaczego pana pomimo wszystko nadal lubię.. :wink:
Jako jedyny z POprawnie myślących podałeś solidne argumenty (można z niektórymi polemizować, ale większość niestety jest prawdą.. mam na myśli "kłamstwa" pana Jereczka Kaczorka, któremu i tak to wybaczam.. he he .. )
I poza tym nikogo dotąd nie obraziłeś, choć używasz nie raz "mocnych" określeń.
Pełny szacunek.
Hm.. co do tych kłamstw.
Sam napisałeś, że nie ma polityków, którzy nie dają "obietnic" przedwyborczych, których potem i tak nie spełniają.... niestety ta prawda dotyczy wszystkich.
Ale jednak skoro tak spokojnie sobie dyskutujemy, to może jednak ja mam rację, że w porównaniu do ludzi PO, wśród PIS-iorków było o wiele, wiele, wiele mniej osób do których można by mieć zarzuty korupcyjne i generalnie pod kątem przekrętów i poróbstwa są na o wiele korzystniejszej pozycji niż PO.
Jak uważasz?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 12:41

atomicsl9 napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Tak naprawdę to ja bardzo nie lubię Kaczorów. Ale co to ma do rzeczy w przypadku oceny ich politycznych dokonań?

Ano ma, ponieważ oceny dokonywane przez większość ludzi są subiektywne.

pzdr

Ano nie ma, ponieważ jakie są oceny dokonywane przez większość ludzi mogę się tylko domyślać, a miałem na myśli moje oceny. Pozdrawiam. Jan.
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 04.03.2009 12:48

jan_s1 napisał(a): a miałem na myśli moje oceny. Pozdrawiam. Jan.

A to przepraszam. Pisząc "większość", oczywiście nie miałem na myśli tu obecnych... :lol:

pzdr :)
Ostatnio edytowano 04.03.2009 12:49 przez atomicsl9, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2009 12:49

janniko napisał(a):... mam na myśli "kłamstwa" pana Jereczka Kaczorka, któremu i tak to wybaczam.. he he .. )...

Kłamstwo jest zawsze kłamstwem - jak to jest, że powiedzmy na tym forum kilka kłamliwych postów wyklucza kolegę/żankę z grona ludzi poważnie postrzeganych przez innych. Ludzi na świeczniku to nie dotyczy? I nie biję teraz konkretnie w pana/ów K.
Idealista chyba ze mnie...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 12:55

atomicsl9 napisał(a):
jan_s1 napisał(a): a miałem na myśli moje oceny. Pozdrawiam. Jan.

A to przepraszam. Pisząc "większość", oczywiście nie miałem na myśli tu obecnych... :lol:

pzdr :)

Przecież każdy uważa, że tylko jego oceny są obiektywne :lol: Jan
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 04.03.2009 13:09

Zgadza się :lol:

Tak więc obiektywnie mówiąc:
Kaczyński jest niskiego wzrostu ale nie jest "karzełkiem" czy "karłem"
Tusk ma jasne włosy ale nie jest "ryży" lub też "chyży..."
Gosiewski ma skazę genetyczną ale nie jest "foczka" ("pingwin")
Gronkiewicz Waltz ma dziwną fryzurę ale nie jest "bufetowa"
Zwolennicy PiS to nie "pisuary" tak jak zwolennicy PO to nie "platfusy"...
itd, itp.

Dlaczego tak nie można ?

pzdr
Ostatnio edytowano 04.03.2009 15:19 przez atomicsl9, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty
Re: debiucik na forum...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2009 13:09

atomicsl9 napisał(a):(...)

Zaczynać pisemną karierę na forum poświęconym Chorwacji od Hyde parku i zabawy poświęconej IVRP to jakaś aberacja psychiczna...
Ave Atomix ,kimkolwiek jesteś:wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone