Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 03.03.2009 21:03

Sławomir Wocial napisał(a):Kaczory płaca teraz taka cenę za to, że chęć rządzenia popchnęła ich do zawarcia koalicji z przestępcami Lepperystami i mocherami z LPR-u.

Piotr Grzymowicz (PSL) popierany przez PiS został prezydentem Olsztyna zdobywając w niedzielnych wyborach 60,17 proc głosów. Jego kontrkandydat z PO Krzysztof Krukowski wspierany przez LPR i Samoobronę uzyskał 39,83 proc. głosów.
W kampanię przed wyborami zaangażował się osobiście sam Donald Tusk...
Mówią, że pierwsza jaskółka wiosny nie czyni, ale...
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 03.03.2009 21:34

Sławomir Wocial napisał(a):Kaczorów kochają wszystkie małpy w czerwonym i spieprzające dziady... :)
Kaczory płaca teraz taka cenę za to, że chęć rządzenia popchnęła ich do zawarcia koalicji z przestępcami Lepperystami i mocherami z LPR-u.

celowo przytaczam całą wypowiedź kolegi forumowicza... żeby kontynuować realne rozważania ...
1/ obecna struktura zawodowa, wykształceniowa, regionalna sympatyków PIS jeszcze nie została podana w żadnej analizie ośrodków badania opinii publicznej, jeśli ktokolwiek zna istotne opracowania proszony jest o upublicznienie...
... można mieć nadzieję, że dokument nie zaginął jak słynny raport "rudowłosej" ...
2/ cena została zapłacona już dawno, w chwili wyborów, elektorat w ujęciu liczbowym od tej pory jest stały, pomimo jednoznacznej wymowy działań mediów "springeropodległym"...
... chęci współodpowiedzialności i owej współrządzenia zabrakło, wiadomo komu, wygrała AD 2007 ta opcja i rządząc odpowiada za swoje czyny i zaniechania w działaniu...
3/ Samoobrona pojawiła się i zniknęła, było na taką opcję zapotrzebowanie społeczne zniechęcone brakiem efektów działania rządzącej wcześniej ekipie SLD...
... czy ktoś teraz pamięta siłę KPN ?
4/ LPR - miał swój elektorat, może a nawet więcej niż pewny, że moherowy...
... snuję swoje przypuszczenie, że został wchłonięty do grupy zwolenników PIS, statystyka ostatnich wyborów pozwala to potwierdzić, przy proporcjonalnej przegranej PIS zwiększył w liczbach bezwzględnych swoje posiadanie...
===
czy ktoś jeszcze pamięta, z jaką przewagą wygrała SLD gromiąc do dna samego garnka AWS ? i jaką liczbą zwolenników dysponowała i dlaczego ( czym ) ich pozyskała ?
===
trudno jest teraz wyliczyć siłę medialnego oddziaływania, bo są to już inne media, niż kilka lat temu wstecz...
...
ale jak wiadomo liczą się realia i pieniążki, każdy z nas ma swój portfelik, eee... większość nie tylko wykształciuchów ale i matołkowatych moherkow dysponuje RORami...
...
ale kiedyś przyjdzie czas rozliczenia, jak zobaczy się denko w skarbonce...
...
PS - mam serdeczną prośbę do kolegi Janusza - jeśli potrafi wyciągnąć takie fantastyczne tablice porównawcze ustrojów noszących szczytne miano socjalizmu i kapitalizmu - to czy mógłby wyczarować słynną tablicę "10 obietnic wyborczych" z roku 2007...
...
( poza protokołem - pozdrawiam wszystkich poruszających się slalomem między spluwaczkami )
8) 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.03.2009 21:37

jan_s1 - nie życzę sobie stawiania mnie w tym samych rzędzie co ZOMO.
Najgorsza jest nie ambicja polityczna i poglądy a zraniona duma.

Turan - to jest bardzo dobry argument ...ale na zmiane ordynacji wyborczej na nic więcej.
Moim zdaniem oczywiście.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 03.03.2009 21:40

Janusz Bajcer napisał(a):Czy to znaczy, że przed 89 r. w stosunku opozycji demokratycznej był stosowany przez ówczesnych rządzących "język miłości" :?: :roll:

Januszku drogi, zdrowie Twoje teraz piję "Monastyrką" z Zielonej Góry rodem, jako, że rakijki zabrakło....
chociaż jeszczem trzeźwy, to się zdumiałem pytaniu ...
przed '89 był stosunek do opozycji demokratycznej ?
...
chyba, że masz na myśli ówczesne SD...
...
chyba, że ?
:wink: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.03.2009 21:53

jacky6 napisał(a):PS - mam serdeczną prośbę do kolegi Janusza - jeśli potrafi wyciągnąć takie fantastyczne tablice porównawcze ustrojów noszących szczytne miano socjalizmu i kapitalizmu - to czy mógłby wyczarować słynną tablicę "10 obietnic wyborczych" z roku 2007...

OK nie ma sprawy :lol:

Ale obietnice PO będą w zestawieniu z kłamstwami Kaczyńskich.

Wszystkie kłamstwa Kaczyńskich

1. Nie będę premierem gdy mój brat będzie prezydentem
2. Nie będzie koalicji z Samoobroną.
3. Nie zmienia się ordynacji wyborczej przed wyborami
4. Nie podniesiemy akcyzy na paliwo.
5. Trzy miliony mieszkań
6. Niższe podatki
7. Tanie państwo i redukcja administracji
8. Marcinkiewicz - premier na całą kadencję.
9. Afera billboardowa.
10. Chcemy koalicji z PO.
11. PO jest w koalicji z SLD.
12. Nie będzie TKM-u.
13. "Moja teczka jest sfałszowana".
14. W rządzie nie będzie przestępców!
15. Byli szefowie dyplomacji byli na usługach KGB.
16. Wycofamy wojsko polskie z Iraku.
17. Kler nie ma wpływu na politykę PiS
18. Prowadzimy politykę zagraniczną dla dobra Polski.
19. Obniżymy ZUS.

Obietnice PO

Dziesięć wyborczych zobowiązań Platformy Obywatelskiej

1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ
5. Uprościmy podatki - wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.

POzdrav :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 03.03.2009 22:15

znakomicie - nie zawiodłeś...
...
zatem w celu ustalenia porównań należy przed kolejnym etapem dyskusji przyjąć cezurę czasową...
...
a będzie to trudne - bo jeśli przyjąć 2 lata PIS-u - to do do oceny PO należałoby poczekać do jesieni...
...
kto to wytrzyma?
...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.03.2009 22:36

jacky6 napisał(a):
znakomicie - nie zawiodłeś...
...
zatem w celu ustalenia porównań należy przed kolejnym etapem dyskusji przyjąć cezurę czasową...
...
a będzie to trudne - bo jeśli przyjąć 2 lata PIS-u - to do do oceny PO należałoby poczekać do jesieni...
...
kto to wytrzyma?
...

Ja wytrzymam :lol: i będę zadowolony jeśli na koniec kadencji zrealizowane zostanie choć połowa obietnic :lol:

PS Czy ktoś zna partię czy ugrupowanie, które przed wyborami nic nie obiecuje.
Ja nie znam, dlatego głosuję na to, co najmniej obiecuje - jestem wtedy mniej rozczarowany, jak czegoś nie zrealizują :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 03.03.2009 22:46

Janusz Bajcer napisał(a):Ja wytrzymam :lol: i będę zadowolony jeśli na koniec kadencji zrealizowane zostanie choć połowa obietnic :lol:

PS Czy ktoś zna partię czy ugrupowanie, które przed wyborami nic nie obiecuje.
Ja nie znam, dlatego głosuję na to, co najmniej obiecuje - jestem wtedy mniej rozczarowany, jak czegoś nie zrealizują :lol:

muszę zdradzić swoją tajemnicę - mam identyczne podejście ideologiczne ...
...
pytanie zatem, czy można zamknąć rok 2007 ( czas PIS ) analogicznie jak rok 2005 ( czas SLD ) i powoli czynić "przymiarki" do roku 2011 ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.03.2009 23:00

jacky6 napisał(a):pytanie zatem, czy można zamknąć rok 2007 ( czas PIS ) analogicznie jak rok 2005 ( czas SLD ) i powoli czynić "przymiarki" do roku 2011 ?

Przymiarki można zawsze robić :lol: np. kto robił większe jaja :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 10:07

janniko napisał(a):Janie_s1, odpuść sobie i pozwól kolegom pluć na już dawno oplutych, bo poza pluciem niewiele mają argumentów
8) :wink:

To niestety prawda
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 10:10

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Język agresji, czy jak by go tam nie nazwać istnieje od 89r. - wystarczy obejrzeć, posłuchać, lub sobie przypomnieć wypowiedzi z ostatnich 20 lat.

Czy to znaczy, że przed 89 r. w stosunku opozycji demokratycznej był stosowany przez ówczesnych rządzących "język miłości" :?: :roll:

To znaczy, że życie polityczne w Polsce toczy się od 20 lat.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 10:19

JacYamaha napisał(a):jan_s1 - nie życzę sobie stawiania mnie w tym samych rzędzie co ZOMO.

Każdemu biorącemu udział w dyskusji radzę czytać to , co napisali inni. To naprawdę bardzo pomaga. W żadnej mojej wypowiedzi nie padło słowo ZOMO. Jan.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2009 10:23

jan_s1 napisał(a):...Mam bardzo konkretne pytanie: co oni takiego złego uczynili krajowi i nam wszystkim, że zasłużyli na aż taką nienawiść? Oczywiście, że można ich krytykować, ale chyba raczej nie za to, co zrobili, ale za to, czego nie zrobili...

I pamiętać co się wcześniej pisało.
To nic osobistego.
Pozdrawiam
Jacek

PS. To nie jest nienawiść - daleki jestem od takiego traktowania polityki.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.03.2009 10:26

jacky6 napisał(a):PS - mam serdeczną prośbę do kolegi Janusza - jeśli potrafi wyciągnąć takie fantastyczne tablice porównawcze ustrojów noszących szczytne miano socjalizmu i kapitalizmu - to czy mógłby wyczarować słynną tablicę "10 obietnic wyborczych" z roku 2007...

OK nie ma sprawy :lol:

Ale obietnice PO będą w zestawieniu z kłamstwami Kaczyńskich.

Gratuluję obiektywizmu! Pozdrawiam. Jan.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2009 10:27

jan_s1 napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Język agresji, czy jak by go tam nie nazwać istnieje od 89r. - wystarczy obejrzeć, posłuchać, lub sobie przypomnieć wypowiedzi z ostatnich 20 lat.

Czy to znaczy, że przed 89 r. w stosunku opozycji demokratycznej był stosowany przez ówczesnych rządzących "język miłości" :?: :roll:

To znaczy, że życie polityczne w Polsce toczy się od 20 lat.

A co było wcześniej ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone