Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2009 17:29

atomicsl9 napisał(a):Może teraz dla odmiany o NIEJ ? tej "normalności" znaczy...:lol: pzdr

Właśnie przed chwilą oglądałem i słuchałem premiera podczas spotkania ze studentami Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Warszawie.
Jakiś "starszy student" radził premierowi, aby w dobie kryzysu (podobnie jak "Żelazna Dama" w Wielkiej Brytanii) nakazał w ramach oszczędności kąpiel w wannie w jednej wodzie przez wszystkich domowników. :lol:
Premier uprzejmie odpowiedział, że z takim apelem do narodu nie wystąpi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2009 17:33

Janusz Bajcer napisał(a):
Przemówienie Pana Prezesa :evil:

He,he...taki bojowy był a tak marnie skończył.... :lol:
\
Ciemność dookoła...czarno widzę przyszłość ...lecimy nad Słowacją czy Gabonem?
Pokój,nie wojna...czyny nie cuda...nie wracajmy do tego...zapomnijmy o tym...spuścmy zasłonę milczenia...rodacy...przepraszam!!!!
Jarosław Kaczyński ,wasz b.Premier :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2009 17:59

Janusz - ekolodzy promują wspólną kąpiel (dla oszczędności)
To może w ramach przeciwdziałania kryzysowi podnieśmy jeszcze pensje posłom i senatorom?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2009 18:04

JacYamaha napisał(a):Janusz - ekolodzy promują wspólną kąpiel (dla oszczędności)
To może w ramach przeciwdziałania podnieśmy jeszcze pensje posłom i senatorom?

Dziś dla oszczędności :wink: idę się wykapać na basen :lol:
Pensje posłów i senatorów należy w czasie kryzysu "zamrozić" :!: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2009 18:07

Mrozić to trzeba luksusową.
Po kiego grzyba tylu ich tam - nie wspominając o senacie i wyrokach...ale to wszystko piana i puch marny...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2009 06:54

Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 05.03.2009 08:04

jan_s1 napisał(a):
Arek napisał(a):w dużym skrócie - to odpowiedź na język agresji, który bracia K. wprowadzili do polskiej polityki.

To ja również w dużym skrócie - bracia K nie wymyślili niczego nowego. Język agresji, czy jak by go tam nie nazwać istnieje od 89r. - wystarczy obejrzeć, posłuchać, lub sobie przypomnieć wypowiedzi z ostatnich 20 lat.

Nie przypominam sobie, abym słyszał od kogokolwiek innego np: "Dla mnie zabić ciebie, to jak splunąć", albo "Ruski agencie, załatwimy cię! ". Jest tego więcej, mam cytować dalej ??
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.03.2009 08:31

Stanowcze NIE "biciu piany"!
Zaczynam do "delete"!
Sory.. :wink:
Ostatnio edytowano 08.03.2009 17:14 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2009 10:05

janniko napisał(a):Bo mi np. PRL i rządy POst-komunistów w wielu aspektach szkodziły i szkodzą osobiści. Stąd też mój brak miłości do obecnej partii, którą uważam za bezpośrednich spadkobierców Okrągłego Stołu, który z kolei uważam za największą tragedię narodową ostatnich 29 lat, ponieważ dzięki temu "wspaniałemu" porozumieniu zaprzepaszczona została szansa na wolność i demokrację i tym samym na normalne życie.

Skoro Okrągły Stół był "be", to jaka inna recepta na wolnośś i demokrację była możliwa do zastosowania 29 tal temu :?:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 05.03.2009 10:40

janniko napisał(a):Hm.. ? Ciekaw jestem czym wam osobiście (np. w życiu prywatnym) zaszkodziły ich rządy?
Bo mi np. PRL i rządy POst-komunistów w wielu aspektach szkodziły i szkodzą osobiści.

Czy mógłbyś rzucić jakimś konkretnym przykładem?

janniko napisał(a):Stąd też mój brak miłości do obecnej partii, którą uważam za bezpośrednich spadkobierców Okrągłego Stołu, który z kolei uważam za największą tragedię narodową ostatnich 29 lat, ponieważ dzięki temu "wspaniałemu" porozumieniu zaprzepaszczona została szansa na wolność i demokrację i tym samym na normalne życie.

Ale przecież przy Okrągłym Stole zasiadali przedstawiciele różnych ugrupowań, dzisiejszego PIS-u też. To dlaczego jednych uważasz za spadkobierców, a drugich nie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2009 10:48

http://www.prezydent.pl/x.node?id=10118 ... d=26527923

"Lech Kaczyński przekonywał, że w czasie obrad okrągłego stołu, ani przy podstolikach, ani w Magdalence, nie doszło do żadnego porozumienia, w ramach którego ktoś obiecywał w krótkim czasie Solidarności władzę.

- Nikt też nie obiecywał nomenklaturze własności. Do niczego takiego nie doszło, nie było też rozmów na ten temat - podkreślił Lech Kaczyński. Ocenił też, że 6 lutego 1989 roku - dzień rozpoczęcia rozmów okrągłego stołu - to data istotna. - To nie ulega wątpliwości zarówno dla tych, którzy są zwolennikami Okrągłego Stołu, jak i dla tych, którzy są jego gorącymi przeciwnikami - podkreślił."
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.03.2009 11:00

hepik napisał(a):http://www.prezydent.pl/x.node?id=1011848&eventId=26527923

"Lech Kaczyński przekonywał, że w czasie obrad okrągłego stołu, ani przy podstolikach, ani w Magdalence, nie doszło do żadnego porozumienia, w ramach którego ktoś obiecywał w krótkim czasie Solidarności władzę.

- Nikt też nie obiecywał nomenklaturze własności. Do niczego takiego nie doszło, nie było też rozmów na ten temat - podkreślił Lech Kaczyński. Ocenił też, że 6 lutego 1989 roku - dzień rozpoczęcia rozmów okrągłego stołu - to data istotna. - To nie ulega wątpliwości zarówno dla tych, którzy są zwolennikami Okrągłego Stołu, jak i dla tych, którzy są jego gorącymi przeciwnikami - podkreślił."

:roll:

Od kiedy to pan Lech Kaczyński jest dla hepika tak nieomylną wyrocznią? :lol: Jan.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2009 11:03

Łomamili naszego prezedynta...ło laboga! :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.03.2009 11:15

Arek napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
Arek napisał(a):w dużym skrócie - to odpowiedź na język agresji, który bracia K. wprowadzili do polskiej polityki.

To ja również w dużym skrócie - bracia K nie wymyślili niczego nowego. Język agresji, czy jak by go tam nie nazwać istnieje od 89r. - wystarczy obejrzeć, posłuchać, lub sobie przypomnieć wypowiedzi z ostatnich 20 lat.

Nie przypominam sobie, abym słyszał od kogokolwiek innego np: "Dla mnie zabić ciebie, to jak splunąć", albo "Ruski agencie, załatwimy cię! ". Jest tego więcej, mam cytować dalej ??

Na ten temat można by tomy pisać, ale po co? Już od początku wygłaszano smaczne kwestie, jak choćby stwierdzenie czołowego działacza lewicy laickiej, niejakiego Michnika: "jak my jesteśmy lewica laicka, to wy jesteście świnie!". Można by to ciągnąć, ale jest to raczej klimat kabaretu, a mnie bardziej interesuje, co kto robi, a nie mówi (choć dobry kabaret też lubię :lol: ). Jan.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.03.2009 11:52

hepik napisał(a):-[b] Nikt też nie obiecywał nomenklaturze własności. Do niczego takiego nie doszło, nie było też rozmów na ten temat - podkreślił Lech Kaczyński.

Trudno mi dyskutować o czymś, czego nie wiem na pewno. Historia dowodzi, że zazwyczaj tego rodzaju rozmowy zawierają również ustalenia niejawne - ot, choćby tajny protokół paktu Ribbentrop - Mołotow. Prezydent Kaczyński mógł sobie wygłosić oświadczenie, a ja mogę sobie podchodzić do niego z rezerwą. Jednak bieg rzeczy po okrągłym stole wskazuje, że takie porozumienie niejawne mogło być zawarte. Można by z tego zmontować niezły proces poszlakowy nie bez szans na powodzenie. Jan.
Ps Kolejny przykład na lansowany przeze mnie uparcie pogląd, że w ocenie rzeczywistości nieporównanie ważniejsze są uczynki i faktyczne wydarzenia, niż słowa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone