Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Wawy do Czarnogóry - trasa piękna, wolna, niedroga

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
negri
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) negri » 20.06.2012 23:46

Witam!

Na początek - jestem pod wielkim wrażeniem pracy, jaką wkładacie w to forum. Siedzę tu już kilka dni i wciąż znajduję jakiś fajny temat i mnóstwo porad. Wielkie gratulacje!

Pomoglibyście mi proszę w wyznaczeniu trasy z Warszawy do Czarnogóry? Czytałam kilka podobnych, ale żaden nie odpowiada w pełni na moje pytania. Jeśli mój post powiela jakiś wątek, prośba o przeklejenie lub podlinkowanie mi przeoczonych przeze mnie informacji.

Jedziemy autem z dwójką dzieci (4 lata i 7 miesięcy). Ze względu na nie nastawiamy się na sporo postojów, przerw, noclegów po drodze, a zatem żadne rekordy szybkości.
Pierwotnie wybrałam opcję (od środka) Gradiska - Banja Luka – Jajce – Travnik – Sarajewo i dalej Doliną Tary do Czarnogóry.
Może lepiej wybrać opcję Novi Sad - Belgrad - Sarajewo? I dalej jak wyżej?

Najważniejsze to jak zacząć z Wawy: wszystkie googlowane trasy omijają Słowację (co wydaje się najkrótkszą opcją) - czy słusznie?
Czy opcja Czechy, Słowacja, Węgry, Cro, BiH? Ta ostatnia opcja jest najdroższa i najszybsza? (winiety, autostrady) Wydaje mi się najdłuższa.

Będę wdzięczna za radę i propozycję trasy (z uwzględnieniem ew. noclegów).
kazik00
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazik00 » 22.06.2012 00:57

Witaj
Też jadę w tym roku do Czarnogóry od 15.08-30.08 z dwójką dzieci.
Moja trasa to: Radom - Bielsko Biała - Żilina - Bratysława - Graz - Maribor - Zagrzeb - Dubrovnik - Budva. Już 3 razy jechałem tą trasą do Chorwacji. Teraz wybieram się dalej do Czarnogóry. Trasa bardzo szybka, ale droga. Od Ziliny do prawie samego Dubrovnika autostrady, niestety wszystkie płatne. (Można jechać też przez Brno i Wiedeń). Mapy Googla pokazują 1700 km. W tym roku kupiłem samochód na CNG i zastanawiam się nad trasą przez Serbię: Radom - Rzeszów - Miszkolc - Szeged - Belgrad - Cacak - Podgorica - Budva. Ok. 1500 km. tylko niestety przeprawa przez góry Belgrad - Czarnogóra. Dlatego taka trasa, ponieważ jest w Serbii kilka stacji CNG.
Grzegorz1973
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1973 » 24.06.2012 19:14

Witam,

w tym roku i ja podążam do Montenegro, jedziemy na 3 auta, 3 rodziny 2+2, wybraliśmy wariant K-ów, Hyżne,Bańska B.,Sahy, Budapeszt,potem autostrada do Ploce, dalej Dubrownik i Czarnogóra wreszcie, ok 1500km, chcemy to zrobic bez noclegu, to najszybsza ,najkrótsza trasa niestety jazda przez Serbię i Bośnię znacznie wydłuża podróż w czasie, to może do zobaczenia i szerokiej drogi!
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 26.06.2012 12:00

Tak z grubsza. Jeśli trasa ma być wolna i bogata w widoki to proponuję dojazd przez Bośnię a powrót przez Serbię. Jadąc do obowiązkowo przejechać kanionem Pivy a wracając Moraca...
damek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) damek » 28.06.2012 21:13

kazik00 napisał(a):Witaj
Też jadę w tym roku do Czarnogóry od 15.08-30.08 z dwójką dzieci.
Moja trasa to: Radom - Bielsko Biała - Żilina - Bratysława - Graz - Maribor - Zagrzeb - Dubrovnik - Budva. Już 3 razy jechałem tą trasą do Chorwacji. Teraz wybieram się dalej do Czarnogóry. Trasa bardzo szybka, ale droga. Od Ziliny do prawie samego Dubrovnika autostrady, niestety wszystkie płatne. (Można jechać też przez Brno i Wiedeń). Mapy Googla pokazują 1700 km. W tym roku kupiłem samochód na CNG i zastanawiam się nad trasą przez Serbię: Radom - Rzeszów - Miszkolc - Szeged - Belgrad - Cacak - Podgorica - Budva. Ok. 1500 km. tylko niestety przeprawa przez góry Belgrad - Czarnogóra. Dlatego taka trasa, ponieważ jest w Serbii kilka stacji CNG.

ja jechałem opisywaną trasą przez chorwację i drugi raz nie zamierzam tamtędy pojechać,
w zasadzie od momentu, gdzie autostrada się kończy zaczyna się prawdziwa patologia, dodatkowo czas na przeprawę przez zatokę Kotorską (choć raz każdemu polecam przejechać zatokę w koło górami drogą krzyży, -rewelacja)
w tym roku też chcemy jechać do Montenegro, ale właśnie przeraża mnie ta podróż.
wynalazłem opcję autokuszetki.
trzeba dojechać do Belgradu (czasami pociąg jeździ od samej granicy Węgierskiej Subotica)
z Belgradu wyjazd 21.00 -w Czarnogórze w miejscowości Bar jesteśmy rano o 9.00 koszt auto + kuszetki 4 osoby 250PLN do tego chyba trzeba jeszcze kupić bilet (jestem w trakcie dogrywania szczegółów) około 20 euro dorosły i 10 euro dziecko - generalnie koszty są ok, czasowo lepiej i człowiek przyjeżdża na miejsce wypoczęty,
czy ktoś z czytających ma jakieś doświadczenie z taką wyprawą?
a może znajda się chętni i pojedziemy na więcej aut?
my chcemy jechać w ostatnie dwa tygodnie sierpnia z dwóją dzieci 6 i 9 lat

pozdrawiam
damek
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 28.06.2012 22:07

damek napisał(a):czy ktoś z czytających ma jakieś doświadczenie z taką wyprawą?

pozdrawiam
damek

forum/viewtopic.php?t=32480&start=0
relacja KOLa bogato udokumentowana zdjęciami, wyglądają na zadowolonych ;)
damek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) damek » 29.06.2012 08:29

Kasia.K napisał(a):
damek napisał(a):czy ktoś z czytających ma jakieś doświadczenie z taką wyprawą?

pozdrawiam
damek

forum/viewtopic.php?t=32480&start=0
relacja KOLa bogato udokumentowana zdjęciami, wyglądają na zadowolonych ;)

dzięki - faktycznie dość szczegółowo to opisał

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone