Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z krakowa na riwiere makarską

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
karolisko
Turysta
z krakowa na riwiere makarską

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolisko » 28.06.2007 22:35

witam proszę o pomoc w wybraniu trasy przejazdu wybieramy się na Chorwację 20. 08 .2007 w okolicy riwiery Makarskiej praz pierwszy ,ruszamy z krakwa chciałbym dotrzeć na 7 do 9 rano . o której wyruszyć uwzględniając dwu godzinna drzemkę :?:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 29.06.2007 05:29

Polecam trase przez Chyzne,Sahy,Budapeszt,kolo Balatonu,Gorican i juz w Chorwacji lub na Zwardon,autostrada do Bratyslawy,odbic na Rajke,nastepnie trasa nr 86 przez Wegry,kawalek Slowenii okolo 10-15 km i juz w Chorwacji.Wyjazd okolo godz 7 rano,bedzie to poniedzialek,wiec spokojnie wyrobisz sie z drzemka na 7-9 rano nastepnego dnia.Wszystko zalezy od tego czym jedziesz i jakim jests kierowca.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 29.06.2007 07:04

budapeszt, zagreb polecam
karolisko
Turysta
dzięki za pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolisko » 30.06.2007 10:01

dzięki za pomoc jadę golfem tdi a co do kierowania to kilkaset tysięcy mam za sobą tylko raczej więcej w kraju .
jeżeli możesz mi coś poradzić chętnie skożystam
paolo
Croentuzjasta
Re: dzięki za pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 30.06.2007 16:03

karolisko napisał(a):dzięki za pomoc jadę golfem tdi a co do kierowania to kilkaset tysięcy mam za sobą tylko raczej więcej w kraju .
jeżeli możesz mi coś poradzić chętnie skożystam

Witam , ja zawsze jeżdżę przez Słowację i Węgry i jest super.

http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm

W wyszukiwarce wpisz Departure- miejsce wyjazdu, Destination- miejsce docelowe. Np. Krakow - Makarska.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 30.06.2007 16:16

witam

a ja tak jezdze zawsze :)

Cieszyn - BRNO - WIEN - MAribor - Zagreb - Autostrada do nieba :)

Pozdr.

Paolo - sorki jeszcze nie szukalem zdjec - jak znajde to Wam wysle :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.06.2007 20:15

Spokojna trasa to Zywiec,Zwardon,Bratyslawa,Rajka,Mason...,Csorna,Slowenia,Chorwacja na Varazdin,a druga to Chyzne,Sahy,Budapeszt,Nagykanizsa i Chorwacja.Pierwsza spokojna,lajtowa,polecam.
karolisko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolisko » 30.06.2007 20:42

Haweł napisał(a):Spokojna trasa to Zywiec,Zwardon,Bratyslawa,Rajka,Mason...,Csorna,Slowenia,Chorwacja na Varazdin,a druga to Chyzne,Sahy,Budapeszt,Nagykanizsa i Chorwacja.Pierwsza spokojna,lajtowa,polecam.

no to fajnie bo trasę nad Balaton mam opanowaną w stopniu dobrym mam wrażenie że jest spokojna tylko żeby nie wpakować się w budapeszcie w korki ,a dalej to jak lepiej przez BIH czy cały czas autostradą przes chorwacje
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.06.2007 20:46

Budapeszt to nie wiadoma,jak przejedzieszs bez bulu to OK !!!
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 30.06.2007 20:48

Oczywiście, że przez Chorwacje.

Masz autostradę piękną, tunele i wiadukty - widoki przepiękne. Jazda spokojna a kilometry uciekaja. I parkingi, zajazdy przy drodze. Nie masz problemu z przekraczaniem dozwolonej prędkości i Policją. Warto im zapłacić za przejazd (bramki) bo jest po prostu za co !
karolisko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolisko » 30.06.2007 21:02

donia2 napisał(a):Oczywiście, że przez Chorwacje.

Masz autostradę piękną, tunele i wiadukty - widoki przepiękne. Jazda spokojna a kilometry uciekaja. I parkingi, zajazdy przy drodze. Nie masz problemu z przekraczaniem dozwolonej prędkości i Policją. Warto im zapłacić za przejazd (bramki) bo jest po prostu za co !

no piękne dzięki pomogłaś mi się zdecydować , jadę autostradą jak wiesz ile mniej więcej trzeba mieć kun na bramki jadąc do Makarskiej to będę bardzo wdzięczny za informacje
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 01.07.2007 04:28

Z tego co pamietam,to okolo 200 kun,za autostrade od Gorican do Splitu,ale warto wydac te pieniadze...
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 01.07.2007 08:08

Martini2000 napisał(a):witam

a ja tak jezdze zawsze :)

Cieszyn - BRNO - WIEN - MAribor - Zagreb - Autostrada do nieba :)

Pozdr.

Paolo - sorki jeszcze nie szukalem zdjec - jak znajde to Wam wysle :)

Ja też tak jeżdżę od zawsze
:wink:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 01.07.2007 08:40

donia2 napisał(a):....... Nie masz problemu z przekraczaniem dozwolonej prędkości i Policją. ....... !

tutaj sie nie zgodze , po austostradzie jezdzi kupe nieoznakowanych aut z videoradarami, sam widzialem czerwonego focusa , a jezdzi ich tam kilkanascie (od zagrzebia poczawszy)

Co do widokow to owszem ladne ale monotonne , caly czas droga wycieta w skalach , i moza usnac, prosto jak na patelni - ale warto ze zwzgledu na komfort jazdy Twojej i autka .

Oczywiscie widoki sa duzo ladniejsze jadac Magistrala Adriaticka ale tam trzeba jechac czasem korkami :)

Pozdr.
ML
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 01.07.2007 18:32

Czy oprócz policji, powinienem uważac na jakieś podchwytliwe odbicia/skręty na autostradach na trasie Wawa-Cieszyn-Brno (lub alternatywnie via Zilina-Bratysława) -Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb-Karlovac-Plitvice.

Chodzi mi o to, czy jeżeli oddam żonie kierownicę i przekażę wskazówkę: "jesteśmy na obwodnicy Wiednia - kieruj się na Graz" jest szansa, że się zgubimy ;) ?

Niby do pomocy będzie nawigacja, ale mapy z 2006 roku, więc obawiam się - o zgrozo, nie myślałem, że nastaną takie czasy, że będę się tego obawiał - nowych tras :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone