Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa RAB

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam K
Podróżnik
Wyspa RAB

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam K » 08.01.2007 15:27

W zeszłym roku próbowałem się koniecznie czegoś dowiedzieć o wyspie. I był problem - informacji bardzo mało, a jak były to dość negatywne (zwłaszcza, że jest tam drogo). A mnie chodziło o ceny, o to czy można jechać w ciemno, jakie są odległości i ceny przeprawy promowej, itd.
No cóż... Jednak postanowiłem przekonać się sam. Bilet na prom kosztuje 102 kuny (z dwiema osobami w aucie). Pomimo, że to mała wyspa to w środku sezonu (początek sierpnia) wolnych kwater jest sporo, a byłem w Loparze czyli w miejscu bardzo obleganym. Ceny kwater są wcale nie wyższe niż na kontynencie. Pokój dwuosobowy można znależć od 20 EUR. Ja płaciłem 22 EUR (łazienka była na dwa pokoje), a do morza miałem blisko, piekarnię i sklep parę kroków od domu, miejsce parkingowe (co jest nie bez znaczenia w Cro) bez problemu. Myślałem sobie, że może żarcie jest droższe na tym Rabie. Nic bardziej mylnego. Ceny zupełnie przeciętne - na pewno taniej niż na Riwierze Makarskiej. Lody 4 HRK, pizza duża i dobra od 33 HRK, itd.
Jeśli ktoś będzie chciał coś więcej wiedzieć to chętnie odpowiem.
AK :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.01.2007 19:53

Kolego napisz proszę coś o plażach. Moja córka ma 7 lat i pewnie tam spędze większość czasu. Czy piaszczyste, żwirowe , skaliste ? Od 29 czerca bedę mieszkał w Barbat. W jaki sposób można podróżować po wyspie ? Czy kursują jakies środki lokomocji np. do Lopar, czy nie ma problemu z parkowaniem auta kołó dużych plaż ? Co warto zobaczyć na Rab ? Ile płaci się za prom za auto kierowcę i dwie pasażerki ? w jakich godzinach kursuje ?
Dziękuję z góry
Artur Bahama
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 08.01.2007 22:27

Cześć Artur! :D Wysłałam dziś do Ciebie plik materiałów, powinny dojść w najbliższych dniach. Dodałam jeszcze mapę Zagrzebia, folder o Jeziorach Plitvickich, folder z Minimundusa k/Klagenfurtu ( warto o niego zahaczyć jeśli masz dzieci- będą szczęśliwe). Mam nadzieję,że się na coś przydadzą. W kwietniu odbędą się w Katowicach kolejne Targi GLOB , z których mam większość materiałów informacyjnych. Jeśli będzie coś nowego to będę o Tobie pamiętać :D
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 09.01.2007 06:54

Ewa Zuber napisał(a):Cześć Artur! :D Wysłałam dziś do Ciebie plik materiałów, powinny dojść w najbliższych dniach. Dodałam jeszcze mapę Zagrzebia, folder o Jeziorach Plitvickich, folder z Minimundusa k/Klagenfurtu ( warto o niego zahaczyć jeśli masz dzieci- będą szczęśliwe). Mam nadzieję,że się na coś przydadzą. W kwietniu odbędą się w Katowicach kolejne Targi GLOB , z których mam większość materiałów informacyjnych. Jeśli będzie coś nowego to będę o Tobie pamiętać :D

Dziękuję bardzo ! Jestem bardzo zobowiązany. Z niecierpliwością czekam na lekturę i pozdrawiam ! Artur
Adam K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam K » 10.01.2007 09:27

Nie znam całej wyspy, ale z tego co wiem to piaszczyste plaże są jedynie w Loparze. Warunki dla Twojej córki będą idealne. Morze w okolicy Loparu jest wyjątkowo płytkie. Na niektórych odcinkach wybrzeża przejdziesz 100 m i nie zamoczysz kolan. W związku z tym woda jest bardzo ciepła i jest bezpiecznie dla dziecka. Na plażach jest prawdziwy piasek. Trafiają się czasem kamienie, ale rzadko. Piasek jest trochę inny niż w Polsce, ale jak na Chorwacje rewelacja!
Na wyspie jest praktycznie jedna droga i najlepiej jeździć własnym samochodem. Ale z tego co zauważyłem jeżdżą dość często autobusy. Jak to w Chorwacji parkowanie to sztuka. Byłem na plażach tylko w Loparze. Przy plaży miejskiej raczej nie ma problemu z parkowaniem, tyle, że kosztuje to 20 HRK za dzień. Ja chodziłem na Cigankę i sąsiednią do niej której nazwy nie pamiętam. Tam można podjechać prawie na samo miejsce i się nie płaci, a jakies miejsce jest zawsze. Bardzo piekna jest Sahara, ale od miejsca parkowania (też darmowego) jest jeszcze spory kawałek górską ścieżką (a propos po Loparze można połazic jak po górskich szlakach). Wskazania na drogowskazach chyba troche są mylne - jak pisza 600m to pewnie jest 1000.
Na Rabie warto obejrzeć samo miasto Rab - jest piekne (i okolice). Koniecznie wejdź na Kamieniak - najwyższy szczyt, prawie na kórym jest restauracja z widokiem na miasto.
Za prom w jedna stronę płaciełem 102 kuny - samochód i dwie osoby. Pewnie za trzecią osobę za dużo nie zapłacisz. Prom w sezonie troche jeździ jak chce - bez konkretnego rozkładu. Pierwszy na Rab odpływa chyba ok 4 rano. Pływają jednak dość często - nawet co 20 minut.
Miłego wypoczynku. Adam :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.01.2007 17:02

Dziękuję Adam K za szczegółowe informacje ! Jak możesz napisz mi jeszcze jakie tam są odleglosci na tej wyspie np. Rab - Lopar, bo z mapy i krętych dróg to wyliczenia nie są takie bardzo oczywiste. Jak już pisałem , mam kwaterę na granicy Barbat i Banjol. Ewa ! Jeszcze czekam na przesyłkę :) Pewnie jutro będzie. Dam znać jak dojdzie. Dziękuję Wam bardzo !
Artur
Adam K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam K » 11.01.2007 10:16

Do Loparu będziesz miał jakieś 15 km. Z Rabu do Loparu jest chyba 10 km, ale droga jest kręta i jedzie się ok. 15 min. Przez całą wyspę jest jakieś 25 km.
Na samą plażę Ciganka w Loparze trzeba skręcić na głównym skrzyżowaniu w lewo i po jakimś czasie w prawo wg drogowskazu - potem droga jest dość wąska pod górę, ale spoko, jakoś się ludzie mijają. Na szczycie jest parking, który trzeba pominąć (płatny) i jechać dalej gruntową drogą do plaży. Ostatecznie można iść 1,5 km od głównej drogi do plaży, co sam robiłem. Przy głównym skrzyżowaniu jest inf. turystyczna - można dostać fajną mapę wyspy i Loparu.
Jako ciekawostkę inf. - cena benzyny na wyspie w zeszłym roku była wyraźnie niższa niż na kontynencie.
Pozdr. Adam.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.01.2007 12:12

Przygotowania na całego ! Dzięki takim ludziom jak Adam K. i Ewa Zuber zancznie milsze :) ! Dziękuję za informację i wielki stos folderów o Rabie od Ewy ! Pozdrawiam !!!
Artur
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 13.01.2007 14:01

Nie chcę sie narzucać, ale proponuję w drodze powrotnej zatrzymać sie w Austrii i dokończyć swoje wakacje. Ja za każdym razem tak robię. Po drodze na terenie Karyntii jest mnóstwo miejsc godnych polecenia. Jeśli masz ochotę mogę Ci jeszcze raz podesłac trochę materiałów, chociażby np. z lodowca w okolicach Flattach - Molltaler Gletscher, wąwóz Raggaschlucht itd. Polecam warto zobaczyć i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu( Croatia + moja ukochana Austria).
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 13.01.2007 15:38

Ewa Zuber napisał(a):Nie chcę sie narzucać, ale proponuję w drodze powrotnej zatrzymać sie w Austrii i dokończyć swoje wakacje. Ja za każdym razem tak robię. Po drodze na terenie Karyntii jest mnóstwo miejsc godnych polecenia. Jeśli masz ochotę mogę Ci jeszcze raz podesłac trochę materiałów, chociażby np. z lodowca w okolicach Flattach - Molltaler Gletscher, wąwóz Raggaschlucht itd. Polecam warto zobaczyć i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu( Croatia + moja ukochana Austria).

Raz jeszcze dziękuję ! To ja się nie chcę narzucać :) Właściwie Austrii nigdy nie traktowałem jako miejsca letniego wypoczynku ( zawsze mi się z nartami kojarzyła choć sam nie uprawiam tego sportu ) Artur

PS. Własnie zacząłem przeszukiwać internet w poszukiwaniu austryjackich atrakcji :)
Maciek95
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek95 » 21.01.2007 12:27

Ja bylem na Rabie w ubieglym roku na Campie San Marino. Camp polozony przy najladniejszej plazy na wyspie i uznawanych za jedna z najlepszy piaszczystchyn w Chorwacji mianowicie Rajska plaza. Wyspa jest mala i podrozowanie po niej samochodem nie sprawia zadnego klopotu aczkolwiek drogi bardzo waskie i krete. Wracajac do plazy to zejscie bardzo ale to bardzo lagodne dla doroslego pragnacego poplywac nawet irytujace ale dla dzieci poprostu marzenie dno bardzo rowne co zwieksza bezpieczenstwo wodnych zabaw dla dzieci. Jednak z boczku jest umiejscowiona zjezdzalnia i troszke skal i mozna tam ponurkowac i polywac. Plusem tez sa niewielkie wysepki na ktore mozna doplynac wplaw lub rowerem wodnym czy skuterem - super sprawa. Ceny na wyspie jak dla mnie wysokie tzn piwo i wino ceny jak w Polsce a bardzo smaczne. Jedzienie drozsze. Kawiorek np cena 8 kun a piwko 4.95.
druid
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) druid » 05.02.2007 12:48

Hej. Wybieram sie w tym roku do Chorwacji. TO bedzie 2 wypad ale typ razem z 3,5 letnim maluchem wiec zainteresowalem sie Rab (wczesniej to byly Vodice i nam sie suuuper podobalo)
Czy mzoecie polecic jakies ciekawe kwatery ?? blisko plazy najlepiej. BEde zobowiazany

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne