napisał(a) Adam K » 10.01.2007 09:27
Nie znam całej wyspy, ale z tego co wiem to piaszczyste plaże są jedynie w Loparze. Warunki dla Twojej córki będą idealne. Morze w okolicy Loparu jest wyjątkowo płytkie. Na niektórych odcinkach wybrzeża przejdziesz 100 m i nie zamoczysz kolan. W związku z tym woda jest bardzo ciepła i jest bezpiecznie dla dziecka. Na plażach jest prawdziwy piasek. Trafiają się czasem kamienie, ale rzadko. Piasek jest trochę inny niż w Polsce, ale jak na Chorwacje rewelacja!
Na wyspie jest praktycznie jedna droga i najlepiej jeździć własnym samochodem. Ale z tego co zauważyłem jeżdżą dość często autobusy. Jak to w Chorwacji parkowanie to sztuka. Byłem na plażach tylko w Loparze. Przy plaży miejskiej raczej nie ma problemu z parkowaniem, tyle, że kosztuje to 20 HRK za dzień. Ja chodziłem na Cigankę i sąsiednią do niej której nazwy nie pamiętam. Tam można podjechać prawie na samo miejsce i się nie płaci, a jakies miejsce jest zawsze. Bardzo piekna jest Sahara, ale od miejsca parkowania (też darmowego) jest jeszcze spory kawałek górską ścieżką (a propos po Loparze można połazic jak po górskich szlakach). Wskazania na drogowskazach chyba troche są mylne - jak pisza 600m to pewnie jest 1000.
Na Rabie warto obejrzeć samo miasto Rab - jest piekne (i okolice). Koniecznie wejdź na Kamieniak - najwyższy szczyt, prawie na kórym jest restauracja z widokiem na miasto.
Za prom w jedna stronę płaciełem 102 kuny - samochód i dwie osoby. Pewnie za trzecią osobę za dużo nie zapłacisz. Prom w sezonie troche jeździ jak chce - bez konkretnego rozkładu. Pierwszy na Rab odpływa chyba ok 4 rano. Pływają jednak dość często - nawet co 20 minut.
Miłego wypoczynku. Adam