Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wypad na wyspy

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
to ja ewa
Cromaniak
wypad na wyspy

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 22.03.2006 10:24

Witajcie,chciałabym się dowiedzieć czegos w takim temacie:
wiem,że płynąc na Hvar z Drvenika po Sucuraju można pochodzić,natomiast port w Starym Gradzie jest na uboczu i żeby się gdzies dalej dostać trzeba by miec samochód.
A ja chciałabym odwiedzić Korculę albo Brac(z Makarskiej albo z Drvenika),tyle,że bez przeprawiania promem samochodu.Jak wygląda sprawa zwiedzania,obejrzenia czegoś .Czy z portów na tych wyspach(i do jakich miejscowości się przypływa)jest w miare blisko w piechty do "ryneczku"? Proszę,podpowiedzcie mi coś :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.03.2006 11:15

Jeśli z Drvenika lub Makarskiej, to zostaje Ci Korčula. O Sućuraju sama napisałas. Jeśli chodzi Brač - z Makarskiej osiagalny jest Sumartin - podobny do Sućuraju (promem) lub Bol (fishpicnic). Stolica wyspy - Supetar - bardzo fajne miasteczko ze małą starówką i rzymskimi mozaikami - dostępne jest ze Splitu (godzinka promem).
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 18.06.2007 10:01

Planuję jednodniowy wypad na Korculę promem z Drvenika, bez samochodu. Prom płynie ok. 2,5 godziny, na zwiedzenie starówki mam ok. 3 godz. Prom płynie do przystani Korcula-Domince. No właśnie ...
Czy ktoś może potwierdzić, że to blisko od starówki? Mam nadzieję, że jest to w 'pieszym' zasięgu. Nie chciałbym trafić na sytuację, że z portu jest jeszcze kilka kilometrów na starówkę - jedziemy z małymi dzieciakami.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.06.2007 10:54

Joker_28 napisał(a):Planuję jednodniowy wypad na Korculę promem z Drvenika, bez samochodu. Prom płynie ok. 2,5 godziny, na zwiedzenie starówki mam ok. 3 godz. Prom płynie do przystani Korcula-Domince. No właśnie ...
Czy ktoś może potwierdzić, że to blisko od starówki? Mam nadzieję, że jest to w 'pieszym' zasięgu. Nie chciałbym trafić na sytuację, że z portu jest jeszcze kilka kilometrów na starówkę - jedziemy z małymi dzieciakami.

Paluszkiem po mapie :wink:

Nie byłem w Korculi na Korculi, ale może ta mapa i zdjęcie Jokerowi pomoże :lol: :papa:

Obrazek

Kiedy płynie i za ile
Ostatnio edytowano 18.06.2007 11:14 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 18.06.2007 11:08

Dzięki Janusz !!! Google ma w Tobie konkurencję :wink:

Z mapy niestety nic nie wynika, ale coś nowego wyszperałem :wink: Ktoś już pisał że z Domince na starówkę jest ok. 4 km - a więc pomysł by z dzieciakami się pchać raczej chybiony. Może ktoś potwierdzi tą odległość. Od promu do promu jest tylko ok. 3 godzin !
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 18.06.2007 19:44

Tak potwierdzam - odległość wynosi około 4 km.
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 18.06.2007 19:53

wojtek51 napisał(a):Tak potwierdzam - odległość wynosi około 4 km.

Dzięki wojtek51 !

Na tej mapie 3D doskonale widać tą odległość:
http://www.korculainfo.com/map_korcula_3d.htm
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 18.06.2007 20:30

Byłem w Korculi w ubiegłym roku, Dostałem się tam stateczkiem z Orebicia, który dopływał na samą starówkę. Po drugiej stronie miasta (tam gdzie dopływają promy z Dubrownika i Splitu) widziałem busika z napisem Dominice. Nie wiem czy była to stała linia, czy jakiś Chorwat dorabiał sobie na lewo. Może spróbój poszukać?
PS
Jak już pewnie się zorientowałeś zdjęcie przedstawia samą starówkę. Domenice są dużo dalej.
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 18.06.2007 20:37

Z Orebica to i wpław można chyba przepłynąć :wink:

Na zdjęciu widać starówkę, a także Domince - zaznaczone gdzie przypływa prom z Drvenika. Pozdrav!
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 18.06.2007 21:38

Janusz Bajcer napisał(a):
Joker_28 napisał(a):Planuję jednodniowy wypad na Korculę promem z Drvenika, bez samochodu. Prom płynie ok. 2,5 godziny, na zwiedzenie starówki mam ok. 3 godz. Prom płynie do przystani Korcula-Domince. No właśnie ...

Paluszkiem po mapie :wink:

Nie byłem w Korculi na Korculi, ale może ta mapa i zdjęcie Jokerowi pomoże :lol: :papa:

Obrazek

Kiedy płynie i za ile

Żle mnie zrozumiałeś - napisałem to o powyższym zdjęciu.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 18.06.2007 21:52

wojtek51 napisał(a):Tak potwierdzam - odległość wynosi około 4 km.

A ja nie potwierdzam :!: Odległość z terminalu Domince do starówki wynosi tylko 2 km 8)
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 29.06.2007 22:30

Mimo, iż wiem, że Joker sobie doskonale poradził ze swoimi dziewczynami w wyprawiena Korculę :papa: ( A przy okazji - Pozdrawiam Go i Jego rodzinę, i dziękuję za wspólnie spędzony czas w drodze na Korculę ) :papa: , to informacyjnie podam innym uzytkownikom FORUM :

Z portu do Starego Miasta jest raczej ok. 3-4km i latem, w upał odradzam spacer, a alternatywnie do wyboru mamy:

Taxi 65 kuna za 4-5 osób
lub
Autobus 10 kuna za osobę

które pokonują krętą i wznosząco-opadającą drogę w ok. 5 min. :D

widziałem też taxi-boat - ale nie znam szczegółów :?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone