Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wschodnia Istria - czy warto?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Highlander
Podróżnik
Wschodnia Istria - czy warto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Highlander » 05.08.2012 19:28

Tak jak wspominałem gdzie indziej - zastanawiam się nad wschodnią Istrią... Bo blisko ;) Póki co nie znalazłem prawie żadnych informacji na temat rejonu od Opatiji po Rabac. Naprawdę nikt tam nie jeździ :( Jeśli tak, to o co kaman? Warto w ogóle? Czy jak Istria - to tylko zachodnia. I jak się prezentuje sam Rabac? Zależy mi na w miarę spokojnym miejscu, ale też nie na takiej dziurze, że będą się Chorwaty dziwować, że ktoś tam zawitał. Pomóżcie coś.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.08.2012 19:58

Mz warto ! 8)
Gdzieś jest nasza istryjska relacja ... my stacjonowaliśmy w bardzo spokojnym miejscu, więc nie wiem czy się przyda... :?
Wnioskuję z Twojego postu, że chodzi o inny rodzaj wypoczynku.
W każdym bądź razie powtórzę : moim zdaniem warto ... a że Istria niewielka, to i zajrzeć w inne jej miejsca dasz radę.

Pozdrawiam.
Highlander
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Highlander » 05.08.2012 22:47

Hej. Dzięki serdeczne za odpowiedź, bo prawdę powiedziawszy myślałem, że będę "wołał na puszczy" ;) Są jeszcze dobrzy ludzie na forum. :) Relację przejrzałem - świetna! A jakie zdjęcia! Ravni urocze.
Jeśli chodzi o nas, to faktycznie nie będziemy w stanie tak aktywnie wypoczywać, bo z (prawie) 3-latkiem, to byłaby katorga. Ponadto kawałek promenady z kramikami duperelowymi dla żony musi raczej być, bo się zanudzi. Szczerze mówiąc dalej nie wiem, jaką miejscowość wybrać. Może będę "paczył" na miejscu ;)
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 07.08.2012 12:10

Dla mnie jeśli Istria to właśnie wschodnia. Blisko i zdecydowanie ładniej niż w zachodniej części.
Moim faworytem w tym regionie jest Moscenicka Draga.
Smok Włóczykij
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smok Włóczykij » 29.08.2012 12:36

Moim skromnym zdaniem Moscenicka Draga spełni przyjęte kryteria - jest dość spokojnym miejscem, z niewielką promenadą, małym portem, kilkoma knajpkami i marketem Konzum. Znajdzie się też kilka duperelowych kramików.
W "centrum" jest żwirkowa plaża z łagodnym zejściem do wody, kawałek dalej trochę mniejszych zatoczek wśród skał.
Biorąc pod uwagę położenie oraz szlaki drogowe Moscenicka jest też niezłą bazą wypadową - do Rijeki, Rovinja, Puli, na Krk, czy też do włoskiego Triestu.

Byłem tam we wrześniu 2011 z rocznym dzieciakiem... jak dla mnie było naprawdę świetnie i chętnie kiedyś tam wrócę. Miasteczko ma w sobie to coś... naprawdę miła atmosfera dla urlopowiczów, którzy nie szukają nocnej rozrywki w klubach i dyskotekach.

Jechałem w ciemno i początkowo stawiałem na Rabac, ale na miejscu uznałem, że jest w nim zdecydowanie zbyt tłoczno i komercyjnie.
KURYK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KURYK » 30.08.2012 19:12

Owszem warto!!! Jak na wschodzie zdecydowanie Moscenicka Draga, w ogóle moim zdaniem wschodnia Istria ma to "coś".Pozdrawiam.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne