Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wraca sprawa jazdy na światłach w dzień

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.01.2013 16:26

Bocian napisał(a):
atolek napisał(a):WOLNOŚĆ ma być, panowie wolność...

Moim zdaniem tak nie do końca. Tak powinno być tylko w przypadku gdy sam sobie możesz zrobić krzywdę.

Logicznie rozumując nie powinno być więc przymusu zapinania pasów. Nareszcie się z Tobą zgadzam. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 16:29

jan_s1 napisał(a):
Bocian napisał(a):

Moim zdaniem tak nie do końca. Tak powinno być tylko w przypadku gdy sam sobie możesz zrobić krzywdę.

Logicznie rozumując nie powinno być więc przymusu zapinania pasów. Nareszcie się z Tobą zgadzam. :D

Jest jeszcze kwestia odpowiedzialności za takie postępowanie. Ja uważam, że sami wtedy płacimy.
Ty od Korwina? :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.01.2013 16:34

Mam po prostu trochę nietypowe w dzisiejszych czasach (a moim zdaniem normalne) podejście do wolności. Chciałbym o ile to możliwe sam decydować o tym, co jest dla mnie dobre. Jeśli ktoś tak myśli, to znaczy, że jest od Korwina? Hm...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2013 16:36

Bocian napisał(a):Jest jeszcze kwestia odpowiedzialności za takie postępowanie. Ja uważam, że sami wtedy płacimy.

Abstrahując od Korwina.

Gdyby nie było przymusu to o jakiej odpowiedzialności mówimy?

Za to, że sam siebie zabiłem?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 16:45

jan_s1 napisał(a):Mam po prostu trochę nietypowe w dzisiejszych czasach (a moim zdaniem normalne) podejście do wolności. Chciałbym o ile to możliwe sam decydować o tym, co jest dla mnie dobre. Jeśli ktoś tak myśli, to znaczy, że jest od Korwina? Hm...

Z tego co pamiętam to Korwin to lansował...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 16:48

Serce w pasy napisał(a):
Bocian napisał(a):Jest jeszcze kwestia odpowiedzialności za takie postępowanie. Ja uważam, że sami wtedy płacimy.

Abstrahując od Korwina.

Choćby za pogrzeb. Niech płaci rodzina. W przypadku pobytu w szpitalu, bo nie zapiąłem pasów, płacę sam. Tak uważam, że to powinno działać. Chcemy wolności, to bierzmy za nią odpowiedzialność.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.01.2013 16:50

Bocian napisał(a):Z tego co pamiętam to Korwin to lansował...

Bo jest to zgodne ze zdrowym rozsądkiem, którego u nas jak na lekarstwo. I bynajmniej nie chodzi o bezpieczeństwo. Po prostu lobby producentów pasów okazało się wystarczająco silne.

Pozdrawiam. :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.01.2013 16:54

Bocian napisał(a):Ty wykupujesz, inni nie. Czemu ja mam płacić za to, że walniesz bańką w drzewo? Czyli albo kaski, albo ubezpieczenie albo płacisz za leczenie sam. Pasi? :)

Zawsze wykupuję przynajmniej jak za granicę wyjeżdzam a w Polsce już w zasadzie nie jeżdżę. Inna sprawa to ja po trasach jeżdżę nie po lesie a tam drzewa ludzi nie atakują. Spróbuj, serio fajnie :oczko_usmiech:

W Polsce to zupełnie inksza inkszość. Mało płacę ubezpieczeń? Wiesz jak najprościej u nas dostać się na tomograf? Schlej się, przywal z bani w szybę na przystanku i padnij. Im więcej świadków tym lepiej. Żadna wytrzeźwiałka nie przyjmie Cię bez opinii lekarskiej że Ci się nie pomieszało a ten opinii nie wyda bez tomografii czy rezonansu. Za friko :!: tzn prawdopodobnie koszt izby będziesz musiał pokryć. Teraz sprawdź ile taka usługa kosztuje jakbyś się chciał zbadać :lol:

No to co ? Jak się chcesz napić to dodatkowe ubezpieczenie. Jeszcze o wszystkich na wózkach zapomniałem. Niech go z podjazdu poniesie. Nie dość że kogoś przejedzie to jeszcz sobie bańkę obtłucze i co? gdzie był kask ?

Sławek nie tędy droga moim zdaniem. Chyba że likwidujemy wszystkie składki i każdy płaci za siebie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2013 16:55

Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

Abstrahując od Korwina.

Choćby za pogrzeb. Niech płaci rodzina. W przypadku pobytu w szpitalu, bo nie zapiąłem pasów, płacę sam. Tak uważam, że to powinno działać. Chcemy wolności, to bierzmy za nią odpowiedzialność.

A za to chyba płaci ZUS na, który płacę ponad tysiaka miesięcznie.
Czyli płacę ja?
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 03.01.2013 16:56

jan_s1 napisał(a):
Bocian napisał(a):

tak samo z kaskami.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 16:58

Serce w pasy napisał(a):A za to chyba płaci ZUS na, który płacę ponad tysiaka miesięcznie.
Czyli płacę ja?

I ja. Nie? A nie mam takiego zamiaru, jeśli zabijasz się przez swoją niefrasobliwość czy ułańska fantazję...
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 03.01.2013 16:59

[quote=
A za to chyba płaci ZUS na, który płacę ponad tysiaka miesięcznie.
Czyli płacę ja?[/quote]

za co chyba płaci zus?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 17:02

Rysio napisał(a):
Zawsze wykupuję przynajmniej jak za granicę wyjeżdzam a w Polsce już w zasadzie nie jeżdżę. Inna sprawa to ja po trasach jeżdżę nie po lesie a tam drzewa ludzi nie atakują. Spróbuj, serio fajnie :oczko_usmiech:

Nie moja wina, że jeździsz tylko po łąkach szerokich na 500m i o nachyleniu 1% :)
Reszta twojego tekstu, to demagogia :mrgreen:
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 03.01.2013 17:07

Bocian napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Mam po prostu trochę nietypowe w dzisiejszych czasach (a moim zdaniem normalne) podejście do wolności. Chciałbym o ile to możliwe sam decydować o tym, co jest dla mnie dobre. Jeśli ktoś tak myśli, to znaczy, że jest od Korwina? Hm...

Z tego co pamiętam to Korwin to lansował...

Zgadza się, z Jego argumentami w tej kwestii i w wielu innych kompletnie się nie zgadzam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2013 17:11

Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):A za to chyba płaci ZUS na, który płacę ponad tysiaka miesięcznie.
Czyli płacę ja?

I ja. Nie? A nie mam takiego zamiaru, jeśli zabijasz się przez swoją niefrasobliwość czy ułańska fantazję...

Rozmowa na takie argumenty nie ma sensu.
Idąc tym tokiem rozumowania, zakaz ubierania się zbyt lekko bo to może skutkować chorobami więc leczenie, szpital itd.

atolek napisał(a):za co chyba płaci zus?

Zasiłek pogrzebowy jak dotąd wypłacał ZUS. Czy coś się zmieniło?
Ostatnio edytowano 03.01.2013 17:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.