Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da
napisał(a) mervik » 20.12.2014 12:21
Dziadek Maciek napisał(a):Próbowałeś wędzić karpia na zimno

Tak próbowałem ,ale nie jest taki dobry
...każda ryba tłusta jest smaczniejsza jak wędzi się na ciepło.... jak dla mnie
... a już jest tragedią , jak wędzi się całego karpia
...to wychodzi niezbyt smaczne mięso karpia
Też smażenie karpia na patelni nie jest proste jak to się wydaje ,żeby był dobry to najlepiej smażyć najpierw na małym ogniu a przed zdjęciem z patelni na mocnym ogniu po 1minucie z każdej strony
...w ten czas jest dobrze usmażony i pozbywa się nadmiaru tłuszczu
Dobre też są kotleciki z karpia ,filety z karpia najpierw zamrażamy
..potem zamrożone wyciągamy i skórę polewamy ciepłą wodą i następnie ją ściągamy póki mięso jest jeszcze zmrożone
...następnie je mielimy i dodajemy przyprawy ,sól ,pieprz, papryka jedno jajko lub dwa od ilości ryby a następnie robimy małe kotleciki wielkości dużej łyżki stołowej
i smażymy jak opisane wyżej
Tak przyrządzony i usmażony karp zmienia zdanie u wielu osób (sprawdzone na własnym doświadczeniu )
Smacznego
