Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.12.2014 16:41

Ty to masz dar boży do wędzonek.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2014 16:42

I słaby aparat pod ręką :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.12.2014 17:06

Dziadek Maciek napisał(a):I słaby aparat pod ręką :wink:



Eeeeeeeeetam dobrze jest.
mervik
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6870
Dołączył(a): 03.11.2012
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 18.12.2014 20:37

..w wtorek idę wędzić karpia , oczywiście drzewo z jabłoni i gruszy już przyszykowane co daje najlepszy smak , wędzone z pestkowych drzew jest już inny smak :wink:
...oczywiście .. najlepiej wędzić filety ze skórą na siatce , jeśli wędzimy dzwonki karpia i żeby był dobry
... wyciąć przy płetwie grzbietowej około 1 cm skóry z tłuszczem po obu stronach ,a karpik będzie smaczniejszy :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2014 22:50

Próbowałeś wędzić karpia na zimno :?:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.12.2014 06:25

Jadłem karpia na zimno - rewelacja to nie była. Rzecz gustu. Nie ma to jak łosoś, węgorz, pstrąg prosto z komina.
mervik
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6870
Dołączył(a): 03.11.2012
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.12.2014 11:51

darek1 napisał(a):Jadłem karpia na zimno - rewelacja to nie była.


...i właśnie w tym rzecz ,że karpia trzeba umieć odpowiednio przyszykować przed wędzeniem i odpowiednim drzewem wędzić tak jak pisałem wcześniej :wink:
...i nie porównywać do kupionego wędzonego karpia albo wędzonego byle jak :wink:
mervik
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6870
Dołączył(a): 03.11.2012
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.12.2014 12:21

Dziadek Maciek napisał(a):Próbowałeś wędzić karpia na zimno :?:


Tak próbowałem ,ale nie jest taki dobry :roll:
...każda ryba tłusta jest smaczniejsza jak wędzi się na ciepło.... jak dla mnie :wink:
... a już jest tragedią , jak wędzi się całego karpia
...to wychodzi niezbyt smaczne mięso karpia :wink:
Też smażenie karpia na patelni nie jest proste jak to się wydaje ,żeby był dobry to najlepiej smażyć najpierw na małym ogniu a przed zdjęciem z patelni na mocnym ogniu po 1minucie z każdej strony
...w ten czas jest dobrze usmażony i pozbywa się nadmiaru tłuszczu :wink:
Dobre też są kotleciki z karpia ,filety z karpia najpierw zamrażamy
..potem zamrożone wyciągamy i skórę polewamy ciepłą wodą i następnie ją ściągamy póki mięso jest jeszcze zmrożone
...następnie je mielimy i dodajemy przyprawy ,sól ,pieprz, papryka jedno jajko lub dwa od ilości ryby a następnie robimy małe kotleciki wielkości dużej łyżki stołowej
i smażymy jak opisane wyżej
Tak przyrządzony i usmażony karp zmienia zdanie u wielu osób (sprawdzone na własnym doświadczeniu )
Smacznego :papa:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2014 11:29

mervik napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Próbowałeś wędzić karpia na zimno :?:


Tak próbowałem ,ale nie jest taki dobry :roll:
...każda ryba tłusta jest smaczniejsza jak wędzi się na ciepło.... jak dla mnie :wink:
... a już jest tragedią , jak wędzi się całego karpia
...to wychodzi niezbyt smaczne mięso karpia :wink:



Po kilku próbach mam dokładnie takie samo zdanie.

Całego, nawet dużego wędziliśmy kilka razy, na ciepło, wspaniały (wg mnie), chociaż o dosyć specyficznym smaku.

Obrazek
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.12.2014 16:37

Moje zdanie jest podobne jak wasze. Spodziewałem się, że tak będzie. Jednak łosoś, węgorz, pstrąg przebijają wszystkie ryby. Najlepiej ciepłe prosto z wędzarni. "A jak wędzarnia to tylko nabyta w sieci sklepów Dziadka Macieja". Dziś kup - jutro wędż.

Dla Croforum Darek1- wędzenie i grilowanie :wink: :wink: :wink:
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.12.2014 19:24

Dziadek Maciek napisał(a):
Całego, nawet dużego wędziliśmy kilka razy, na ciepło, wspaniały (wg mnie), chociaż o dosyć specyficznym smaku.


My karpia wędziliśmy rok czy dwa temu na jesieni. Wpakowany był do komory jako dzwonki. Wędziłem jak każdą inną rybę nie patrząc zbytnio, że to jednak dość gruba i mocno tłusta ryba a specyficznej strukturze surowego mięsa. Karpik był kapitalny lecz bliżej kręgosłupa mięso było surowawe. Wiec zjedliśmy tyle ile się dało a resztki poszły na patenie. Wizualnie średnie ale w smaku też kapitalne. Od tego czasu nie zabrałem się za karpia po raz kolejny.

Mam za to inny sukces na koncie. Wczoraj znajmy z osiedla dał mi swoje próbki mięsa wędzonego do smakowania - jak dla mnie bajeczka. Dziś dzwonił kolejny sąsiad, że dał się namówić i beczkę grzeje :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.12.2014 19:33

Piotrze co to za receptura wędzenia - uchyl rąbka tajemnicy.
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.12.2014 19:43

Ja dzisiaj od rana przy wędzarniku siedzę i kuńca nie widać :oczko_usmiech:
Wędzi się 21 szynek wieprzowych, 6 baleronów, 10 szynek z cycków indyka, 6 kawałków boczku, 3 kawałki słoniny, jeden schabik no i 23kg kiełbasy.
Kiełbasy już uwędzone i sparzone, szynki z cycków się parzą. Obiecałem zdjęcia, ale niestety rano zapomniałem aparatu i zrobiłem moim starym Solidem, wiec ich jakość nie powala :oczko_usmiech:
Załączniki:
Zdjęcie0088.jpg
Zdjęcie0087.jpg
Zdjęcie0086.jpg
Zdjęcie0085.jpg
Zdjęcie0084.jpg
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.12.2014 19:49

Kto zje tyle kiełbasy ????
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.12.2014 20:04

darek1 napisał(a):Kto zje tyle kiełbasy ????


Ludzie Dareczku, ludzie :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone