Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 17:43

maciek1956 napisał(a):Ognisko rozpalę, kiełbasę powieszę, kociołek z winem lub piwem nad ogniem ustawię i wędzenie jakoś przetrzymam.

..tylko czy do końca wytrzymasz.... :?: :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 18:11

lubelski napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Ognisko rozpalę, kiełbasę powieszę, kociołek z winem lub piwem nad ogniem ustawię i wędzenie jakoś przetrzymam.

..tylko czy do końca wytrzymasz.... :?: :wink:

A mam wyjście :?: :D Przecież mięcha nie wywalę.
Przyjedź, pomóż :!: :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 18:15

maciek1956 napisał(a):Mięso mam już kupione, ułożone w miskach, pekluje się. Mam kłopot z kupnem siatek, np do szynek. Były zawsze, teraz nie ma, na 4 bazarach pytaliśmy, w kilku sklepach, nie ma :(

W pończochach spróbuj mój ojciec wędzi tak od lat w sznurki nie zawija i wędzonki też są rewelacyjne.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 20:56

Zebik--już się robi :D tylko trzeba uważać, aby uprane założyć na szynki :D

Obrazek

Czy Twój Tata obgotowuje mięso po wędzeniu :?: Ja nie robię tego :D

Obrazek

Przyszłe wędzonki dochodzą w pekli w zimnym pokoju, ogrzewanie wyłączone, lekko rozszczelnione okno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 21:20

Nie obgotowuje tylko na chwilkę dosłownie kilkanaście sekund wkłada do gorącej wody, wędzi dosyć długo - kilka godzin (ostatnio wędziliśmy prawie 6 h jeden wsad) ale wędzonki, że można podawać w pałacu Buckingham.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 21:27

Ja też wędzę długo, 6 h, czasem dłużej.
Mam jeszcze jedno pytanie---po tym krótkim obgotowaniu--jak schładza wyroby :?: Czy hartuje szybko w zimnej wodzie, czy pozostawia do wystudzenia długiego :?:

Uważam siebie za wyśmienitego 'wędzarza", ale wiem, że czegoż jeszcze nie wiem, dlatego pytam, na naukę zawsze jest czas. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 21:35

Z tego co wiem to tylko w tej wodzie na chwilkę zanurza, a stygnął same nie haruje ich jakoś specjalnie przynajmniej ja nie widziałem, ale wypytam go dokładnie w święta co i jak robi po kolei. Ale wiem że długo wędzi i na chwilę zanurza do wody a potem zostawia na jakiś czas. A po godzinie bierzemy litra i najładniejszy boczek no i dalej to już zupełnie nie pamiętam on z resztą też nie za bardzo. :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 21:55

No tak, z tą pamięcią to chyba jakaś epidemia panuje. :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 22:04

maciek1956 napisał(a):No tak, z tą pamięcią to chyba jakaś epidemia panuje. :D :D :D

Spokojnie wiosna za pasem przetestujemy twoje wędzonki czy też pod koniec ich wędzenia pamięć stracę. :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 22:06

zebik napisał(a):
maciek1956 napisał(a):No tak, z tą pamięcią to chyba jakaś epidemia panuje. :D :D :D

Spokojnie wiosna za pasem przetestujemy twoje wędzonki czy też pod koniec ich wędzenia pamięć stracę. :D :D :D

U mnie i moich rodziców (od maja do końca października mieszkają na Mazurach) środków na zanik pamięci nie zabraknie :) :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 22:07

maciek1956 napisał(a):
zebik napisał(a):

U mnie i moich rodziców (od maja do końca października mieszkają na Mazurach) środków na zanik pamięci nie zabraknie :) :D

Nie no jasne już się "uśliniłem" jak pooglądałem twoje fotki z wędzenia - kurw..a kiedy będzie wiosna. :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 22:09

Już niedługo, zaraz po zimie :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 22:19

maciek1956 napisał(a):Już niedługo, zaraz po zimie :D :D :D

Tak tak Maćku będziemy kociołkować - Andrzej już też nogami przebiera. :D :D :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 22:27

Pamiętam o Andrzeju :D :D :D Może jeszcze ... dobra, dobra, do wiosny wszystko zorganizujemy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 22:31

maciek1956 napisał(a):Pamiętam o Andrzeju :D :D :D Może jeszcze ... dobra, dobra, do wiosny wszystko zorganizujemy

Tak "ten" może jeszcze się nada dobre chłopisko. :D :D :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone