Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 16:37

lubelski napisał(a):..a za to ja zabieram się zaraz do robienia ajerkoniaku .. :D :D

Z aronii też są dobre nalewki właśnie degustuję :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 16:39

lubelski napisał(a):..a za to ja zabieram się zaraz do robienia ajerkoniaku .. :D :D

Aż zaklnę, cholera, zapomniałem o ajerkoniaku, robiliśmy go wielokrotnie, zaraz po ślubie dawno to jednak było, przepis zaginął :(
Majonez też sami robiliśmy
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 16:41

zebik napisał(a):

Z aronii też są dobre nalewki właśnie degustuję :D :D :D

Najlepsze z własnej aronii, na Maurach możemy degustować

Mam brata w Nowej Kaletce, to chyba niedaleko
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 16:43

maciek1956 napisał(a): dawno to jednak było, przepis zaginął :(

jak jest wola to mogę zapodać na forum.... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 16:44

lubelski napisał(a):
maciek1956 napisał(a): dawno to jednak było, przepis zaginął :(

jak jest wola to mogę zapodać na forum.... :wink:

Jest, jest wielka wola :D :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 16:50

Lubelski---Ty to najlepiej zrozumiesz :D co za zapachy roznoszą się po domu, olej (wiem, państwowy), cebulka, ziemniaki, pieprz, niesamowite aromaty 8O :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 16:52

maciek1956 napisał(a):Mam brata w Nowej Kaletce, to chyba niedaleko

Maćku do Nowej Kaletki mam 17 km. Lubię jeździć do tamtejszego ośrodka wypoczynkowego. Jakie są tam grzyby w lasach normalnie szok.

Ten ośrodek PSS Społem - to dobre miejsce na zlot.
Ostatnio edytowano 13.12.2009 16:57 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 16:54

to ,stary przepis mojej babci.......1/4 litra spirytusu, 8-10 jaj(same żółtka) 1/2 litra mleka , szklanka cukru, wanilia w lasce. żółtka utrzeć z cukrem na "pulchną masę" czyli do gładkości, do tego pomalutku wlewać , ciurkiem gorące mleko,na końcu delikatnie, ciurkiem spirytus, zlać w butelki, dodać kawałki laski wanilii.
Ważne- ilość jajek wpływa na gęstość ajerkoniaku, mleko ja używam 3,2 %. Moc tak wykonanego trunku to ok.38%
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 16:57

zebik napisał(a):Jakie są tam grzyby w lasach normalnie szok.

..to poprosżę trochę suszonych bo u nas w tym roku była z grzybami tragedia..nie było prawie wcale.... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 16:59

lubelski napisał(a):to ,stary przepis mojej babci.......1/4 litra spirytusu, 8-10 jaj(same żółtka) 1/2 litra mleka , szklanka cukru, wanilia w lasce. żółtka utrzeć z cukrem na "pulchną masę" czyli do gładkości, do tego pomalutku wlewać , ciurkiem gorące mleko,na końcu delikatnie, ciurkiem spirytus, zlać w butelki, dodać kawałki laski wanilii.
Ważne- ilość jajek wpływa na gęstość ajerkoniaku, mleko ja używam 3,2 %. Moc tak wykonanego trunku to ok.38%

Nasz był podobny, coś mi świta w głowie :D
Mleko tylko 3.2 %, przecież ajerk to nie środek na odchudzanie :D :)
Bardzo lubię lody śmietankowo-czekoladowe polane gęstym ajerkoniakiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 16:59

lubelski napisał(a):
zebik napisał(a):Jakie są tam grzyby w lasach normalnie szok.

..to poprosżę trochę suszonych bo u nas w tym roku była z grzybami tragedia..nie było prawie wcale.... :wink:

Niestety też nie zebrałem bo nie było w tym roku ale mam trochę suszonych pieczarek - mogę podesłać. :D :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 17:00

zebik napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Mam brata w Nowej Kaletce, to chyba niedaleko

Maćku do Nowej Kaletki mam 17 km. Lubię jeździć do tamtejszego ośrodka wypoczynkowego. Jakie są tam grzyby w lasach normalnie szok.

Ten ośrodek PSS Społem - to dobre miejsce na zlot.

Brat sporo mi o tym Ośrodku opowiada, muszę z nim pogadać dokładniej, może ma tam jakieś układy, lepsze ceny....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 17:02

Warto i nie drogo i fajne jezioro - tylko lekkie nudy jak leje i zimno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 17:03

kiedyś zrobiłem z chyba 12 żółtek to po tygodniu można było łyżeczką jeść..he he a do jednej części dodaję trochę kakao(nazywamy to w domu kakaoszuja)...też jest mniamuśme..a zapachy...jak zrobisz z tym"niedobrym" olejem.... ehhh już niedługo parę dni......
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 17:09

Niedługo--za 6 dni :D :D :D

Kakaoszuja--pychota

Zebik--już dzwoniłem do brata, dobrze zna kierowniczkę, jakby co to poprosi o właściwą ofertę. Noclegi w domkach i budynku głównym, reszty nie pamiętam (podobno byłem w tym ośrodku )

Gdyby tam był zlot i pośrednio bym uczestniczył w jego załatwianiu, trudno by mi było nie być na nim :D :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone