Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 21:04

zebik napisał(a):Maćku przy najbliższej okazji i cieplejszych dniach nie ma problemu można grillować kociołkować i co tam jeszcze do głowy przyjedzie - dasz znać a meldujemy się.

To jest właściwa postawa :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2009 21:19

Żonę mam dyplomowaną bukieciarkę :D :D :D :D
Cóż zrobić, lubi to robić, kursy pokończyła, egzamin zdała, robi stroiki, bukiety, dekoruje sale weselne itp.....

Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.12.2009 17:30

lubelski napisał(a):jeśli mogę coś podpowiedzieć..to na pewno za dużo oleju, jak będę robił swoje to postaram się obfotografować cały proces i jak pozwolisz Maćku umieszczę w Twoim temacie

Liczę także na foto super olejo - cebulo - ziemniaka.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.12.2009 23:45

Jestem na działce, wędzarnia na weekend przygotowana, mięso u producenta kupione, namaserowane czeka na powieszenia na sznury.
Zimno, w domu na przyjazd mieliśmy 7 st, teraz jest ok 18 st, kuchnia i piec "w pracy", grzaniec rozgrzewa
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2009 04:53

no to decyzja zapadła, robię małą porcję ziemniaków w sobotę i porobię zdjęcia z "procesu produkcyjnego.... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2009 13:17

W sobotę lub w niedzielę, na kuchni węglowej robię gotowanie ziemniaków.
Chętnie wcześniej zerknę na Twoje zdjęcia :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2009 15:13

Wędzarnia w scenerii zimowej. Ciekawi mnie czy do soboty warunki zmienia się, nie lubię wędzić przy sporym mrozie :(

Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 16.12.2009 18:06

Witam. Mam pytanie do doświadczonych w produkcji nalewek owocowych na spirytusie. Otóż jak mam najlepiej rozcieńczyć zbyt mocną nalewkę? z góry dziękuję za dobre rady.
Pozdrawiam. Mirek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.12.2009 18:38

Bardzo rzadko musimy rozcieńczać nalewki, może dlatego, że wolimy kieliszek mocnej niż kilka kieliszków słabej procentowo nalewki. Czasami jednak coś z mocą trzeba zrobić, stosujemy wódkę (tylko dobrą, sporadycznie) lub najczęściej wodę.
Owoce zasypane cukrem, czasami z dodatkiem miodu, zalewam spirytusem, później dolewamy wody. W W-wie zimnej przegotowanej, na Mazurach surowej. W proporcji litr spirytusu, max 0.5 l wody, osiągam wtedy nalewkę o mocy ok 60 %.

Może są lepsze sposoby :?:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.12.2009 18:50

Generalnie wszystkie przepisy na nalewki bazują na spirytusie 70%, co jest o tyle słuszne, że ten 95% nie "wyciąga" (ekstrahuje) tak dobrze. Po prostu nie wszystkie składniki rozpuszczają się w spirytusie.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 16.12.2009 18:50

Witam. Nasze nalewki są już gotowe, ale okazały się za mocne, stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.12.2009 21:33

maciek1956 napisał(a):W proporcji litr spirytusu, max 0.5 l wody, osiągam wtedy nalewkę o mocy ok 60 %.

:

Może komuś się przyda:

1 l spirytusu 96% + 0,39 l wody = 70%

1 l spirytusu 96% + 0,50 l wody = 65%

1 l spirytusu 96% + 0,63 l wody = 60%

1 l spirytusu 96% + 0,78 l wody = 55%

1 l spirytusu 96% + 0,96 l wody = 50%

1 l spirytusu 96% + 1,18 l wody = 45%

1 l spirytusu 96% + 1,44 l wody = 40%

1 l spirytusu 96% + 1,79 l wody = 35%

1 l spirytusu 96% + 2,24 l wody = 30%
spirytus mieszamy z przegotowaną, chłodną wodą.
:wink:

Ja robię % "na oko" :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.12.2009 21:45

Janusz, to by potwierdzało moje proporcje, litr, pół litra i soki z owoców=ok 60 % :D

Ps czasami muszę o kilka % wzmocnić nalewkę, gdy no soku było zbyt dużo
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.12.2009 17:03

Może tak Macieju udzielisz nam porad jak przygotować mięso i jak wędzić na święta. Zdjęcia kadr po kadrze. Jesli nie sprawi Ci to oczywiście kłopotu. Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2009 17:20

Mięso mam już kupione, ułożone w miskach, pekluje się. Mam kłopot z kupnem siatek, np do szynek. Były zawsze, teraz nie ma, na 4 bazarach pytaliśmy, w kilku sklepach, nie ma :(
Dzisiaj, ja w pracy, żona walczyła z wiązaniem kawałków mięs, przygotowaniem do wieszania w wędzarni. Poznaliśmy też kilka nowych, drobnych szczegółów wędzenie i zabezpieczenie przed przypaleniem. Sprawdzę i jeśli będą warte zastosowania, napiszę o co chodzi.
Ew zdjęcia mogę wiec zrobić, tym razem, przyszłym smakowitym wędzonkom, od etapu leżakowania.
Przeraża mnie niesamowicie dojazd na działkę, niby tylko 60 km, ale w tych warunkach drogowo-śniegowych, to może być min 2 godz. Chociaż w poniedziałek testowałem warunki i auto, i przekonałem się kolejny raz, że napęd 4 x 4 to jest super rozwiązanie. Polecam każdemu.
Drugi wielki minus, to mrozy jakie maja w weekend panować. Dużo dłużej będzie trwało suszenie i wygrzanie wędzarni, pójdzie też więcej rozgrzewacza wewnętrznego. Ognisko rozpalę, kiełbasę powieszę, kociołek z winem lub piwem nad ogniem ustawię i wędzenie jakoś przetrzymam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone